Attica Bank: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ

Διαβάζεται σε 5'
Attica Bank
Attica Bank Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους της Αύξησης Κεφαλαίου παρουσίασε κατά την Έκτακτη ΓΣ των μετόχων η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού. Προτεραιότητα η χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 735 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έθεσε ως στόχο η Διευθύνουσα Σύμβουλος της τράπεζας κα. Ελένη Βρεττού, χαρακτηρίζοντάς την ένα ακόμη κρίσιμο βήμα που θα οδηγήσει σε μία νέα και πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα.

Παρουσιάζοντας από το βήμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης, η κα Βρεττού ανέφερε μετά την Αύξηση Κεφαλαίου και μέσα στον Νοέμβριο θα γίνει η διαπραγμάτευση των warrants. Στη συνέχεια και μέχρι τα τέλη του έτους, αναμένεται να γίνει και η αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων από τον ισολογισμό της ενιαίας Τράπεζας, συνεπεία της μεταβίβασής τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ», έτσι ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να υποχωρήσει κάτω του 3%.

Ειδικότερα, το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, έτσι όπως παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, έχει ως εξής:

  • 25 Σεπτεμβρίου: Έγκριση ΑΜΚ και reverse split.
  • 4 Οκτωβρίου: Έγκριση Ενημερωτικού Δελτίου.
  • 8 Οκτωβρίου: Αποκοπή δικαιώματος ΑΜΚ.
  • 11 Οκτωβρίου: Έναρξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων ΑΜΚ και μετοχών μετά το reverse split.
  • 24 Οκτωβρίου: Ολοκλήρωση άσκησης δικαιωμάτων ΑΜΚ.
  • 31 Οκτωβρίου: Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών από ΑΜΚ.
  • Οκτώβριος – Νοέμβριος: Περίοδος άσκησης τίτλων κτήσης (warrants).
  • Νοέμβριος: Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών από warrants.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank έθεσε ως προτεραιότητα την ταχεία λειτουργική συγχώνευση της νέας Τράπεζα εντός του 2025, αν και όπως είπε, ήδη μετά τη νομική συγχώνευση που ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, οι δύο τράπεζες λειτουργούν ως ένα, και οι πελάτες τους συναλλάσσονται ανέξοδα στο κοινό δίκτυο, ενώ στόχος είναι να καταστεί κοινή και η τιμολογιακή πολιτική. Η κα Βρεττού, είπε πως παράλληλα με την εξυγίανση που θα γίνει εφικτή μέσω της ΑΜΚ, θα αναπτύσσεται η νέα τράπεζα.

Οι λεπτομέρειες της ΑΜΚ

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ, θα γίνει με καταβολή μετρητών κατά 672,1 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και με έκδοση δικαιωμάτων κτήσης (warrants) κατά 62,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα γίνει reverse split (100 μετοχές θα συγχωνευθούν σε 1) ώστε ο αριθμός των μετοχών της Τράπεζας να μειωθεί από περίπου 53 εκατομμύρια σε 530.000. Κάθε νέα μετοχή μετά τη συνένωση θα δίνει το δικαίωμα για 677 νέες μετοχές στο 1,87 ευρώ/μετοχή. Μία νέα μετοχή δίνει ένα τίτλο κτήσης. Ένας τίτλος κτήσης δίνει το δικαίωμα για 3,5 νέες μετοχές στο 0,05 ευρώ/μετοχή.

«Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Attica Bank, καθώς και οι μέτοχοι της απορροφηθείσας Παγκρήτιας Τράπεζας, θα είναι για πρώτη φορά σε θέση να αναμένουν αποδόσεις από την επένδυσή τους και γιατί όχι και μέρισμα, εφόσον η νέα τράπεζα – εξυγιασμένη και με κεφαλαιακή επάρκεια – συνεχίσει στην οδό της κερδοφορίας», τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Βρεττού απευθυνόμενη στους μετόχους και κάλεσε όσους δεν έχουν λάβει τις μετοχές τους να προχωρήσουν στο άνοιγμα μερίδας σε χρηματιστηριακή εταιρεία προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους κατά την ΑΜΚ.

Σημειώνεται οι μετοχές των μετόχων της Παγκρήτιας συγκεντρώθηκαν σε ενιαίο λογαριασμό, σε συνεννόηση της διοίκησης της Attica Bank με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και νομικούς.

Οι στόχοι της ΑΜΚ

Όπως είπε η κα Βρεττού, οι στόχοι της ΑΜΚ της Attica Bank είναι:

1) Κάλυψη ζημιών με δείκτη NPE κάτω του 3% που συνιστά ουσιαστική εξυγίανση

2) Κάλυψη δαπανών αναδιάρθρωσης για εξορθολογισμό της νέας Τράπεζας μετά τη συγχώνευση

3) Ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια με δείκτη CET1 άνω του 15% με στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των μικρομεσαίων, αλλά με κριτήρια που να τηρούν τα εχέγγυα χρηματοδότησης. “Η τράπεζα εστιάζει στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις κυρίως ΜμΕ, αλλά και όλων των μεγεθών. Όπως έχει ήδη αποτυπωθεί από τα αποτελέσματα α’ 6μήνου του 2024, τόσο της Attica Bank, όσο και της Παγκρήτιας Τράπεζας, η ανάγκη της αγοράς είναι υπαρκτή και η δική μας δυναμική είναι προφανής, προκειμένου να καλύψουμε αυτό το κενό της αγοράς. Δεν θα επιτρέψουμε, ωστόσο, να επαναληφθούν τα ίδια λάθη που οδήγησαν τις δύο τράπεζες στην αδιέξοδη κατάσταση του παρελθόντος που, δυστυχώς, κληρονομήσαμε”, σχολίασε σχετικά η κα Βρεττού.

4) Νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές για την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών και την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η σημασία της ανθρώπινης επαφής.

Στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης, 100 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) λήξης 2028 που είχε εκδώσει η Attica Bank.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα