Attica Bank: Κλείνει μέσα στην εβδομάδα το “δύσκολο” deal για τον 5ο πόλο

Διαβάζεται σε 4'
Attica Bank
Attica Bank Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ανοίγουν στην αυριανή Γενική Συνέλευση τα χαρτιά τους οι μέτοχοι της Attica Bank. Ακολουθεί το ΔΣ του ΤΧΣ. Λίγο πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ θα «κλείσει» η ΑΜΚ για την εξυγίανση του νέου ομίλου από τα κόκκινα δάνεια.

Η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα οδηγήσει στην δημιουργία του 5ου πυλώνα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, ξεκινάει σήμερα.

Μετά και την νέα ολιγοήμερη παράταση που έλαβαν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα εμπλεκόμενα, στη διαπραγμάτευση, μέρη, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μεταφέρεται για τα μέσα της εβδομάδας, αναδεικνύοντας τις εξ’ αρχής δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ουσιαστικά η συνεδρίαση του ΤΧΣ θα επισφραγίσει και επισήμως τη συμφωνία που έχουν καταλήξει εδώ και μέρες οι μέτοχοι της Attica Bank και η οποία αφορά στην διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας.

Κύκλοι με γνώση των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζουν την νέα παράταση στην σύγκλιση του ΔΣ του ΤΧΣ τυπικό ζήτημα χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά χρονοβόρες τις διαδικασίες, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι το πόρισμα από τον οίκο DBRS για τις τελικές κεφαλαιακές που θα χρειαστούν για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, αυξάνει ελαφρώς το τελικό «λογαριασμό».

Τελευταίες πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο ότι η αύξηση κεφαλαίου που θα απαιτηθεί για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα ξεπεράσει ελαφρώς τα 700 εκατ. ευρώ καθώς η αξιολόγηση που πραγματοποίησε ο οίκος DBRS για την ένταξη στον Ηρακλή των κόκκινων δανείων των δύο τραπεζών «οδηγεί» σε ζημιές άνω των 850 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Attica Bank βαρύνεται με κόκκινα δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ και η Παγκρήτια Τράπεζα έχει στον ισολογισμό της κόκκινα δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με ποσό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η Thrivest θα επενδύσει λίγο πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο του ΤΧΣ στην ενιαία τράπεζα θα διαμορφωθεί στο 35% και αυτό της Thrivest στο 58%.

Αύριο η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank

Το τοπίο πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει σημαντικά αύριο το πρωί όπου και πραγματοποιείται η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank κατά την διάρκεια της οποίας η Διοίκηση της Τράπεζας και φυσικά οι μέτοχοι αναμένεται να «ανοίξουν τα χαρτιά τους».

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει σήμερα το 72,5% της Attica Bank και η συμμετοχή στην αύξηση γίνεται προκειμένου να διατηρήσει την αξία της επένδυσής του, που αποτελεί βασικό άρθρο του καταστατικού του.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται η πλήρης εξυγίανση της ενιαίας τράπεζας που θα δημιουργηθεί και η οριστική μείωση των κόκκινων δανείων από το υψηλό επίπεδο του 55%, κάτω από το 5% και η αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στο επίπεδο του 15%.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, το πλειοψηφικό ποσοστό της Thrivest Holdings θα προκύψει σε δεύτερη φάση μετά την ενεργοποίηση των warrants και θα αποτελέσει μέρος της συμφωνίας των μετόχων. Να σημειωθεί ότι η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 64 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, στην οποία ελέγχει άμεσα το 4,9% και το 5,6% μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, στην οποία έχει επενδύσει άλλα 90 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας το 44%.

Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα με τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, είναι μια συμφωνία που αναμένεται να αλλάξει τον «χάρτη» στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο νέος πόλος στον τραπεζικό τομέα θα έχει πολλαπλά οφέλη συνολικά στην ελληνική οικονομία, δρομολογώντας θετικές εξελίξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και στην ταχύτερη μείωση του κόστους δανεισμού που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα