Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Εφικτή συνολική συμφωνία ως τις 5 Δεκεμβρίου

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Εφικτή συνολική συμφωνία ως τις 5 Δεκεμβρίου

Εφικτό το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συζήτηση για το χρέος μέσα στο Δεκέμβριο, τόνισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες

Εφικτή είναι σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου, αν η Ελλάδα καταφέρει μέχρι τότε να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση.

“Θα πρέπει να υπάρχει θετική εισήγηση του προσωπικού του ΔΝΤ για συμμετοχή του Ταμείου και σας λέω ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση αυτό να συμβεί στις 5 Δεκεμβρίου. Είναι εφικτό, αλλά θα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Δεν θα είναι εύκολο. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε βασικά θέματα όπως για τα εργασιακά, τα θέματα δημοσιονομικής φύσης για το 2017 και 18, και για αυτά δεν υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα από όλους τους 4 θεσμούς”,  τόνισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας πριν λίγη σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

“Υπάρχει ένα Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου που είναι το τελευταίο του 2016. Εάν οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση κλείσουν την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, τότε θα είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος για να κλείσουμε όλα τα θέματα και το χρέος” ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι πρόκειται για στόχο φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, γιατί θα δώσει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Κι αυτό, γιατί η δεύτερη αξιολόγηση περιέχει, μεταξύ άλλων και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2017 και 2018.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα έκθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει πριν τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση και σίγουρα όχι πριν το Ταμείο έχει στα χέρια του τα στοιχεία για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συμβάλλουν στην βιωσιμότητα του.

Πάντως, εάν δεν ληφθεί απόφαση στις 5 Δεκεμβρίου τότε το όλο θέμα θα πάει για τις αρχές του επόμενου έτους, δεδομένου ότι ο αξιωματούχος θεωρεί τεχνικά πολύ δύσκολη την πρόβλεψη έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup εντός του Δεκεμβρίου.

Για τη συνεδρίαση του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, είπε ότι επειδή η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα για την Ελλάδα προς συζήτηση. Δεν απέκλεισε, όμως, να γίνουν παρεμβάσεις υπουργών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

(Πηγή φωτογραφίας: sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα