Brexit και Stress tests ‘στρεσσάρουν’ τα χρηματιστήρια

Brexit και Stress tests ‘στρεσσάρουν’ τα χρηματιστήρια

Με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests, αλλά και λόγω της απειλής του Brexit, οι διεθνείς επενδυτές αποεπενδύουν από την Ευρώπη, πιέζοντας αξίες, τίτλους και μετοχές, αντανακλώντας έτσι, την επιφυλακτικότητα για τη διατήρηση της ευρωζώνης. Ανησυχεί η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική βιομηχανία

“Hταν στραβό το κλίμα….το φαγε κι ο γάιδαρος”, σοφή ελληνική παροιμία επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη διαχρονικότητα της…. Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έψαχναν από καιρό μια ωραία αφορμή για να αποτυπωθούν σε μια απειλητική κατρακύλα και τη βρήκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή: στα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών της ευρωζώνης, όπου άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι το πρόβλημα θα περιοριζόταν στην Ιταλία, καθώς όλα τα φώτα είχαν πέσει πάνω στην τοσκανέζικη  Μonte dei Paschi di Sienna, ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά σε μία , όχι τόσο ευχάριστη έκπληξη. Απειλές και κίνδυνοι, υπήρξαν και για τις τράπεζες της κεντρικής Ευρώπης ( Γαλλία, Γερμανία), και για της Ιρλανδίας ( που έχει κάνει τεράστια προσπάθεια, αλλά έχει ακόμη δουλειά) και- προφανώς- για τις βρεταννικές τράπεζες.

Με τις Commerzbank και Deutsche Bank – ναυαρχίδες της ευρωπαϊκής οικονομίας – να αντιμετωπίζουν σοβαρά πλέον θέματα, η πίεση στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ρίζωσε για τα καλά. Ευκαιρίας δοθείσης, όσοι θέλουν να κερδοσκοπήσουν με την ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης ή να εστιάσουν στους άμεσους κινδύνους του  Brexit, άρχισαν – τι πιο απλό; – τις μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων. Οι ευρωπαϊκές αξίες πιέστηκαν πολύ, μεταδίδοντας τις δονήσεις ανατολικά, βόρεια και κεντρικά της Ευρώπης.  Μαδρίτη, Λισσαβώνα, Δουβλίνο, Μιλάνο, Μ. Βρεταννία, Γαλλία, Γερμανία…..

Ορόσημα της κατρακύλας, η Deutsche Bank και η Credit Suisse που εγκαταλείπουν από την προσεχή Δευτέρα τον  Stoxx Europe 50, η Commerzbank που αγγίζει ιστορικά χαμηλά, η  Unicredito στο Μιλάνο που είδε τη μετοχή της σε δεύτερη αναστολή διαπραγμάτευσης…..εξελίξεις που ορίζουν πια το τοπίο των αρνητικών εξελίξεων σε έδαφος ευρωζώνης, αντανακλώντας κυρίως τον κίνδυνο  Brexit.

Το μαζικό  sell off των ευρωπαϊκών μετοχών, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ήδη υφίσταται σταθερά την επιφυλακτικότητα των διεθνών επενδυτών και τις πιέσεις που εκδηλώνονται στην ευρύτερη Περιφέρεια της Ευρώπης. Κάποιοι μιλούν για μίνι κραχ στις ευρωπαϊκές αγορές, κάποιοι άλλοι το βλέπουν πιο ελεγχόμενα. Κάπου στη μέση, η αλήθεια, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, επώνυμα  hedge funds και μη, πιέζουν σταθερά και συνεχόμενα. Το City του Λονδίνου σκέφτεται να μετακομίσει σε άλλες ίσως χώρες, κερδοσκόποι της Αμερικής τρίβουν τα χέρια τους και μια νεφελώδης ανησυχία, σκεπάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές της γηραιάς Ηπείρου. Αναπόφευκτα, ο απόηχος φτάνει και στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα