Ασφαλιστικό: Τα ελλείμματα ‘φωτογραφίζουν’ περικοπές στις συντάξεις
Το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) σε συνδυασμό με τις δεδομένες δεσμεύσεις που έχουν καταγραφεί στο νέο Μνημόνιο για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, «φωτογραφίζουν» πιθανές νέες περικοπές στις συντάξεις
- 27 Σεπτεμβρίου 2015 11:22
Όσο και αν το υπουργείο Εργασίας, επιχειρεί να διαψεύσει τις διαρροές περί περικοπών 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και πολύ περισσότερο περί «οριζόντιων» περικοπών, η κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr μόνο το γεγονός ότι το ΓΛΚ δεν έχει προϋπολογίσει άλλα κονδύλια για την κάλυψη του ΕΚΑΣ, με συνέπεια από το οκτάμηνο να υπάρχει υπέρβαση 25 εκατ. ευρώ, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Για να μπορέσει έως το τέλος του έτους να καταβληθεί χωρίς προβλήματα το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε περίπου 350.000 δικαιούχους αναζητούνται πρόσθετα κονδύλια ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, μόνο το συγκεκριμένο νούμερο αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα για τους θεσμούς ώστε να απαιτήσουν την περικοπή του ΕΚΑΣ για το 20% των προνομιούχων δικαιούχων αυτού του επιδόματος, από τον Μάρτιο του 2016 και μετά. Μια διαδικασία όμως που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί εντός Οκτωβρίου.
Ανάλογο πρόβλημα ρευστότητας όμως παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα μεγάλα Ασφαλιστικά Ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΟΑΕΕ αναγκάστηκε να δανειστεί 50 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, το οποίο όμως νωρίτερα είχε υποχρεωθεί με τη σειρά του να… δανειστεί 210 εκατ. ευρώ, από άλλα τρία μικρότερα ταμεία. Το έλλειμμα ρευστότητας που καταγράφει η Κοινωνική Ασφάλιση δεν προκύπτει μόνο από την πολύ υψηλή ανεργία, την μείωση των μισθών, την εισφοροδιαφυγή και την μαύρη και αδήλωτη εργασία. Προκύπτει και από τη διατήρηση των capital controls, που έχουν «στεγνώσει» από ρευστότητα την αγορά και οδηγούν φυσικά και νομικά πρόσωπα στο να προτιμούν, τώρα πια, να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, για να διοχετεύσουν αλλού την, έτσι και αλλιώς, περιορισμένη ρευστότητά τους (πχ πρώτες ύλες).
Εξίσου μεγάλο πρόβλημα όμως, αναμένεται να προκύψει και με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Σοφών για το ασφαλιστικό και οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πόρισμα που θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας, έως το τέλος της α’ εβδομάδας του Οκτωβρίου. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, επισημαίνουν ότι οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να κοστολογηθούν επιτυχώς, λόγω έλλειψης δημογραφικών δεδομένων. Συνεπώς, η πιστοποίησή τους, είναι πιθανό να είναι ελλιπής. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι πολύ περιορισμένη η διαπραγματευτική ισχύς του υπουργείου, στην προσπάθειά του να προωθήσει κάποια από αυτές τις προτάσεις για συνολική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις συντάξεων που… κυοφορούνται.
Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika:
Αφορολόγητο έως τα 12.000 με επιβαρύνσεις για πάνω από 20.000 ευρώ
Κούρεμα εως και στο μισό για τις «κόκκινες» πιστωτικές κάρτες