Αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας – “Σβήνουν και γράφουν” σενάρια στο Υπ. Οικονομικών

Αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας – “Σβήνουν και γράφουν” σενάρια στο Υπ. Οικονομικών
Ενεργειακή ακρίβεια ISTOCK

Η Ουκρανική κρίση είναι άλλο ένα πλήγμα στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε μία περίοδο που το κύμα της ακρίβειας απειλεί νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας κινείται η οικονομία καθώς είναι άδηλο ακόμη το εύρος και η ένταση των παραμέτρων από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Ο προβληματισμός πάντως είναι έντονος για την πορεία του προϋπολογισμού αλλά και της οικονομίας εν γένει σε μια περίοδο, που πολλοί έβλεπαν, με την αποκλιμάκωση, της πανδημίας, μια ευκαιρία δυναμικής επανεκκίνησης.

Ειδικότερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσπαθούν να σταθμίσουν πιθανές επιπτώσεις από δαπάνες για μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά και τα απόνερα που έχει η ακρίβεια στην κατανάλωση και βέβαια στην πορεία του ΑΕΠ.

Ειδικά για τη δημοσιονομική εικόνα, πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν κι από τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις καθώς ήδη στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από δράσεις, που αφορούν είτε μια κοινή Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, είτε τη διασφάλιση κάποιων περαιτέρω ευέλικτων κανόνων σε σχέση με τα ελλείμματα λόγω των επιδοτήσεων ρεύματος.

Έτσι, πέρα από την πρόταση για συγκρότηση ευρωπαϊκού ταμείου αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τίθενται επί τάπητος. Επίσης, η ιδέα για εξαίρεση των δαπανών επιδότησης για το ρεύμα και το φυσικό αέριο από τα δημοσιονομικά ελλείμματα για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση κερδίζει έδαφος. Μένει να φανεί ποιες από αυτές θα “περπατήσουν” στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στο Παρίσι υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Η αγορά

Στο φόντο αυτό η αγορά ήδη δεν κρύβει την ανησυχία της. «Η κατάσταση όσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, είναι δύσκολη για την Ευρώπη και όλη την υφήλιο, προφανώς και τουριστικά». Αυτό τόνισε σε δήλωση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία και συμπληρώνει ότι όλα έχουν «παγώσει» και υπάρχουν ακυρώσεις ιδιαίτερα από χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή.

Ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν, το ότι είμαστε στο Φλεβάρη είναι θετικό διότι έχουμε περιθώριο ανάκαμψης έως το Μάιο, αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Τάσιος.

Από την πλευρά του ο πρέοδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι “η ουκρανική κρίση θα επιδεινώσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας”. “Αυτό που απευχόμασταν όλοι τελικά έγινε και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πλέον και στην Ευρώπη” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ και συμπλήρωσε:

”Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τους άμαχους, η ουκρανική κρίση αναμένεται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως την παγκόσμια οικονομία, κάτι που φαίνεται και από τη «βουτιά» που κάνουν μέχρι τώρα τα χρηματιστήρια. Ειδικότερα όμως για τη χώρα μας υπάρχει έντονη ανησυχία για τον επαρκή εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, ενώ αν συνεχιστεί η κρίση τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αρνητικές εξελίξεις και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως στον τουρισμό.

Πρόκειται δηλαδή για άλλο ένα πλήγμα στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε μία περίοδο που το κύμα της ακρίβειας απειλεί τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων. Χωρίς την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία είχαμε μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η εκτίμηση μου ήταν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά θα ξεπερνούσαν το 30% ενώ και ο πληθωρισμός θα σκαρφάλωνε κοντά στο 8%. Πλέον φοβάμαι ότι εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης οι εκτιμήσεις μου, αλλά και άλλων παραγόντων της αγοράς, θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω.

Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το καμπανάκι του κινδύνου ηχεί δυνατά και ελπίζω να το ακούσουν οι εταίροι μας και να υπάρξει συμφωνία για πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν πολίτες και επιχειρήσεις να αντέξουν το νέο πλήγμα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει όσο το δυνατόν εντονότερη πίεση, διεκδικώντας το αυτονόητο. Να μη χαθεί ο έλεγχος και να μη βιώσουμε στη χώρα μας μία ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των ανατιμήσεων.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα