Credit Suisse: Η “πυροσβεστική” εξαγορά και η προσπάθεια για “αναχώματα” στην τραπεζική αναταραχή
Ιστορική χαρακτηρίζεται η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, που πλέον αφήνει την Ελβετία με έναν μεγάλο τραπεζικό πυλώνα. Προς ώρας όπως φαίνεται απετράπησαν τα χειρότερα, ωστόσο ο χρόνος θα δείξει την αντοχή της συμφωνίας.
- 20 Μαρτίου 2023 06:33
Πτωτικά υποδέχτηκαν στο άνοιγμά τους οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ιαπωνίας (δείκτης ΝΙΚΚΕΙ) και του Χονγκ Κονγκ (δείκτης Hang Seng) τα νέα που έγιναν γνωστά από την Ελβετία με την εξαγορά της Credit Suisse από τον έτερο μεγάλο τραπεζικό πυλώνα της χώρας των Άλπεων, την UBS.
Είναι προφανές ότι η επίσπευση των εξελίξεων στο μέτωπο της διάσωσης της Credit Suisse είναι το πρώτο βήμα για να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές, που ήδη αντιμετωπίζουν με προβληματισμό, το τι συμβαίνει διεθνώς στο τραπεζικό σύστημα. Και μπορεί αυτή τη φορά οι εποπτικές αρχές και βέβαια οι κυβερνήσεις να είναι πιο έτοιμες και αποφασισμένες για να αποτρέψουν φαινόμενα Lehman Brothers, ωστόσο τα προβλήματα δε θα λείψουν, όπως αναφέρουν αναλυτές.
Άλλωστε η μακρά, υπερδεκαετής περίοδος χαμηλών ή και μηδενικών επιτοκίων, που έφερε πακτωλούς χρημάτων και ρευστότητας στις αγορές, έχει λάβει τέλος και πλέον η άνοδος των επιτοκίων αλλά και του πληθωρισμού θέτει νέες προκλήσεις, ενώ κρύβει κινδύνους για τους χρηματοπιστωτικούς φορείς και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, όπως κατέδειξαν οι εξελίξεις κύρια στην SVB και δευτερευόντως στην Credit Suisse που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει ζητήματα.
Η συμφωνία
Πάντως, μετά από ένα Σαββατοκύριακο (18-19/3) πυρετωδών διαπραγματεύσεων, η συμφωνία έκλεισε με συνεχή “παζάρια” κι αφού φάνηκε ότι το αρχικό σχέδιο διάσωσης με δάνειο ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα προς την Credit Suisse, δεν ήταν ικανό να ανατρέψει την κατακόρυφη πτώση της τιμής της τραπεζικής μετοχής.
“Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είναι η καλύτερη λύση στην παρούσα κατάσταση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Αλαίν Μπερσέ, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής (19/3).
Αυτή η λύση “δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (…) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος“, τόνισε. Άλλωστε η Credit Suisse είχε χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, ως ένας από τους μόλις 30 “σημαντικούς δανειστές” στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Η υπουργός Οικονομικών, Καρέν Κέλερ-Σούτερ, δήλωσε από την πλευρά της ότι “πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία των ελβετικών συμφερόντων” ενώ περιέγραψε πως εκτός από την “ένεση ρευστότητας” ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα παρέχει η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα προς την Credit Suisse και τη UBS, θα δοθεί εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων “για τυχόν απώλειες της UBS”.
“Ήταν απαραίτητο να δράσουμε γρήγορα και να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό” δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν.
Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η πτώχευση της Silicon Valley Bank, της οποίας η βρετανική μονάδα εξαγοράστηκε από την HSBC έναντι μίας στερλίνας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει έντονη ανησυχία, ότι οι καταρρεύσεις τραπεζών θα μετατραπούν σε πανδημικό φαινόμενο.
Η ΕΚΤ
Και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την “ταχεία αντίδραση” των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις “θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς”
Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσέθεσε στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι “ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα”. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η “εργαλειοθήκη” της ΕΚΤ είναι επαρκής για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής.
Ο ρόλος του κράτους
Στη νέα αυτή φάση των αγορών, πάντως, και πάλι το κράτος αναδεικνύεται ο “μεγάλος πατερούλης”, ειδικά στις τράπεζες, είτε με τη δράση του είτε με την “χαλάρωση” της παρέμβασής του. Επί του πρακτέου, είναι προφανές ότι δε θα ήταν εφικτό να προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ των δυο ελβετικών κολοσσών εάν δεν υπήρχε η πίεση από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας και την ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών, FINMA, ενώ στις ΗΠΑ είναι κοινά παραδεκτό ότι η άρση ρυθμιστικών προβλέψεων στη λειτουργία των μικρότερων τραπεζών επί προεδρίας Ντ. Τραμπ συνεισέφερε στην κατάρρευση της SVB. Το ρόλο του άλλωστε τον είχαμε δει και στην Ελλάδα πριν χρόνια με τη συμφωνία διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης.
Υπενθυμίζεται προς επίρρωση της “αγρυπνης” παρακολούθησης των αρχών της συμφωνίας στην Ελβετίας, ότι μετά την επίσημη αναγγελία της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, οι ελβετικές αρχές αναμένεται να αλλάξουν τη σχετική νομοθεσία, που προβλέπει περιθώριο διαβούλευσης 6 εβδομάδων μεταξύ των μετόχων, ώστε να επικυρώσουν ή όχι οποιαδήποτε συμφωνία.
Κράτος και αγορά
Από δω και μπρος πάλι, πάντως, το κράτος καλείται να διαχειριστεί, με τους εποπτικούς θεσμούς τους κινδύνους και να βρει ισορροπίες στη νέα συγκυρία. Πάντως χθες αργά το βράδυ λίγο πριν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας προχώρησαν σε συντονισμένη δράση στήριξης της ρευστότητας του δολαρίου.
“Η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοινώνουν σήμερα συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της παροχής ρευστότητας μέσω των πάγιων συμφωνιών ανταλλαγής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ. Το δίκτυο των γραμμών ανταλλαγής μεταξύ αυτών των κεντρικών τραπεζών είναι ένα σύνολο διαθέσιμων πάγιων διευκολύνσεων και χρησιμεύει ως σημαντικός μηχανισμός υποστήριξης ρευστότητας για την ανακούφιση των πιέσεων στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης, συμβάλλοντας έτσι στον μετριασμό των επιπτώσεων τέτοιων πιέσεων στην παροχή πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των γραμμών ανταλλαγής στην παροχή χρηματοδότησης σε δολάρια ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες που προσφέρουν επί του παρόντος πράξεις σε δολάρια ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν τη συχνότητα των πράξεων λήξης 7 ημερών από εβδομαδιαία σε ημερήσια. Αυτές οι καθημερινές εργασίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 και θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου” ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις