Αποστάσεις Τσακαλώτου από τις διαρροές του Wikileaks
"Κλείδωσε" το χρονοδιάγραμμα των επαφών κυβέρνησης – δανειστών. Καταρτίστηκε ο οδικός χάρτης της αξιολόγησης ως το Eurogroup. Στην ουσία μπαίνει από την Τρίτη η διαπραγμάτευση
- 04 Απριλίου 2016 17:36
Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών για τα επόμενα 24ωρα, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 12 Απριλίου καθορίστηκε στη συνάντηση εξπρές που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας.
Οικονομικό επιτελείο και κουαρτέτο σε κάτι περισσότερο από μια ώρα καθόρισαν την ατζέντα των επαφών των επόμενων ημερών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της διαδικασίας και προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επικύρωση της συμφωνίας από το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
«Σήμερα είχαμε μια εισαγωγική συζήτηση. Θέσαμε το χρονοδιάγραμμα επαφών της πρώτης εβδομάδας για τη διαπραγμάτευση. Καθορίσαμε και τον οδικό χάρτη των κινήσεων που θα μας οδηγήσουν στο Eurogroup της 22ας Απριλίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνάντησης της Δευτέρας.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών έλαβε αποστάσεις από τις διαρροές του ιστότοπου Wikileaks για τις «καυτές» συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου, δηλώνοντας, μετά το τέλος της συνάντησης, πως «δεν συζητήσαμε για το Wikileaks σήμερα, δεν κάναμε καμία αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα».
Εκείνο που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι ο χρόνος που τρέχει. Στην ουσία, Αθήνα και δανειστές δεν έχουν στη διάθεσή τους παρά… οκτώ μέρες, αφού ως νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει τεθεί η 12η Απριλίου. Θα προηγηθεί ωστόσο μια συνεδρίαση του Euro Working Group στις 7 του μηνός, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και πόση πρόοδος έχει καταγραφεί στις διαβουλεύσεις.
Και η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως από εδώ και στο εξής μόνο πρόοδος θα πρέπει να σημειώνεται, αφού εντός της επόμενης εβδομάδας όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να έχουν κλείσει. Γιατί; Για να είναι εφικτή η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία πραγματοποιείται το διάστημα 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Στο «ψητό» της διαπραγμάτευσης, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυαν πως δεν είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα που χωρίζουν κυβέρνηση και θεσμούς από την επίτευξη συμφωνίας. Τα μεγάλα αγκάθια είναι ήδη γνωστό πως αφορούν στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια, ενώ τα μέτρα που πρέπει να προσδιοριστούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016 – 2018 φτάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, οι εκκρεμότητες φαίνεται πως αφορούν σε μέτρα 1,8 δισ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα έχουν ήδη προσδιοριστεί. Στο μέτωπο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν σημειωθεί αρκετά βήματα σύγκλισης, με την εθνική σύνταξη να θεωρείται σχεδόν «κλειδωμένη» και να παραμένει, ωστόσο, η απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης.
Στο φορολογικό σκέλος, η λήψη νέων επώδυνων μέτρων θεωρείται δεδομένη. Κατά τις πληροφορίες, η μείωση του αφορολόγητου ορίου έχει ήδη «κλειδώσει», όπως επίσης και οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, με αιχμή τη θέσπιση ενός νέου συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο της διαπραγμάτευσης τίθενται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στα εξής ζητήματα: – Θέσπιση νέας ενιαίας κλίμακας φορολόγησης εισοδημάτων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν έμμεσο αφορολόγητο όριο στα 9.100 ευρώ (από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα) μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου στα 2.000 ευρώ (από 2.100 που είναι σήμερα), ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. – Μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. – Αύξηση των βαρών για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.
Για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί στο 15%, (από 11%) που είναι σήμερα, για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα από 12.001 έως 100. ευρώ, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί στο 35% (από 335 που είναι σήμερα), ενώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ, καθιερώνεται νέος συντελεστής 45%. Παρά τα σημεία σύγκλισης στο φορολογικό μέτωπο, μεγαλύτερη είναι η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και δανειστές στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Εκεί, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη…