Ασφαλιστικό και χρέος στο Eurogroup
Ενημερωτικό έγγραφο Ντάισελμπλουμ προς τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης ενόψει στο οποίο ενημερώνει τους ομολόγους του ότι στο θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί η μέχρι τώρα υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων της πρώτης αξιολόγησης αλλά και η πρόοδος της δεύτερης αξιολόγησης. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα
- 01 Νοεμβρίου 2016 13:34
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ,θα συζητηθούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 7 Νοεμβρίου μαζί με την μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης.
Η συζήτηση γίνεται σε εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Μαΐου σύμφωνα με την οποία το πρώτο μέρος του σχεδίου (βραχυπρόθεσμα μέτρα) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συζητούνταν μόλις ολοκληρώνονταν η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό έγινε τυπικά στις 25 Οκτωβρίου με την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ η οποία ενέκρινε την δόση των 2,8 δις ευρώ.
Σαφές είναι, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μεν σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα. Η εφαρμογή τους όμως η οποία εμπεριέχει μια σειρά τεχνικών λεπτομερειών που θα πρέπει να διευκρινιστούν ,θα πρέπει να περιμένει μέχρι και το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης την οποία το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να ολοκληρώσει ως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του σχεδίου του ΕΜΣ προβλέπουν τρείς παρεμβάσεις με στόχο την εξομάλυνση των πληρωμών για τις υποχρεώσεις χρέους τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση του σχεδίου για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνει:
1. Την αύξηση της διάρκειας των δανείων που αποπληρώνει η Ελλάδα στον EFSF. Η αποπληρωμή αυτών των δανείων έχει ήδη ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να έχει «πέσει» η διάρκεια ορισμένων δανείων στα 27 έτη. Για αυτά αναμένεται να αποφασιστεί η επιμήκυνσή τους στα 32 χρόνια, διευκολύνοντας την Ελλάδα που θα κληθεί να καταβάλει το ίδιο ποσό σε περισσότερα χρόνια.
2 .Την κατάργηση της επιβάρυνσης 2% στο επιτόκιο δανεισμού των 10,2 δισ ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012. Σε πρώτη φάση η επιβάρυνση θα καταργηθεί για το 2017.
3. Την μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια. Είναι σαφές ότι η Ευρωζώνη δεν θα προχωρήσει στο «πάγωμα» των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα, αλλά αναζητούνται τρόποι για να διασφαλιστεί ότι μελλοντικά οι τόκοι που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα δεν θα αυξηθούν σημαντικά. Πρόκειται για το δυσκολότερο και πιο τεχνικό κομμάτι των βραχυπρόθεσμων μέτρων και σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το σκέλος.
Το σχέδιο του ΕΜΣ έχει άλλα δύο στάδια τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία τα οποία η ελληνική πλευρά θέλουν να διευκρινιστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου για δύο λόγους :
– Να μπορεί το ΔΝΤ να κάνει την Έκθεση της βιωσιμότητας του χρέους και να αποφασίσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα
– Να μπορεί το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάσει την στρατηγική της με δεδομένη την λύση για το χρέος ώστε να προχωρήσει η έξοδος στις αγορές και παράλληλα να αρχίσει να επανέρχεται η ομαλότητα στις αγορές με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το έγγραφο Ντάισελμπλουμ
Στο ενημερωτικό έγγραφο προς τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης εν όψει του Eurogroup ο πρόεδρος κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημερώνει τους ομολόγους του ότι στο θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί η μέχρι τώρα υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων της πρώτης αξιολόγησης αλλά και η πρόοδος της δεύτερης αξιολόγησης.
Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν περιλαμβάνεται και το Ασφαλιστικό με την έννοια της πορείας υλοποίησης των αλλαγών που ψηφίστηκαν τον Μάιο αλλά και των επόμενων βημάτων της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την δημιουργία του ΕΦΚΑ και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες από 1/1/2017.
Επίσης οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα πάρουν και μια έκθεση της υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (SRSS) που είναι η διάδοχος της ομάδας δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) σχετικά με την τεχνική βοήθεια που παρασχέθηκε προς την Ελλάδα για την προώθηση αλλαγών στην δημόσια διοίκηση την φορολογία και το ασφαλιστικό.