Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία

Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία

Ένα νέο βιβλίο για το "πώς φτάσαμε ως εδώ" της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδογιάννη παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα

Παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public στο Σύνταγμα το νέο βιβλίο του Γιάννη Παπαδογιάννης, “Από το Μεγάλο Πάρτι στη Χρεοκοπία”, το οποίο παραθέτει την πορεία της Ελλάδας από ως το μνημόνιο και την αυστηρή εξάρτηση στην ελεημοσύνη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, σημείωσε πως ήταν “αναμενόμενο” να υπάρξει μια βαθιά διαρθρωτική κρίση της ελληνικής οικονομίας, τονίζονας όμως πως “η κατάρρευση, δεν ήταν αναπόφευκτη”. Όπως σημειώνεται στην περίληψη του βιβλίου:

“Για πολλά χρόνια η ζωή στην Ελλάδα κυλούσε αµέριµνα. Ή σχεδόν αµέριµνα. Και µετά, το 2009, λίγα χρόνια µετά τη θριαµβευτική ένταξή µας στην ευρωζώνη, ήρθε η κρίση. Ή τουλάχιστον έτσι νοµίζαµε στην αρχή. Όµως αυτό που ακολούθησε δεν ήταν απλώς µια οικονοµική κρίση, αλλά µια άνευ προηγουµένου κοινωνικοοικονοµική καταστροφή.

Τι ακριβώς συνέβη; Γιατί δεν µπορέσαµε να αντιµετωπίσουµε την κρίση; Γιατί η χώρα βρέθηκε εκτός ελέγχου;

Εφτά χρόνια άρνησης της πραγµατικότητας, εφτά χρόνια τυφλής δηµαγωγίας, εφτά χρόνια αστάθειας και αβεβαιότητας που έφεραν την Ελλάδα ένα βήµα πριν την ταπεινωτική εκδίωξή της από την Ευρώπη.

Ένα βιβλίο που εξηγεί πώς και γιατί από την κρίση φτάσαµε στην κατάρρευση, καταδεικνύοντας τις µεγάλες ευθύνες του πολιτικού προσωπικού και τις µοιραίες επιλογές της ηγεσίας. Περιγράφει τη διαδροµή από το «λεφτά υπάρχουν» το 2009, στο «δεν συναινώ στο λάθος» το 2011 και το «σκίσιµο των µνηµονίων» το 2015″.

Παρόντες άνθρωποι του Τύπου και του πολιτικού κόσμου

Στην εκδήλωση παρών και ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς που επιμελήθκε και τον πρόλογο του βιβλίου, μίλησε για ένα “ψύχραιμο” έργο διερωτώμενος παράλληλα αν αυτά τα στοιχεία, επαρκούν για να πουλήσει πολλά αντίτυπα. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Χριστοδουλάκης σημείωσε πως το βιβλίο υπερβαίνει τον διπολισμό «κακοί πολιτικοί, αγία κοινωνία» και αναδεικνύει τον «μεγάλο συνασπισμό διεκδίκησης δημοσίων πόρων» στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Κάλεσε δε όσους διατηρούν «άδολες αυταπάτες για τον χαρακτήρα της κοινωνίας μας» να μην το διαβάσουν αν θέλουν να μη διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις τους.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, επίσης παρών στην εκδήλωση, υπογράμμισε την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο αξίωμα του πρωθυπουργού ως βασική αιτία της συγκρουσιακής φύσης της ελληνικής πολιτικής. Όσο δεν υπάρχει σεβασμός στον νόμο, τόνισε, η Ελλάδα θα ακροβατεί μεταξύ καταπάτησης και καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας.

Μία νότα αισιοδοξίας κατάφερε να δώσει στο τέλος ο αντιπρόεδρος της Apivita Νίκος Κουτσιανάς. Ο επιχειρηματίας θύμισε τη ρήση του Καζαντζάκη –«να αγαπάς την ευθύνη»– και είπε ότι αρκεί, για να επανέλθουμε στην ανάπτυξη, να αξιοποιήσουμε στρατηγικά τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα: το ανθρώπινο δυναμικό, τους φυσικούς πόρους και τον πολιτισμό της χώρας.

Ο Γιάννης Παπαδογιάννης γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από τα φοιτητικά χρόνια, το 1994, ξεκίνησε να εργάζεται σε οικονομικά περιοδικά και εφημερίδες ως οικονομικός συντάκτης. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες “Ημερησία”, “Εξουσία” και “Χρηματιστήριο” καθώς και σε πολλά οικονομικά περιοδικά (“Χρήμα & Αγορά”, “Επιλογή”, “Κεφάλαιο” κ.α.). Από το 1999 εργάζεται στο οικονομικό τμήμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα