Attica Bank: Διαπραγματεύσεις “θρίλερ” για την κεφαλαιακή ενίσχυση

Attica Bank: Διαπραγματεύσεις “θρίλερ” για την κεφαλαιακή ενίσχυση
Attica Bank Intime

Ούτε και χθες επήλθε συμφωνία των μετόχων για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank. Ύστατη προσπάθεια σήμερα για την αποφυγή ναυαγίου, διαφορετικά η προσπάθεια ανακεφαλαιοπολίησης θα εκκινήσει από μηδενική βάση.

Την ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί – έστω και στο πέντε της σχετικής προθεσμίας – το «ναυάγιο» για την κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξυγίανση του ισολογισμού της Αttica Bank, θα επιχειρήσουν σήμερα οι βασικοί μέτοχοι, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το σχήμα Ellington – ΤΜΕΔΕ.

Καλά πληροφορημένες πηγές επεσήμαναν αργά χθες το βράδυ στο news247.gr ότι ούτε και στις σημερινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που εξέπνεε η σχετική προθεσμία από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι δύο πλευρές κατάφεραν να φθάσουν σε νέα συμφωνία μετόχων, η οποία να στηρίζεται πάνω στις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank. Και ενώ το ναυάγιο μέχρι αργά χθες το βράδυ έδειχνε σίγουρο οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιχειρήσουν σήμερα μια τελευταία προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα το ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington ενώ είχαν συμφωνήσει στο δυσμενές σενάριο κεφαλαιακών αναγκών, δεν κατάφεραν μέχρι χθες το βράδυ να συμφωνήσουν στη διάρθρωση των μετοχικών τους ποσοστών, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου. Μάλιστα και η νέα πρόταση, που κατέθεσε τις τελευταίες ώρες η Ellington δεν κατάφερε να συμβάλει στην επίτευξη προόδου.

Ενώ δηλαδή ΤΧΣ και Ellington κατέληξαν να συζητούν για ένα σενάριο κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 620 – 630 εκατ. ευρώ, προέκυπτε με βάση τον μηχανισμό συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου, ότι το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, θα βάλει τελικά στην τράπεζα πολύ περισσότερα κεφάλαια από όσα αρχικώς είχε συμφωνήσει.

Την ίδια στιγμή, η Ellington δεν δεχόταν να αναθεωρηθεί ανοδικά το ποσοστό που θα κατείχε το ΤΧΣ, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου (σ.σ. από το 32% στο 40% περίπου) ώστε η επένδυση να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση. Αυτή την απόσταση επιχείρησε να γεφυρώσει και η τελευταία αντιπρόταση της Ellington κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει τη διαβεβαίωση του ΤΧΣ και του ιδιωτικού σχήματος της Ellington ότι θα στηρίξουν την Attica Bank, καλύπτοντας επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες από το ποσό των 365 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί στη συμφωνία των μετόχων μετά την υλοποίηση της πρώτης ΑΜΚ, ύψους 240 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο. Διαρροές του τελευταίου διαστήματος φέρουν το ύψος της νέας ΑΜΚ γύρω στα 450 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση συμφωνίας σήμερα στόχος είναι η νέα ΑΜΚ να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Αttica Bank μέσα στον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2023.

Σημειώνεται ότι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΤΧΣ αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας, καλύπτοντας την ΑΜΚ με ποσοστό 63,1%. Η Ellington συνέπραξε με το ΤΜΕΔΕ, ωστόσο αποκλειστικά ιδιώτης επενδυτής θεωρείται η Ellington. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ΑΜΚ του περασμένου Δεκεμβρίου, το ΤΜΕΔΕ κατέχει ποσοστό 14,7% στην Attica Bank, ο e-ΕΦΚΑ 10,3% και η Ellington/Rinoa 9,9%.

Δέσμευση των μετόχων μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ του Δεκεμβρίου 2021 ήταν να προβούν σε περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Ο ρόλος των κόκκινων δανείων

Κομβικό σημείο στις εξελίξεις αποτελεί η εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank και η μείωση των κόκκινων δανείων. Τις προηγούμενες ημέρες η DBRS παρέδωσε στην Διοίκηση της Attica Bank την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων που προορίζονται για τον «Ηρακλή 2», κοστολογώντας τα κεφάλαια που θα απαιτήσουν στα 310 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν αντιστοιχεί στο τελικό ύψος της δρομολογούμενης δεύτερης κεφαλαιακής ένεσης στην Attica Bank, καθώς εκτός από τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εξυγίανση του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια, χρειάζονται περίπου άλλα τόσα για την ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση της Τράπεζας, για νέες χορηγήσεις, κλείσιμο καταστημάτων και μείωση του προσωπικού.

Τι ακολουθεί σε περίπτωση ναυαγίου

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση οριστικού ναυαγίου σήμερα η υπόθεση κεφαλαιακής ενίσχυσης της Αttica Bank θα ξεκινήσει εκ νέου από μηδενική βάση καθώς παύει να ισχύει και η αρχική συμφωνία μετόχων, μεταξύ ΤΧΣ – Ellington – ΤΜΕΔΕ, βάσει της οποίας διενεργήθηκε η περσινή αύξηση κεφαλαίου.

Αρχικά η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίσει το τυχόν κεφαλαιακό έλλειμμα της περιόδου 2022-23 αφού λάβει από τη διοίκηση της τράπεζας capital plan μαζί με σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα διενεργηθεί σε συνεργασία είτε με τους υφιστάμενους μετόχους (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington) είτε με την συμμετοχή και νέων επενδυτών. Ταυτόχρονα, θα συνεχισθούν οι ενέργειες αναδιάταξης της τράπεζας, με στόχο τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Πρόκειται για διαδικασία που προβλέπεται από το πλαίσιο που ακολουθήθηκε στο παρελθόν και ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα