Attica Bank: Στις 3 Σεπτεμβρίου η ΕΓΣ για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια
Διαβάζεται σε 4'Ένα ακόμη σταθερό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα θα αποτελέσει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank με θέμα τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα στις 3 Σεπτεμβρίου.
- 13 Αυγούστου 2024 06:21
Την σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της για τις 3 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για την συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η διοίκηση της Attica Bank.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Attica Bank σε σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι κ.κ. μέτοχοι κάτοχοι κοινών μετοχών σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την 03/09/2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. στην Αθήνα, είτε με φυσική παρουσία των μετόχων στην έδρα της Τράπεζας, στην Αθήνα, επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, αρ. 3-5 (6ος όροφος), είτε με συμμετοχή των μετόχων υπό τους όρους του άρθρου 125 του ν. 4548/2018 από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρούσα πρόσκληση για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των θεμάτων Ημερήσιας Διάταξης.
Πρόκειται για ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα που ακολουθεί την έγκριση, στο τέλος Ιουλίου, από τα ΔΣ των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας του σχεδίου σύμβασης για τη συγχώνευσή τους, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest Holding.
Σημειώνεται ότι η συγχώνευση θα γίνει με λογιστική ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υπό συγχώνευση εταιρειών και, ειδικότερα, με εισφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2023 και όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
Οι σχέση ανταλλαγής για τις τράπεζες
Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία (1) κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση. Τα ανωτέρω τελούν υπό τις αιρέσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του Σχεδίου Συμβάσεως Συγχώνευσης από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των συγχωνευόμενων εταιρειών καθώς και της λήψης όλων των απαιτούμενων σύμφωνα με το νόμο αδειών και εγκρίσεων των αρμοδίων αρχών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών του οικονομικού έτους 2023:
Η Attica Bank έχει:
- Ενεργητικό: 3,77 δισ. ευρώ.
- Χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις): 2,68 δισ. ευρώ.
- Καταθέσεις: 3,15 δισ. ευρώ.
- Ίδια Κεφάλαια: 446 εκατ. ευρώ.
Η Παγκρήτια τράπεζα έχει:
- Ενεργητικό: 3,45 δισ. ευρώ.
- Χορηγήσεις: (μετά από προβλέψεις): 2,04 δισ. ευρώ.
- Καταθέσεις: 2,6 δισ. ευρώ.
- Ίδια Κεφάλαια: 251 εκατ. ευρώ.
Μέτοχοι της Attica Bank σήμερα είναι:
- το ΤΧΣ με ποσοστό 72,5%,
- ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%,
- η Παγκρήτια Τράπεζα με ποσοστό 5,0%,
- η Thrivest Holding με ποσοστό 4,4%,
- το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 4%
- και λοιποί μέτοχοι και συστημικές τράπεζες με συνολικό ποσοστό 6,5%.
Μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας σήμερα είναι:
- η Thrivest Holding με ποσοστό 43,8%,
- η Alfa Ocean Developments με με ποσοστό 4,0%,
- η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 3,6%
Ακολούθησε το επόμενο άμεσο βήμα όπου Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα υπέβαλαν τα σχετικά αιτήματα τους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ».
Εξάρχου: Επενδύουμε 340 εκατ. για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, μέτοχος της Thrivest μαζί με τους Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη, μίλησε αναλυτικά για τη συμφωνία συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας, την οποία και χαρακτήρισε «άθλο». Όπως εξήγησε, η Thrivest διέκρινε έγκαιρα πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα θα δημιουργούσε ευκαιρίες στην αγορά και γι’ αυτό επένδυσε ως τώρα 340 εκατ. ευρώ, ποσό που κατατάσσει τη Thrivest ως τον μεγαλύτερο επενδυτή στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Τόνισε ακόμη ότι αν δεν γινόταν η διάσωση της Attica Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα μπορούσε να πάρει πίσω τα κεφάλαιά του και επεσήμανε ότι η νέα τράπεζα θα εστιάσει στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά στα επομενα βήματα τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και η έκδοση νέων μετοχών, που είναι συνολικά ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, στο α’ τρίμηνο του 2025 η νέα τράπεζα θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την ενιαία λειτουργία της και να παρουσιαστεί στο κοινό με τη νέα της ταυτότητα και τον καινούριο χαρακτήρα της.