Αξιολόγηση: Αντίμετρα τετραετίας για να σωθούν οι συντάξεις
Αισιοδοξία εμπνέει, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το γεγονός ότι στην συζήτηση για το θέμα των συντάξεων κανείς από τους εκπροσώπους των θεσμών -ούτε και το ΔΝΤ- δεν αντέδρασε, θεωρώντας το μέτρο "διαρθρωτικό".
- 12 Σεπτεμβρίου 2018 15:20
Πρόταση για μοίρασμα των αντίμετρων 2019 -2020 σε περισσότερα χρόνια με στόχο να αποτραπεί η εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων κατέθεσε και επίσημα σήμερα το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των θεσμών.
Στην διάρκεια περίπου 2,5 ωρών που έγινε νωρίτερα το πρωί μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα στο κτίριο υπουργείο Δικαιοσύνης οι δύο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους για μέτρα, αντίμετρα και πρόσθετες ελαφρύνσεις που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά για να εξομαλυνθούν οι απώλειες της κρίσης.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αισιοδοξία εμπνέει το γεγονός ότι στην συζήτηση για το θέμα των συντάξεων κανείς από τους εκπροσώπους των θεσμών, ούτε και το ΔΝΤ, δεν αντέδρασε, θεωρώντας το μέτρο «διαρθρωτικό». Από εκεί και πέρα όμως κράτησαν τις επιφυλάξεις τους μέχρι να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για την πρόταση της ελληνικής πλευράς για σπάσιμο των αντισταθμιστικών μέτρων για το 2019 και το 2020 και την υλοποίησή τους σε ορίζοντα τετραετίας με στόχο να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο να μην περικοπούν οι συντάξεις.
Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια μικρή απόκλιση των εκτιμήσεων των θεσμών σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με το υπερπλεόνασμα του 2019 που θα είναι η βάση του όποιου υπολογισμού για ελαφρύνσεις . Με βάση το ΜΠΔΣ 2019-2022 η υπέρβαση του στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τον επόμενο χρόνο είναι 868 εκ ευρώ ενώ νεώτερα στοιχεία θέλουν την υπεραπόδοση να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα κρατήσουν αρκετό χρόνο το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1 Οκτωβρίου θα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων με προοπτική το μέτρο να αλλάξει στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.
Στην παρούσα φάση, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία , δέχθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου και η συζήτηση συνεχίζεται…
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων του τριημέρου – η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη ολοκληρώνεται την Παρασκευή- αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Στη συνέχεια αναμένεται μια πρώτη ανακοίνωση από το κουαρτέτο και η πρώτη έκθεσή τους (η Κομισιόν θα εκδίδει τέσσερις εκθέσεις το χρόνο, το ΔΝΤ δύο δεδομένου ότι έχει περισσότερο ρόλο παρατηρητή) τον Νοέμβριο.
Αποφάσεις σε επίπεδο κουαρτέτου δεν θα ληφθούν. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι η συμφωνία στα νούμερα και το δεύτερο πιο κρίσιμο η έγκριση του ελληνικού αιτήματος από το Eurogroup.
Το ίδιο στέλεχος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Eurogroup τελικά να απορρίψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου. Εκτίμησε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τους αριθμούς όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου ( παρουσιάσαμε πίνακες ανέφερε σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς την περικοπή των συντάξεων) δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης ο οποίος να θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…» ανέφερε χαρακτηριστικά.