Ασφαλιστικό: Το σκάνδαλο του Ταμείου των Τραπεζοϋπαλλήλων

Ασφαλιστικό: Το σκάνδαλο του Ταμείου των Τραπεζοϋπαλλήλων

Το μέγα σκάνδαλο του Ταμείου των Τραπεζοϋπαλλήλων. Το Ταμείο βρίσκεται ένα βήμα πριν από το "λουκέτο"

Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση βρίσκεται στην «τελική ευθεία». Το νομοσχέδιο που θα αλλάξει άρδην τον χάρτη του Ασφαλιστικού Συστήματος τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή. Για το… αμαρτωλό ΕΤΑΤ όμως, ούτε λόγος.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, βρίσκεται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο». Έχει πάνω από 3.000 συνταξιούχους, ενώ οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι – τραπεζοϋπάλληλοι που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από αυτό, ξεπερνούν τα 10.000 άτομα. Και όμως: το Ταμείο δεν έχει πια πηγές εσόδων! Καταβάλλει προσυνταξιοδοτικό, εφάπαξ και επικουρική σύνταξη, χωρίς να εισπράττει έσοδα από πουθενά.Το υπουργείο Εργασίας, ακολουθεί για το θέμα την τακτική της «ηχηρής σιωπής».

Οι λύσεις που υπάρχουν είναι ή να απορροφηθεί από το ΙΚΑ άμεσα, ή να προχωρήσει η διαδικασία της συγχώνευσης του εν λόγω ταμείου, αργότερα, όταν «σβήσουν τα φώτα». Μόνο που υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό: Με ποιους όρους θα γίνει η διαδικασία της συγχώνευσης; Οι συνταξιούχοι του Ταμείου, στην πλειονότητά τους λαμβάνουν πολύ υψηλές συντάξεις για τα σημερινά δεδομένα. Προσυνταξιοδοτικό στα 1400 ευρώ στις μέρες μας, δεν είναι μικρό ποσό, σίγουρα. Ειδικά εάν συνοδεύεται από ανάλογα υψηλή επικουρική σύνταξη… Θα μεταφερθούν λοιπόν οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας στο ΙΚΑ, με τους ίδιους όρους ασφάλισης και τα ίδια ποσά σύνταξης, ή όχι; Θα κληθεί δηλαδή το ΙΚΑ και όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι να πληρώσει τα «σπασμένα» των προνομιακών διατάξεων που ίσχυαν επί δεκαετίες στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων ή θα υπάρξει και εκεί η ανάλογη περικοπή;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο ΕΤΕΑ, όσα Ταμεία τραπεζοϋπαλλήλων εντάχθηκαν σε αυτό, τώρα κινδυνεύουν άμεσα με περικοπές συντάξεων. Πώς να αντέξει άλλωστε ένα ταμείο που δίνει συντάξεις στα επίπεδα των 170 ευρώ κατά μέσο όρο, αλλά ειδικά για τους συνταξιούχους, από την πρώην Εμπορική, δίνει συντάξεις πάνω από 520 ευρώ; Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά, που αναπόφευκτα δημιουργεί αντιδράσεις και καταλήγει σε περικοπές. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στο ΙΚΑ, έτσι και απορροφήσει το ΕΤΑΤ. Εκτός και αν όλα γίνουν «εν κρυπτώ» και οι συνταξιούχοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, δεν καταλάβουν το παραμικρό. Ίσως γι’ αυτό το υπουργείο Εργασίας, αποφεύγει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.

Γιατί κάποιες φορές καλό είναι να μην σηκώνεται σκόνη.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς στην απεργία της Πέμπτης

Απεργία την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου δείτε ποιοι συμμετέχουν
 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα