Άθλος παραμένει η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων από τον “Ηρακλή”
Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο "Ηρακλής" για την ταχεία εκκαθάριση των κόκκινων δανείων βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι η κάθε μια από τις εμπορικές τράπεζες θέλει έναν δικό της άθλο.
- 04 Οκτωβρίου 2019 07:50
Κατά την συνάντηση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού οικονομικών με την συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Ζαββού και των CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank, όλοι άνοιξαν τα χαρτιά τους.
Οι κκ. Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) Βασίλης Ψάλτης (Alpha bank) αλλά και ο Θεόδωρος Πανταλάκης (Attica Bank) εξήγησαν σε υπουργό και υφυπουργό ότι ο κάθε ένας έχει τις δικές του προτεραιότητες για την συμμετοχή και υλοποίηση του Asset Protection Scheme. Κάθε εμπορική τράπεζα μετά την καθυστέρηση αντίδρασης σε κεντρικό επίπεδο έχουν προχωρήσει σε εσωτερικά σχέδια για την μείωση των κόκκινων δανείων τους.
Αυτό έχει αλλάξει την δομή του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων για κάθε μια από αυτές και άρα και τις προτεραιότητες συμμετοχής τους και στο στρατηγικό σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με το ΤΧΣ. Προβληματισμούς γεννά επίσης το γεγονός ότι με δεδομένη την έλλειψη της επενδυτικής βαθμίδας – την οποία είχε η Ιταλία η οποία εφάρμοσε ένα ανάλογο σύστημα – συνεχίζει να μπερδεύει το πράγμα σε ότι αφορά την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior) που θα εκδοθούν από την εταιρία ειδικού σκοπού που θα συγκεντρώσει ένα ποσό κόκκινων δανείων που μπορεί αν φτάσει ως και τα 30 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο οικονομικών από την άλλη επιμένει ότι θέλει α νομοθετήσει το συντομότερο τον Ηρακλή. Το κόστος για το δημόσιο μπορεί να φτάσει ως και τα 9 δισ. ευρώ και θα διατεθεί από το προϋπολογισμό για να μπορεί να καταγραφεί σε μια χρονιά ως έκτακτη δαπάνη και να μην επηρεάσει την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.
Επιπλέον μέλημα του ΥΠΟΙΚ είναι οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερο το σχέδιο ώστε οι ίδιες να επιτρέψουν στην κερδοφορία προσελκύοντας ξανά το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών. Παράλληλα βέβαια πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι ο νέος δανεισμός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.