Απόβλητα: Σε τροχιά η μονάδα επεξεργασίας Κεντρικής Μακεδονίας – Ο ορίζοντας για τον ανατολικό τομέα

Διαβάζεται σε 4'
Απόβλητα: Σε τροχιά η μονάδα επεξεργασίας Κεντρικής Μακεδονίας – Ο ορίζοντας για τον ανατολικό τομέα
ISTOCK

Η ενεργειακη αξιοποίηση αποβλήτων αποτελεί βασική συνιστώσα της προσπάθειας για μείωση του ποσοστού ταφής των αποβλήτων και την ολιστική αξιοποίηση των όσων παράγουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

Σημαντικό βήμα για την προώθηση της “κυκλικής οικονομίας” χαρακτηρίζεται η κατάθεση της μοναδικής δεσμευτικής προσφοράς από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή –ΤΙΤΑΝ στο διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αστικών αποβλήτων δυτικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικής αξίας άνω των 202 εκατ. ευρώ.

Μετά από πολλές νομικές διαδικασίες με προσφυγές κτλ, για τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού για το εν λόγω έργο, που γίνεται με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το έργο μπαίνει σε τροχιά.

Η διαδικασία, βέβαια, έχει χρόνο για να ολοκληρωθεί, Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική προσφορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και του ΤΙΤΑΝΑ αναμένεται να ανοίξει σε μία εβδομάδα ενώ το έργο δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν τα μέσα του 2025. Η αρχική καταληκτική προθεσμία του διαγωνισμού ήταν η 16η Ιουλίου είχε όμως παραταθεί από τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας καθώς δεν είχε υποβληθεί καμία προσφορά λόγω τεχνικών προβλημάτων στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Αναλυτικά, η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στο χώρο υγειονομικής ταφής της Μαυροράχης. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και την εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, δηλαδή των ανακυκλώσιμων υλικών, του κοµπόστ, της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, καθώς και του δευτερογενούς καυσίμου (SRF/RDF) που θα παράγεται και το οποίο θα μπορεί να αξιοποιείται ως εναλλακτικό καύσιμο από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, που διατηρεί μονάδα παραγωγής στην περιοχή της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, δυτικά, στον Εύοσμο. Κάτι που δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας αλλά και οφέλη στο μέτωπο των εκπομπών από την αποφυγή καύσης πετκοκ στους κλιβάνους.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο. Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας. Κάτι που είναι κομβικό για τη βιωσιμότητα της μονάδας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ισχυρή παρουσία στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας. Έχει την ευθύνη για την ολοκληρωμένη μονάδα αποβλήτων της Πελοποννήσου αλλά και την αντίστοιχη της Ηπείρου. Επίσης, η τεχνική εταιρεία του ομίλου ΤΕΡΝΑ έχει ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης στον αντίστοιχο διαγωνισμό για την Μονάδα Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Στερεών Αποβλήτων και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων του Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241,881 εκατ. ευρώ που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο στο δήμο Θέρμης της Θεσσαλονίκης. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία θα επεξεργάζεται 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Η μονάδα θα διαχειρίζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, τα απορρίμματα της Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων. Η μονάδα θα εξυπηρετεί επίσης τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα