Αξιολόγηση: Καλή εικόνα για το 2019 – Ποιο το ζητούμενο για τον προϋπολογισμό του 2020

Αξιολόγηση: Καλή εικόνα για το 2019 –  Ποιο το ζητούμενο για τον προϋπολογισμό του 2020
Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών Eurokinissi

H χρήση των ANFA θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη διαπραγμάτευση για τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο και τελικά τον προϋπολογισμό του 2020.

Μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου που το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 θα σταλεί στις Βρυξέλλες, θα πρέπει οικονομικό επιτελείο και θεσμοί να έχουν συμφωνήσει σε όλα τα επιμέρους θέματα του δεύτερου καθαρά επεκτατικού προϋπολογισμού μετά το τρίτο μνημόνιο.

Το πρώτο ζητούμενο και για τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου θα είναι η ύπαρξη του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου. Ως γνωστό, 10 ημέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μειώσεις στον φόρο των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% ειδικό πακέτο για την οικοδομή, διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ.

Ωστόσο η εφαρμογή των μέτρων αυτών βασίζεται σε μια έμμεση δημοσιονομική χαλάρωση από την άθροιση των εσόδων που φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Αυτό θα είναι το πρώτο ζητούμενο της διαπραγμάτευσης, η οποία άνοιξε επισήμως από χθες, Δευτέρα, με τη συλλογή στοιχείων που ξεκίνησαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία θα διαδεχθούν από την επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής των αποστολών για την Ελλάδα από ΕΕ ΕΚΤ ESM και ΔΝΤ.

Η αλλαγή χρήσης των ANFA επηρεάζει σημαντικά το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για την συνέχιση της μείωσης φόρων τα επόμενα χρόνια μαζί βέβαια με την επίσημη μείωση των δημοσιονομικών στόχων που δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος του 2020.

Καλή η εικόνα για το 2019

Πάντως σε ότι αφορά στο 2019 οι θεσμοί έχουν ανακαλέσει τις πρώτες παρατηρήσεις τους περί δημοσιονομικού κενού λόγω των μέτρων του Μαΐου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου καταγράφει υπέρβαση στα καθαρά έσοδα κατά 486 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου. Η υπέρβαση κατά περίπου 50% (πάνω 200 εκατ. ευρώ) οφείλεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 276 εκατ. ευρώ δίνει αισιόδοξα μηνύματα μέχρι και το τέλος του χρόνου καθώς τον Αύγουστο αναμένονταν η πρώτη σημαντική επίδραση στο ΦΠΑ από τις μειώσεις του βασικού έμμεσου φόρου τον περασμένο Μάιο.

Πηγές του ΓΛΚ τόνιζαν χθες ότι με ένα πρώτο έλεγχο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμεύσει σε δαπάνες τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ που δεν θα γίνουν μέσα στον χρόνο και άρα θα εμφανίζονταν στο πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει, αλλά οι ίδιες πηγές απέφευγαν να ανοίξουν συζήτηση για νέες παροχές πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί.

Όπως τόνιζαν υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες όπως οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά ή η ΔΕΗ ,που μπορούν να φέρουν μικρές ή μεγάλες δημοσιονομικές ανατροπές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα