Coca-Cola στην Ελλάδα: 1,3 δισ επίδραση στην εγχώρια οικονομία

Coca-Cola στην Ελλάδα: 1,3 δισ επίδραση στην εγχώρια οικονομία

Το αποτύπωμα της κορυφαίας/Νο1 εταιρείας μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα…

Μια εταιρία, κατά γενική ομολογία, κρίνεται ως επιτυχημένη όχι μόνο λαμβάνοντας υπόψη τα “ψυχρά” στοιχεία, τα οποία αφορούν την κερδοφορία, τις πωλήσεις και τα έσοδα. Κρίνεται κι από το ευρύτερο αποτύπωμα που αφήνει στην οικονομία, το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως, την κοινωνία. Εν ολίγοις, από το αν συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου.

Εάν συμφωνήσουμε στα παραπάνω, τότε αυτομάτως συμφωνούμε και στο γεγονός ότι η Coca – Coca στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) είναι από τις επιχειρήσεις, η οποία δίνει πάρα πολλά στη χώρα μας. Και κατ’ επέκταση είναι από τις πιο επιτυχημένες στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται κι από διάφορους ανεξάρτητους οικονομικούς οργανισμούς όπως για παράδειγμα το Ίδρυμα Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Τα νούμερα, εξάλλου, μιλούν από μόνα τους. Η άμεση και η έμμεση επίδραση των δραστηριοτήτων της Coca – Cola στην Ελλάδα αφήνει στην οικονομία το εντυπωσιακό πόσο του 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ ή αλλιώς το 0,7% του ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της Coca – Cola στην Ελλάδα δημιουργούνται 6 ευρώ στην εγχώρια οικονομία.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά ισχυρό είναι το αποτύπωμα της εταιρείας και στα έσοδα του κρατικού μηχανισμού μέσω της φορολόγησης. Μόνο το 2021, για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνεισφορά στα έσοδα του δημοσίου ανήλθε στο 1,2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας. Δηλαδή κάτι περισσότερο από το 1/100.

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, κριτήριο επιτυχίας αποτελεί και η επίπτωση στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας. Και εδώ οι αριθμοί είναι επίσης εντυπωσιακοί. Μέσα από τη δραστηριότητα της Coca – Cola στην Ελλάδα, προκύπτει η δημιουργία και η υποστήριξη 32.800 άμεσων / έμμεσων θέσεων εργασίας. Δηλαδή το 0,7% της συνολικής απασχόλησης. Μάλιστα, για κάθε 1 άμεση θέση εργασίας στην Coca – Cola στην Ελλάδα, δημιουργούνται άλλες 16 στην οικονομία ευρύτερα -δείγμα της πολλαπλασιαστική δυναμικής της εταιρείας.

Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την ισχυρή παρουσία στον κλάδος παραγωγής αναψυκτικών, παράγοντας σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών του τομέα (48,5%), αλλά και αποτελώντας τον μεγαλύτερο εργοδότη (42,6% των συνολικών εργαζομένων).

Και το σημαντικότερο είναι ότι όλα αυτά δεν σταμάτησαν παρά την πανδημία του κορωνοϊού και τα διαδοχικά lockdowns. Το αντίθετο, μάλιστα, καθώς το 2021 η άμεση δραστηριότητα της Coca – Cola στην Ελλάδα διευρύνθηκε κατά 15%, ενώ την τριετία 2019 – 2021, η εταιρεία επένδυσε στην Ελλάδα το ποσό των 75,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, εξαιρετικά σημαντική είναι και η συνεισφορά σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς η Coca – Cola στην Ελλάδα συνέβαλε (και συνεχίζει να συμβάλλει) τα μέγιστα στον στόχο της κοινωνικής ευημερίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Κι αυτό το έκανε, με τους εξής τρόπους:

  • Διέθεσε 4,6 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικά προγράμματα, όπως τα Empowered, Zero Waste Future και Zero Drop (2019-2021).
  • Έδωσε δωρεά 1,8 εκατομμυρίου ευρώ για την αποκατάσταση και την αναδάσωση της περιοχής της Βαρυμπόμπης, μετά την καταστροφική φωτιά του 2021.
  • Επένδυσε 4 εκατομμύρια ευρώ για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClipTM (2021).

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα προσφοράς της Coca-Cola στην Ελλάδα στη μακρά παρουσία της στην χώρα μας, η οποία ήδη μετράει 53 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας και αδιάλειπτης παραγωγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα