Από το χωράφι στο τραπέζι

Από το χωράφι στο τραπέζι
pixabay.com

Η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής τροφίμων μέσω των πολυεθνικών έχει δημιουργήσει μια φυσική και ψυχολογική απόσταση μεταξύ των καταναλωτών και των αγροτών. Η αγρο-οικολογία είναι μια επιτυχημένη ιδέα που έρχεται να μικρύνει το κενό.

Η αγρο-οικολογία είναι μια επιτυχημένη ιδέα που προάγει μεθόδους καλλιέργειας προσαρμοσμένες στα τοπικά οικοσυστήματα.

Στη Γαλλία, το κίνημα AMAP (Ενώσεις για τη Διατήρηση της Αγροτικής Γεωργίας) έχει προσελκύσει τεράστια συμμετοχή. Πρόκειται για μικρά δίκτυα παραγωγών και καταναλωτών που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα και που καλλιεργούν την απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους χωρίς μεσάζοντες. Οι παραγωγοί υπογράφουν συμβάσεις για την απευθείας προμήθεια πελατών για περίοδο αρκετών μηνών.

Η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής τροφίμων μέσω των πολυεθνικών έχει δημιουργήσει μια φυσική και ψυχολογική απόσταση μεταξύ των καταναλωτών και των αγροτών, δηλαδή ανάμεσα σε αυτό που τρώμε και από πού προέρχεται. Τα τρόφιμα φτάνουν συσκευασμένα σε ράφια των σούπερ μάρκετ με ελάχιστο ίχνος αγροτικής προέλευσης. Όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αμφισβητούν αυτό το κυρίαρχο σύστημα τροφίμων και ασκούν κριτική για το πώς παράγονται τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και πόσο λίγα γνωρίζουμε γι ‘αυτό. Μια αυξανόμενη κίνηση πρωτοπόρων σε όλο τον κόσμο προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα. Προσπαθούν να κάνουν τα συστήματα τροφίμων πιο κοινωνικά δίκαια, φιλικά προς το περιβάλλον.

Η ιδέα της αγρο-οικολογίας δεν είναι καινούργια: οι αγρότες και τα κοινωνικά κινήματα έχουν εδώ και δεκαετίες δουλέψει για πιο φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά εναλλακτικά προς τη βιομηχανική γεωργία. Σήμερα, τα ερευνητικά ιδρύματα, η κοινωνία των πολιτών, τα Ηνωμένα Έθνη και μερικές κυβερνήσεις αρχίζουν να υιοθετούν αυτήν την έννοια.

pixabay.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST.GR:

Η τεχνολογία μπορεί να επαναφέρει τους αγρότες στους αγρούς
Να διασφαλιστεί ο κοινός χαρακτήρας της ΚΑΠ
Συνεργασία ΕΛΤΑ με ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα