Απόρρητη έκθεση: Οι αποκαλύψεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

default image

Μελέτη για το πετρέλαιο τριών Ελλήνων καθηγητών έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ακόμα και οφέλη που αγγίζουν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια

Απόρρητη έκθεση τριών Ελλήνων καθηγητών που έχει ήδη στα χέρια του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποκαλύπτει το μέγεθος και την αξία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που κρύβεται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Η έκθεση με τίτλο “Τα βήματα προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας -το συντομότερο δυνατόν- ορυκτού πλούτου” περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων και υπογράφεται από τους επιστήμονες Ηλία Κονοφάγο, Αντώνη Φώσκολο και Νίκο Λυγερό.

Σε αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News της Κυριακής, γίνεται οικονομική εκτίμηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίζονται νότια της Κρήτης, από τη μελλοντική αξιοποίηση των οποίων το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φτάσει τα 270 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, αν στις εκτιμήσεις αυτές συνυπολογιστεί και η πιθανότητα ανακάλυψης πετρελαίου, τότε το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η όλη υπόθεση εξελίχθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, όταν οι επιστήμονες κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να του παραδώσουν μια συνολική εικόνα των αποθεμάτων και της αξίας τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς που στην πρώτη τους συνάντηση τους είχε πείσει με το επιχείρημα “δουλεύετε άμισθα, εργάζεστε για το καλό της Ελλάδας, δεν θέλω να έχετε καμιά σχέση με εταιρείες και συμφέροντα…” παρέλαβε την ίδια κιόλα ημέρα έκθεση 20 σελίδων, αλλά και μια συνοπτική περιγραφή δύο σελίδων με τα σημαντικότερα σημεία.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που δόθηκε στη σύνταξη της έκθεσης ήταν το γεγονός πως η επιτροπή “κλείστηκε” στο Μαξίμου επί εξάωρο, προκειμένου να ολοκληρώσει και να παραδώσει την έκθεση στον πρωθυπουργό.

Στην οικονομική έκθεση επισημαίνεται ότι “η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο σε ουσιαστικές συνομιλίες με τα γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τη δημιουργία κατάλληλου πολιτικού κλίματος”.

Αναφέρεται ότι “δεδομένης της σημερινής οικονομικής κρίσης, προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η μαζική προσέλκυση επενδύσεων για τυχόν ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων”, επικεντρώνοντας πρωτίστως το ενδιαφέρον νότια της Κρήτης.

“Εκεί υπάρχει 80% πιθανότητα για παρουσία φυσικού αερίου, ενώ στο Ιόνιο υπάρχει 80% πιθανότητα για παρουσία πετρελαίου. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση δημιουργίας θέσεων εργασίας το συντομότερο δυνατό”, τονίζει η επιτροπή στην έκθεσή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα