Credit Suisse: Γιατί μπορεί να μην είναι αρκετά τα 54 δισ. δολάρια
Οι τιμές των ομολόγων της Credit Suisse αντικατοπτρίζουν μια υψηλή πιθανότητα να υπάρξει κάποιου είδους εξυγίανση της τράπεζας.
- 17 Μαρτίου 2023 22:06
Μια κατηγορία ομολόγων της Credit Suisse στέλνει «προειδοποιητικό σήμα» ότι το σωσίβιο ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μπορεί να μην είναι αρκετό για να σταθεροποιήσει την ελβετική τράπεζα.
Η μητρική εταιρεία της Credit Suisse διαθέτει 82 δισ. δολάρια (76 δισ. ελβετικά φράγκα) σε ομόλογα «δυνάμενα να διασωθούν με ίδια μέσα (bail-in-able)» και πρόσθετα ομόλογα AT1 τα οποία διαπραγματεύονται σε επισφαλή επίπεδα «distress».
Ειδικότερα, τα «bail-in-able» ομόλογα της Credit Suisse με κουπόνι 2,125% και ωρίμανση τον Οκτώβριο του 2026 διαπραγματεύονται στα 66 σεντς το ευρώ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αν η ρυθμιστική αρχή παρέμβει για να προστατεύσει τους καταθέτες της Credit Suisse, τα AT1 θα διαγραφούν ενώ το «bail-in-able» χρέος θα μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο. Τα AT1 μπορούν επίσης να διαγραφούν εάν ο δείκτης κεφαλαίου της τράπεζας πέσει κάτω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο.
Τα «bail-in-able» ομόλογα εισήχθησαν από τις ευρωπαϊκές και τις ελβετικές αρχές μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης για να διασφαλιστεί ότι οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν για τη διάσωση μιας τράπεζας προτού πληρώσουν πρώτα οι επενδυτές.
Οι τίτλοι AT1 εισήχθησαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, αφού προηγούμενα είδη κεφαλαίων αποδείχθηκαν ανίκανα να απορροφήσουν τα σοκ.
«Οι τιμές των ομολόγων της Credit Suisse αντικατοπτρίζουν μια υψηλή πιθανότητα κάποιου είδους εξυγίανσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες για τους ομολογιούχους» δήλωσε ο Γεροέν Τζούλιους, αναλυτής χρέους στο Bloomberg Intelligence.
Οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να προχωρήσουν σε bail-in αν η ρευστότητα που προσέφερε η κεντρική τράπεζα αποδειχθεί ανεπαρκής ή αν η ελβετική κυβέρνηση απαιτήσει μια άμεση λύση για να προστατεύσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ο ίδιος.
Η τράπεζα διαθέτει κεφάλαια CET1 ύψους 35 δισ. ελβετικών φράγκων τα οποία θα είναι το πρώτο «μαξιλάρι» σε ένα σενάριο παρέμβασης των ρυθμιστικών αρχών, προτού ενεργοποιηθούν οι τίτλοι AT1 και στη συνέχεια τα «bail-in-able» ομολόγα.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις