Αποφάσεις για φορολογικό και ασφαλιστικό

Αποφάσεις για φορολογικό και ασφαλιστικό

Μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου για το φορολογικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική. Έρχονται επώδυνες αλλαγές. Αντίδραση των συνδικάτων

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το φορολογικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική ήταν το θέμα συζήτησης της εξάωρης σύσκεψης, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.




Το πρόβλημα των επιδομάτων



Μεγάλο νομικό πρόβλημα δημιουργήθηκε στο ζήτημα της περικοπής των επιδομάτων στο Δημόσιο, γεγονός που ωθεί την Κυβέρνηση να εξτάσει το θέμα κατά περίπτωση.



Συγκεκριμένα είτε θα υπάρξει μείωση κατά 10% των γενικών, 10-15% των κλαδικών, και 20% των ειδικών επιδομάτων, είτε μείωση 10% όλων γενικά των επιδομάτων.




 Δήλωση Γ.  Πεταλωτή



«Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα, αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κράτους, αποτελούν πλέον μονόδρομο, για μια Ελλάδα της προόδου και της ανάπτυξης που θα αφήσει πίσω της οριστικά, όχι μόνο τη σημερινή κρίση, αλλά και τις χρόνιες αιτίες, τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες που την έθρεψαν και τη διόγκωσαν» δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα, και κατέληξε λέγοντας:«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον».




Ανοικτό το θέμα του ευρωομολόγου



Παράλληλα αύριο Τετάρτη, ο Γ. Παπανδρέου, σε συνάντηση στο Παρίσι με τον Νικολά Σαρκοζί, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κεντρική παρέμβαση

-ίσως και με την έκδοση ευρωομολόγου- προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος των χωρών μελών της ΟΝΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος θα επιτευχθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια.




Η ανατομία των αποφάσεων



Η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα ακόμα σήμα στις Βρυξέλλες ότι είναι αποφασισμένη για σκληρές αποφάσεις, ενόψει της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, η οποία θα έχει θέμα την οικονομία της Ε.Ε. και σίγουρα θα τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αλλά και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του ευρώ.

Ήδη έχουν αποφασιστεί η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα (πλην βουλευτών και δικαστών), η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Η νέα κλίμακα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Παράλληλα θα δημιουργηθούν δύο νέα κλιμάκια με στόχο τη στήριξη των χαμηλών και  μεσαίων εισοδημάτων  με  το  πρώτο για τα εισοδήματα από 12.001 έως 15.000 ευρώ και   συντελεστή 15%.

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να εφαρμοσθεί για δηλωθέντα ποσά άνω των 40.000 – 50.000 ευρώ. Σήμερα είναι 35% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

Ορίζεται αφορολόγητο 12.000 ευρώ, όμως για να το δικαιούται κάποιος θα πρέπει να  προσκομίσει συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων στην εφορία ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά  του.

Από όσα έχουν διαρρεύσει από τους χαμηλά αμοιβόμενους και τους συνταξιούχους θα  απαιτούνται αποδείξεις ύψους περίπου 1.000 – 2.000 ευρώ, αλλά οι φορολογούμενοι με  εισόδημα άνω των 70.000 θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ύψους 12.000 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα απαιτηθεί η λεπτομερής καταγραφή του ΑΦΜ των  αποδείξεων αλλά θα προσκομίζονται συγκεντρωμένες και θα γίνεται δειγματοληπτικός  έλεγχος.

Θα αναγνωρίζονται όλες οι αποδείξεις,εκτός από αυτές που προέρχονται από τις ΔΕΚΟ  (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

Το ΕΤΑΚ αντικαθίσταται με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα λαμβάνει υπόψιν  το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων.

Το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο θα ανέλθει στα 300.000 – 350.000 ευρώ. Για τον έγγαμο στα 400.000 ευρώ.Για τις οικογένειες με παιδιά, θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των  παιδιών.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 200 τετραγωνικών μέτρων που ισχύει από τον  Δεκέμβριο του 2007 για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Ασφαλιστικό ώρα μηδέν

Έκτακτη σύσκεψη για το Ασφαλιστικό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αύριο Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό με στόχο να ψηφιστούν στις αρχές Απριλίου.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, η κατάργηση της 35ετίας, με σταδιακή αύξηση των ετών ασφάλισης και η καθιέρωση ενιαίων παροχών για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ενιαία σύνταξη ύψους 360 ευρώ θα έχει τον χαρακτήρα κρατικής ενίσχυσης και θα προστίθεται σε αυτή ποσό που θα είναι συνάρτηση του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών του εργαζόμενου.

Στόχος είναι να μπει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ αναμένεται να επανεξεταστούν τα επαγγέλματα που θα εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Τέλος, μελετάται η παροχή κινήτρων για την παραμονή στην εργασία μέχρι τα 67 έτη, με τη χορήγηση αυξημένης σύνταξης. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν άμεσα τουλάχιστον 300.000 ασφαλισμένους στο δημόσιο, τον στρατό και την αστυνομία.

Μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στο πάγωμα μισθών. Στην απεργία θα συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εφορίες, νομαρχίες και δήμους, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές. Επίσης θα απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση.

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, ενώ η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα.

Για τις 24 Φεβρουαρίου έχει εξαγγείλει απεργία η ΓΣΕΕ, η οποία αντιδρά για τη σκληρή στάση των εργοδοτών στο θέμα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό και τα όρια ηλικίας. Η ΓΣΕΕ μετά το διάγγελμα του κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό.


 


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα