Αποζημιώσεις: Ο ρόλος του Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής και η “κληρονομιά” της Ηλείας του 2007

Αποζημιώσεις: Ο ρόλος του Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής και η “κληρονομιά” της Ηλείας του 2007
Πάνω από 900.000 καμένα στρέμματα EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Έναν "κουμπαρά" που θα συγκεντρώνει εισφορές ιδιωτών για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών ανοίγει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τη νομοθεσία που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη με στόχο να ενισχύσει την προσπάθεια για επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές.

Να αποφύγει τα φαινόμενα που είχαν καταγραφεί με την αξιοποίηση των δωρεών που είχαν δοθεί για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία επιχειρεί η κυβέρνηση με τη δημιουργία του Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής. Πρόκειται για ένα νεόκοπο θεσμό που έρχεται με τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, που επανακαθορίζει το πλαίσιο κρατικής αρωγής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Στόχος του νέου θεσμού είναι η πλήρης και στοχευμένη αξιοποίηση των ποσών που θα συγκεντρωθούν από δωρεές για την στήριξη των περιοχών που επλήγησαν και όχι η προώθηση τελικά των ποσών αυτών για άλλες ανάγκες, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Ηλείας του 2007 με το τότε λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη» μετά το 2009 οπότε και ο επιφανής πολιτικός αποχώρησε από την προεδρία του και τελικώς τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί και δεν είχαν αξιοποιηθεί πήγαν προς κάλυψη άλλων αναγκών προκαλώντας μάλιστα και σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και πολλών συζητήσεων.

Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο Πέτρος Μολυβιάτης σε δημοσίευσή του στην Καθημερινή τον Αύγουστο του 2018 «στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με άμεσο σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν αυτές οι πυρκαγιές αλλά και τη δημιουργία ενός αποθεματικού για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών καταστροφών– εισέρρευσαν και κατετέθησαν σε ειδικό τοκοφόρο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος 198.018.545,99 ευρώ από δωρεές οργανισμών, τραπεζών, εταιρειών και χιλιάδων πολιτών, καθώς και 10.295.882,08 ευρώ από τόκους, σύνολο 208.314.428,07 ευρώ.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του, το Ταμείο εδαπάνησε μέχρι την 8η Οκτωβρίου του 2009, οπότε και το Δ.Σ. υπέβαλε την παραίτησή του στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 76.622.018,04 ευρώ, κυρίως στην Ηλεία αλλά και σε άλλες πληγείσες περιοχές. Το υπόλοιπο στην Τράπεζα της Ελλάδος την ημέρα εκείνη ήταν 131.692.410,03 ευρώ. Το Ταμείο είχε επίσης αποφασίσει να διαθέσει 80.000.000 ευρώ για έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές –κυρίως έργα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, πυροπροστασίας κ.λπ.– και είχε ήδη εγκρίνει τη διάθεση 17.011.340,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, βάσει προτάσεων των περιφερειαρχών.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το Ταμείο, χάρη στη γενναιοδωρία των 93.000 δωρητών, τους οποίους ευχαριστώ για ακόμα μία φορά, χρηματοδότησε, μέσω του υπουργείου Δημοσίων Έργων, την ανοικοδόμηση ή επισκευή, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, 1.158 σπιτιών και 802 άλλων κτισμάτων, κυρίως αγροτικών. Τα χρήματα εδίδοντο απευθείας στους πυρόπληκτους ιδιοκτήτες μέσω των κατά τόπους υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίων Εργων και υπό την επίβλεψή τους, σε τρεις δόσεις, αναλόγως με την πρόοδο των εργασιών. Το Ταμείο χρηματοδότησε, επίσης, Περιφέρειες και Δήμους στην Πελοπόννησο και αλλού για την κατασκευή αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών κ.λπ. έργων, μικρών μεν, αλλά πολύ χρήσιμων για τις τοπικές κοινωνίες. Για τον σκοπό αυτό δαπάνησε –μόνο το 2008– 8.162.883 ευρώ. Για την εξέλιξη των εργασιών του Ταμείου και την κίνηση του λογαριασμού του στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπήρχε πλήρης διαφάνεια, με ενημέρωση του κοινού με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, συχνές συνεντεύξεις μου στα ΜΜΕ αλλά και με προσωπικές επιστολές μου στους μεγαλύτερους δωρητές.»

Με το νέο θεσμό του Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής στόχος είναι να μην υπάρξει ουσιαστικά διάθεση ποσών πέρα από τις περιοχές που επλήγησαν και τα ποσά που δεν αξιοποιηθούν άμεσα να πάνε προς άλλους σκοπούς. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πλαίσιο, όπως είχε αναφέρει η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο, διαμορφώνονται οι συνθήκες για την κινητοποίηση της κοινωνίας με τη σύσταση Ταμείου Κρατικής Αρωγής, το οποίο, με αυστηρούς κανόνες λογοδοσίας και με διαφανείς κανόνες λειτουργίας, θα συγκεντρώνει εισφορές ιδιωτών για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Δεύτερη πηγή χρηματοδότησης για το Ταμείο θα είναι τα ποσά που εισπράττονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από ενισχύσεις κρατικής αρωγής. Την εποπτεία του Ταμείου αναλαμβάνει η Προεδρία της Κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος κατά την παρουσίαση των μέτρων αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις πυρκαγιές «ήδη το ενδιαφέρον φορέων της κοινωνίας των πολιτών, ιδιωτών και ενεργών πολιτών είναι ιδιαίτερα έντονο.

Από την πλευρά μας, ενεργοποιούμε το Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής και δρομολογούμε μία διαδικασία «διπλής κατεύθυνσης» με την κοινωνία των πολιτών.

Μία διαδικασία «διπλής κατεύθυνσης» που, από τη μία πλευρά, θα αξιοποιεί όσους θέλουν να συνεισφέρουν και, από την άλλη πλευρά, θα στηρίζει έμπρακτα όσους επιθυμούν να συνεργαστούν και να προσφέρουν στο πεδίο.

Το πλαίσιο, λοιπόν, της Κρατικής Αρωγής έχει ενεργοποιηθεί, προσαρμόζεται και υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, για να φτάσουν τα μέτρα στήριξης το ταχύτερο δυνατόν στους δικαιούχους και για να αποκαταστήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τους τόπους μας και τα δάση μας» τόνισε χτες ο κ. Τριαντόπουλος. Κάτι που βέβαια θα φανεί στην πράξη και θα κριθεί από τους πολίτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα