Μπρα ντε φερ για το χρέος

Μπρα ντε φερ για το χρέος

"Ισοπαλία" με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος επιδιώκει το Βερολίνο και τα πλεονάσματα μετά το 2018, επιχειρώντας να πετύχει να κρατήσει το Ταμείο στο παιχνίδι

Πριν καλά- καλά καθαρογραφεί η συμφωνία που έκλεισε χθες το πρωί στην Αθήνα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών, το ΔΝΤ έσπευσε να πάρει θέση: «Με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα κλείνουμε το απαραίτητο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και πλέον περιμένουμε τους Ευρωπαίους να δεσμευτούν στα μέτρα, που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος», έλεγε χθες αξιωματούχος του Ταμείου σχολιάζοντας την συμφωνία της Αθήνας.

Λίγο αργότερα, ο σκληρός του Ταμείου κ. Πωλ Τόμσεν δήλωνε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου την ένταξη στο πρόγραμμα αν δεν έχει διαθέσιμα τα μέτρα, που θα εξασφαλίζουν ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να αποπληρώνεται.

Μέχρι και τη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 μέχρι και τις 13 του μήνα, το Βερολίνο σχεδιάζει να παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια που και το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να αρνηθεί με μεγάλη ευκολία,αλλά και η Κυβέρνηση Μέρκελ θα μπορεί να αντέξει πολιτικά εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Ως γνωστό, το αντικείμενο της συζήτησης είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία στην ουσία αφορούν τη διαχείριση βεβαιωμένων ποσών για την Ελλάδα. Το ένα κομμάτι, αφορά τα κέρδη ύψους 17 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα, που διακρατούν από το 2011 η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες και τα οποία δεν αποδίδονται από το 2013 και ένα δεύτερο κομμάτι το υπόλοιπο των 19,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των 25 δισ. ευρώ, που εξασφάλισε η Ελλάδα από τoν ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της που έγινε στο τέλος του 2015.

Το ΔΝΤ, ζητά μέτρα με την εφαρμογή των οποίων θα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι και την εξόφληση του συνόλου των ευρωπαϊκών δανείων στο τέλος του 2040. Εδώ ξεκινά η γερμανική πρόταση, η οποία θα έχει το στοιχείο του συμβιβασμού. Παρότι μέχρι στιγμής, η Γερμανία εμφανίζεται άκαμπτη και αδιάλλακτη στο θέμα του χρέους, θέλει να βρεθεί μια λύση με το ΔΝΤ εντός του προγράμματος.

Η πρόταση

Θα προτείνει λοιπόν τη λύση, να μειωθεί η εξεταζόμενη διάρκεια, για την οποία θα πιστοποιήσει την βιωσιμότητα του χρέους μέχρι και το 2029, όταν πλέον η Ελλάδα θα εξοφλήσει και την τελευταία δόση από τα παλιά χρέη προς το ταμείο.

Μέχρι τότε θα χρησιμοποιηθούν τα βεβαιωμένα κονδύλια ύψους 36,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ώστε να αμβλυνθούν οι «κορυφές» των πληρωμών και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ. Μάλιστα, θα υποσχεθεί και την άμεση μερική αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ με τα ίδια κονδύλια.

Επιπλεόν θα σκοπεύει να υποσχεθεί ότι αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό με τα κονδύλια αυτά, θα είναι έτοιμη να συζητήσει μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δηλαδή το μηχανισμό σταθεροποίησης των επιτοκίων σε έναν συγκεκριμένο εύρος τιμής.

Το αν θα δεχθεί το συμβιβασμό το ΔΝΤ θα το δείξουν οι επόμενες μέρες. Στο θέμα διατήρησης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο ύψους του 3,5% η λύση που είναι πιο κοντά αφού Βερολίνο και ΔΝΤ απέχουν κατά ένα χρόνο. Η Γερμανία μπορεί να αποδεχθεί τα 5 χρόνια και το ΔΝΤ έχει προτείνει τέσσερα χρόνια. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιος θα είναι ο στόχος για την Ελλάδα μετά από αυτό το διάστημα.

H EKT

Απέναντι σε όλες αυτές τις διεργασίες, η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κορυφαίοι Τραπεζικοί κύκλοι τόνιζαν προ ημερών ότι η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ, δεν μπορεί να αρκεστεί σε υποσχέσεις από όποιον και αν προέρχονται. Θα πρέπει να έχει στην διάθεσή της συγκεκριμένα νομικά κείμενα που θα περιγράφονται ποσοτικοποιημένα μέτρα ελάφρυνσης πριν προχωρήσει σε αποφάσεις.

Με αυτό το σκεπτικό το θέμα της Ελλάδας δεν αναμένεται συζητηθεί στις 8/6 στο Ταλίν της Εσθονίας αλλά είναι πολύ πιθανό αν έχουμε την επιθυμητή λύση η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE πριν από τις διακοπές των μελών του ΔΣ τον Αύγουστο.

πηγή φωτογραφίας: AP/ Jose Luis Magana

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα