Attica Bank: Στρατηγική συμμετοχή τρίτων επενδυτών

Διαβάζεται σε 4'
Attica Bank
Attica Bank Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δέσμευση του Fiera Capital για συμμετοχή στην ΑΜΚ με 12 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της κατανομής αντίστοιχου αριθμού αδιάθετων μετοχών. Ποιο είναι το προφίλ του. Ελένη Βρεττού: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον της Fiera Capital

Την ύπαρξη ενδιαφέροντος «τρίτων επενδυτών» προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank που ξεκινάει τις επόμενες μέρες, επιβεβαίωσε την Τρίτη το βράδυ η δέσμευση του Fiera Capital για συμμετοχή με 12 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές αποτελούσε κοινό μυστικό τους τελευταίους μήνες ότι η εμπλοκή της Thrivest στη διαδικασία εξυγίανσης της τράπεζας κινητοποίησε σημαντικούς διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι και «κτύπησαν την πόρτα» του επικεφαλής Αλέξανδρου Εξάρχου αλλά και της Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank Ελένης Βρεττού.

Άλλωστε κατά την διάρκεια του 4ου Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκή, κ. Εξάρχου επιβεβαίωσε το αρχικό επενδυτικό ενδιαφέρον τονίζοντας ότι “μετά τη συμφωνία Thrivest – Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όταν και η επενδυτική κοινότητα κατάλαβε την ακριβή της διάσταση, έχουμε καθημερινά εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλα funds που ενδιαφέρονται μελλοντικά να επενδύσουν στη νέα τράπεζα”.

Έτσι χθες το βράδυ η Attica Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, στο πλαίσιο των εν εξελίξει συζητήσεων με θεσμικούς επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην τρέχουσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα έλαβε και αποδέχθηκε δέσμευση από την Fiera Capital (UK) Limited για τη συμμετοχή της στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με ποσό 12 εκατ. ευρώ, μέσω της κατανομής αντίστοιχου αριθμού αδιάθετων μετοχών.

Η κατανομή των μετοχών στην Fiera Capital τελεί υπό την προϋπόθεση της επάρκειας των αδιάθετων μετοχών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, μετά τις κατανομές μετοχών βάσει των διατάξεων του Νόμου 5127/2024, με τον οποίο κυρώθηκε η επενδυτική συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest Holding Ltd, με ημερομηνία 18 Ιουλίου 2024.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Attica Bank η προοπτική συμμετοχής των κεφαλαίων της Fiera Capital στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα αποτελέσει ορόσημο για την Τράπεζα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανακεφαλαιοποίησης της, σε ευθυγράμμιση με τη συνεχιζόμενη πορεία μετασχηματισμού της εντός του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Παράλληλα η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Attica Bank, δήλωσε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Fiera Capital εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica BankΑ. Το ενδιαφέρον της αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις ισχυρές προσπάθειες μετασχηματισμού της Τράπεζας και γενικότερα στην ελληνική οικονομία».

Ποια είναι η Fiera Capital

Σημειώνεται ότι η Fiera Capital (UK) Limited είναι μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχειριζόμενη περιουσιακά στοιχεία άνω των 116,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κατά την 30 Ιουνίου 2024.

Η εταιρεία προσφέρει εξειδικευμένες επενδυτικές λύσεις επί πληθώρας περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιες και ιδιωτικές αγορές, σε θεσμικούς πελάτες, χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές και πελάτες ιδιωτικής περιουσίας στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τις κύριες αγορές της Ασίας.

Το χρονοδιάγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι άνοιξε στις αρχές της εβδομάδας η «αυλαία» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank η οποία και θα γίνει κατά 672,2 εκατ. ευρώ με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και κατά 62,9 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants).

Με τα κεφάλια που θα αντληθούν η διοίκηση της Attica Bank θα χρηματοδοτήσει αρχικά την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, μέσω της κάλυψης της ζημιάς που έχει προκύψει από την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης και μετεξέλιξης της Attica Bank στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Attica Bank κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ορίστηκε στα 1,87 ευρώ ενώ ως γνωστόν για να προχωρήσει η διαδικασία, θα απαιτηθεί το reverse split των μετοχών της, με τη συνένωση 100 παλαιών μετοχών σε 1 νέα.

Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης θα ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2024. Τι προβλέπει το reverse split και τι θα συμβεί με τα warrants.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα