Μπαίνουν και τα funds στο παιχνίδι “ανακούφισης” των δανειοληπτών 

Μπαίνουν και τα funds στο παιχνίδι “ανακούφισης” των δανειοληπτών 
Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi

Τράπεζες και funds ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας με την αγορά να τα χαρακτηρίζει ικανοποιητικά αλλά σε καμία περίπτωση αρκετά. Οι επόμενες σκέψεις στα τραπεζικά επιτελεία

Μετά τα πρώτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν χθες οι τράπεζες, στο παιχνίδι θωράκισης της οικονομίας μπαίνουν και οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, με την αγορά ωστόσο να θεωρεί ικανοποιητικό το πρώτο δείγμα γραφής αλλά σε καμία περίπτωση αρκετό ώστε να αναχαιτιστούν οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού.

Σε μια πρώτη σαφής κίνηση στήριξης της οικονομίας η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε χθες ότι οι τράπεζες προχωρούν σε αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων για όλες τις συνεπείς επιχειρήσεις, που πλήττονται από τον κορονοϊό. Το μέτρο αφορά αποκλειστικά όσους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 αποπλήρωναν χωρίς καθυστέρηση τα δάνειά τους ακόμα και αν αυτά είχαν ρυθμιστεί. Προφανής στόχος του μέτρου είναι να αποτραπεί η κατάχρηση του από όσες επιχειρήσεις ήταν ούτως ή άλλως στο κόκκινο. Σημειώνεται ότι το μέτρο θα αφορά στα τοκοχρεωλυτικά δάνεια και συγκεκριμένα στο τμήμα του οφειλόμενου κεφαλαίου, περιορίζοντας την υποχρέωση των επιχειρήσεων στην καταβολή μόνο των τόκων.

Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από τους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου. Εξαίρεση από τον κλάδο του λιανεμπορίου είναι ο τομέας των σουπερμάρκετ, που έχει συγκεντρώσει το μεγάλο μέρος της καταναλωτικής ζήτησης και το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. Για το τμήμα του κεφαλαίου η αποπληρωμή του οποίου θα μετατεθεί, θα υπάρξει παράταση της διάρκειας του δανείου.

Ακολουθούν τα funds

Το παράδειγμα των τραπεζών αναμένεται να ακολουθήσουν και οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, με την αρχή να γίνεται από την Intrum Hellas, η οποία σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσαν χθες ότι υλοποιούν ένα εξειδικευμένο σχέδιο με σκοπό τη στήριξη και διευκόλυνση των δανειοληπτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την εξάπλωση του κορονοϊού για τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα η Intrum Hellas προχωρά, σε συνεννόηση με τους συνεπείς δανειολήπτες, στην παροχή διευκολύνσεων για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, αλλά και σε άλλες ρυθμίσεις ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Intrum Hellas διενεργεί ήδη επικοινωνία με τους δανειολήπτες της Τράπεζας Πειραιώς που εξυπηρετεί, ώστε να ενημερωθεί για τυχόν έκτακτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η μείωση εισοδήματος ή κύκλου εργασιών.

Στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμούν ότι πολύ σύντομα και άλλες Εταιρείες Διαχείρισης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Intrum Hellas, ανακοινώνοντας αντίστοιχες διευκολύνσεις.

Ανάγκη και για άλλα μέτρα

Την ώρα πάντως που το σύνολο της οικονομίας αναμένει τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης με την εξειδίκευση όλων των μέτρων στήριξης, παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο news247.gr τονίζουν ότι η «πρώτη δέσμη μέτρων, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ήταν ένα απαραίτητο θετικό βήμα, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις για την οικονομία. Με δεδομένο όμως, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι η υγειονομική κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και οι απειλές για την ελληνική οικονομία θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, θα απαιτηθούν από τις τράπεζες περισσότερες και ακόμη πιο γενναίες παρεμβάσεις».

Την ίδια στιγμή στα τραπεζικά επιτελεία επεξεργάζονται και μια σειρά από μέτρα που μπορούν να τεθούν σε ισχύ σε δεύτερη φάση και να δώσουν βαθιά ανάσα σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται από το κορωνοϊό όπως:

  • Η παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες για τη χορήγηση νέων δανείων
  • Η επιδότηση επιτοκίου από την πλευρά του κράτους για νέα δάνεια και
  • Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων του ΕΣΠΑ για την παροχή ρευστότητας μέσω κεφαλαίου κίνησης και την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της κρίσης από τον κορωνοϊό.
  • το ενδεχόμενο να καταργηθεί προσωρινά το χρονικό όριο των 90 ημερών για να τεθεί ένα δάνειο σε καθυστέρηση.
  •  Το ενδεχόμενο να τεθεί παράταση του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών, από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα