Αποφεύγει εκτιμήσεις για συμφωνία και το ΔΝΤ ενόψει Μάλτας

Αποφεύγει εκτιμήσεις για συμφωνία και το ΔΝΤ ενόψει Μάλτας

Σε γραμμή Σόιμπλε o εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, αν και αναγνώρισε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά και απέφυγε να εικάσει πότε θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, μία ημέρα πριν το Eurogroup. Συνάντηση Λαγκάρντ με Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πριν τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος εάν θα επιτευχθεί συμφωνία αύριο στη Μάλτα, κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Ο κ.Ράις εξέφρασε την ελπίδα ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, αρνήθηκε όμως να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση του αυριανού Eurogroup.

“Έγινε πρόοδος, αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά”, είπε ο κ.Ράις. Ερωτηθείς ωστόσο για το ποια ζητήματα αποτελούν εκκρεμότητα, απάντησε πως δε θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Δεν επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα για το 2018. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο παγίως αμφισβητεί το εάν είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και για το 2018. Ερωτηθείς όμως εάν το ΔΝΤ βλεπει δημοσιονομκό κενό για το 2018, απάντησε πως δε μπορεί να το επιβεβαιώσει και επανέλαβε ότι δε θέλει να μπει σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ.Ράις, ερωτηθείς για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στις 21-23 Απριλίου είπε πως δεν έχει γνώση προγραμματισμένων επαφών με θέμα την Ελλάδα, αν και δεν απέκλεισε η ελληνική αποστολή που θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον μπορεί να έχει συναντήσεις.

Επιβεβαίωσε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνομίλησε πρόσφατα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι έχουν διαρκή επαφή. Ανακοίνωσε επίσης ότι τη Δευτέρα η κ.Λαγκάρντ θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή προγραμματισμένη σύνοδο διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου αρκέστηκε να αναφέρει ότι “όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση” και τόνισε “Μας ενδιαφέρουν οι αριθμοί και εκεί εστιάζουμε”.

Αναφορικά με το πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία για το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει -όπως είπε- να προηγηθεί του δεύτερου πυλώνα ο οποίος αφορά τη δέσμευση για την ελάφρυνση του Χρέους. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε περαιτέρω αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις που αφορούν τη διαδικασία του Δημοσίου Χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα