Attica Bank: Κρίσιμη Γενική συνέλευση για το μέλλον της τράπεζας 

Attica Bank: Κρίσιμη Γενική συνέλευση για το μέλλον της τράπεζας 
Attica Bank Intime

Οι μέτοχοι της Attica Bank καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της τράπεζας όπως η νέα αύξηση κεφαλαίου, την ώρα που το τελικό ύψος των αναγκών είναι διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις

Σε ένα εξαιρετικό κρίσιμο «σταυροδρόμι» θα βρεθούν σήμερα οι μέτοχοι της Attica Bank καθώς κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης θα κληθούν να λάβουν μια σειρά κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της τράπεζας όπως η νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η εκ νέου ενεργοποίηση των διατάξεων του αναβαλλόμενου φόρου μετά τις ζημίες και στη χρήση 2021.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες «στον αέρα» με την συμφωνία των βασικών μετόχων ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ/Ellington για τον τρόπο που θα καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας να τελεί πλέον υπό πολλές αιρέσεις.

Η σημαντικότερη εξ’ αυτών πηγάζει από το γεγονός ότι το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερο από τα 365 εκατ. ευρώ για τα οποία έχουν δεσμευτεί αρχικά οι μέτοχοι, με τις πληροφορίες της αγοράς να εκτοξεύουν τις τελικές ανάγκες σε επίπεδα υψηλότερα των 600 εκατ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη πληροφορίες φέρουν τον ιδιώτη μέτοχο να μην επιθυμεί να βάλει τα κεφάλαια που έχει συμφωνήσει στην Τράπεζα. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ΑΜΚ τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 240 εκατ. ευρώ την οποία το ΤΧΣ κάλυψε με ποσοστό 63%, ο ιδιώτης μέτοχος ΤΜΕΔΕ/Ellington είχε συμφωνήσει να αποκτήσει στη δεύτερη ΑΜΚ ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα οι βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν την αρχική συμφωνία τους αναφορικά με τη συμμετοχή τους στη δεύτερη ΑΜΚ και να καταλήξουν σε νέα συμφωνία την οποία εν συνεχεία η Διοίκηση της Attica Bank θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και όλα αυτά την στιγμή που οι μέτοχοι θα πρέπει να αποφασίσουν και για την διοίκηση που θα τρέξει από εδώ και στο εξής την τράπεζα καθώς ο μέχρι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος είχε εξ’ αρχής μεταβατικό χαρακτήρα ως την σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων.

Το μεγάλο αγκάθι

Το ουσιαστικότερο πάντως ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τον ισολογισμό της τράπεζας. Η διοίκηση της Attica Bank περιμένει από μέρα σε μέρα τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης (preliminary ratings) της DBRS για τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει η τράπεζας (Omega, Astir 1 και 2), προκειμένου να αποφασίσει τελικά εάν θα τις εντάξει ή όχι στο πρόγραμμα Ηρακλής.

Η διοίκηση της τράπεζας επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη περί ανάγκης επανεξέτασης της στρατηγικής ένταξης όλων των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή, λόγω των δυσμενών, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, συνθηκών, αναφορικά με το κόστος συμμετοχής.

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός του «Ηρακλή» αποτέλεσε καταλύτη για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καθώς έδωσε τη δυνατότητα για την εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια με χαμηλό κόστος που βασίστηκε στην τιμολόγηση των ελληνικών ασφαλίστρων κινδύνου (CDs – Credit Default Swaps), παρά την απουσία επενδυτικής βαθμίδας. Η τιμή των CDs, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για την εγγύηση που πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο προκειμένου να λάβουν την κρατική εγγύηση, βρίσκεται σήμερα κοντά στις 170 μονάδες βάσης, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν κοντά στις 70 μονάδες και παρά την άνοδο του κόστους, ο μηχανισμός του «Ηρακλή» αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για την πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2022.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Attica Bank κατά την 31η Μαρτίου 2022, συνέπεια των ζημιών πρώτου τριμήνου ανέρχεται σε 9,7%. Η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση, σύμφωνα με την απόφαση της ΤτΕ που ελήφθη στις 12 Μαΐου 2022, είναι στο 10,43%.

Το α’ τρίμηνο του 2022, πάντως, ήταν, επίσης, ζημιογόνο για την Attica Bank (-8,5 εκατ. ευρώ έναντι -5,8 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2021), ενώ σε επίπεδο προ φόρων και προβλέψεων η τράπεζα κατέγραψε ζημίες, ύψους 4,85 εκατ. ευρώ από 5,69 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2021.

Η μόνη διέξοδος

Πληροφορίες πάντως της αγοράς αναφέρουν πως με δεδομένο ότι ο συνολικός λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών ξεπερνά τα κεφάλαια που δεσμεύτηκαν αρχικά να βάλουν στην τράπεζα, η Ellington και το ΤΧΣ βρίσκονται στην αναζήτηση συνεπενδυτών, οι οποίοι θα μοιραστούν το κόστος πλήρους εξυγίανσης του ισολογισμού και μετασχηματισμού της Attica Bank.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ellington αλλά και το ΤΧΣ έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες επαφές με private equity funds και άλλα επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να διερευνήσουν την αγορά για το αν υπάρχουν πρόθυμοι συνεπενδυτές που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank μοιραζόμενοι το κόστος εξυγίανσης/μετασχηματισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα