Αξιολόγηση: Τη χρυσή τομή ανάμεσα στους μήνες και τις εβδομάδες θα αναζητήσουν Τσακαλώτος – Ντάισελμπλουμ

Αξιολόγηση: Τη χρυσή τομή ανάμεσα στους μήνες και τις εβδομάδες θα αναζητήσουν Τσακαλώτος – Ντάισελμπλουμ

Επιτάχυνση των διαδικασιών επιθυμεί η Αθήνα, την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποιεί για πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Θέμα ελάφρυνσης χρέους θα θέσει στο Άμστερνταμ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Αύριο το κρίσιμο ραντεβού με τον Σόιμπλε στο Βερολίνο

Να επικρατήσουν σε ένα άτυπο παιχνίδι εντυπώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά 24ωρα θα επιχειρήσουν σήμερα στο Άμστερνταμ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ολλανδός ομόλογός του – και πρόεδρος του Eurogroup – Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο λόγος για μια «βουβή» κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους την τελευταία εβδομάδα, αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος και μάλιστα… πριν καν αυτή ξεκινήσει.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα πως η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα διαρκέσει μήνες.

«Θα απαιτηθούν μήνες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αξιωματούχος, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης και αναγκάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου να διατυπώσει δημοσίως – με επίσημη ανακοίνωση – τις ενστάσεις της Αθήνας.

«Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες υπάρχουν και οι εβδομάδες» ήταν η έμμεση αλλά σαφής απάντηση που έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup και δια στόματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Την ώρα που η Αθήνα απορρίπτει κάθε απόπειρα υπονόμευσης των προσπαθειών της, είναι βέβαιο πως το κλίμα στη σημερινή συνάντηση των κ. κ. Τσακαλώτου και Ντάισελμπλουμ θα είναι εκρηκτικό. Η αποστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν θα είναι εύκολη, αφού καλείται – και μάλιστα επί ολλανδικού εδάφους – να πείσει τον επικεφαλής του Eurogroup για την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας της αξιολόγησης, με τρόπο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο για τον ελληνικό λαό, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με όπλο τα θετικά σχόλια που αποκόμισε από τους έτερους Ευρωπαίους ομολόγους του τα προηγούμενα 24ωρα, ο κ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να πείσει τον κ. Ντάισελμπλουμ για τη δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει την υλοποίηση της απαιτητικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας που περιλαμβάνει το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, ώστε στη συνέχεια να λάβει ως «ανταμοιβή» την ευρωπαϊκή συναίνεση στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα δύσκολα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν ήδη ξεκινήσει, πριν καν αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, η οποία, βάσει νεότερων πληροφοριών, τοποθετείται προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα