Αξιολόγηση ‘πακέτο’ με κόκκινα δάνεια
Σαφή μηνύματα και δεσμεύσεις για επίσπευση των διαδικασιών μείωσης των "κόκκινων" δανείων και τήρηση των στόχων που έχουν τεθεί, απαιτεί η τρίτη αξιολόγηση που είναι προ των πυλών. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα. Κυβέρνηση και τράπεζες "βάζουν τα δυνατά τους"
- 28 Νοεμβρίου 2017 07:06
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Αξιολόγηση χωρίς «κόκκινα» δάνεια δεν κλείνει! Η αποτελεσματική διαχείριση και μείωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί προϋπόθεση, πρόκριμα και βάση κάθε συζήτησης για αξιολόγηση. Ειδικά, σήμερα, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, θέλοντας να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στο κλείσιμο της αξιολόγησης , με τις τράπεζες να είναι ετοιμοπόλεμες εδώ και καιρό για να τηρήσουν τους στόχους που έχουν «δεσμευτικά» θέσει.
Υπό το βλέμμα των θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα, τόσο στις τράπεζες όσο και στο οικονομικό επιτελείο παρατηρείται εγρήγορση. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η χθεσινή αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων, που θα ανοίξει το δρόμο για τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Ηδη, από αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, αναμένεται να διενεργηθούν στα Ειρηνοδικεία οι προγραμματισμένοι φυσικοί πλειστηριασμοί, με άλλους 18 να πραγματοποιούνται παράλληλα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Διότι, όπως έχει επανειλημμένα τονισθεί, οι πλειστηριασμοί είναι ο πιο σημαντικός και αποτελεσματικός τρόπος πλέον, για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, λαμβανομένης υπόψιν της πορείας των ρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί, του ύψους και του ποσοστού των εναπομείναντων επισφαλειών και των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίοι έχουν τεθεί προς έλεγχο από τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών, υπήρξε βελτίωση στα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs- δηλαδή, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στα). Για το σύνολο του 2017, οι στόχοι επιτεύχθηκαν – άλλωστε ήταν μικροί. Ομως, το «στοίχημα» παραμένει για το 2018, καθώς υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να «πιαστούν» οι κατά πολύ υψηλότεροι του ’17 στόχοι….
Δυστυχώς, ακόμη ένα στα δύο ληξιπρόθεσμα δάνεια που ρυθμίζονται ξαναγίνεται… «κόκκινο» και ένα μεγάλο ποσοστό επισφαλειών, παραμένει ακόμη στον χώρο της στεγαστικής πίστης, παρά το ότι τα δάνεια αυτά συνδέονται με εμπράγματες εξασφαλίσεις και κινδυνεύουν λιγότερο – από άλλες κατηγορίες δανείων – να καταστούν επισφαλή.
Πέραν των πραγματικών αδυναμιών αποπληρωμής που παρουσιάζει ένα ποσοστό δανειοληπτών, μεγάλο μερίδιο της πίτας των κόκκινων δανείων «λυμαίνεται» ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτούς, έχουν εν πολλοίς στόχο οι πλειστηριασμοί που αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο. Αυτούς που δεν πληρώνουν, ενώ έχουν τη δυνατότητα, για δάνεια επί ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ και για αυτούς τους ίδιους που κρύβονται πίσω από θεσμικά πλαίσια –τα οποία ποτέ δεν τους αφορούσαν τελικά- και από καθυστερήσεις.
Οπως άλλωστε έγραψε πρόσφατα στη σελίδα του στο twitter, ο πρόεδρος της Eurogroup, και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κ. Ν. Καραμούζης, το 2009, στην αρχή της κρίσης, πραγματοποιήθηκαν 58.849 πλειστηριασμοί χωρίς καμία αντίδραση. Το τρέχον έτος, μόλις….6.900 πλειστηριασμοί με όλες τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν….