Credit Suisse: Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια – Έντονη ανησυχία στους επενδυτές

Credit Suisse: Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια – Έντονη ανησυχία στους επενδυτές
Credit Suisse AP Photo/Seth Wenig

Ο χρυσός, ως αναμένεται σε περιόδους αναστάτωσης ανεβαίνει, σε ποσοστό 0,79% πάνω από τα 2003 δολάρια-USD/t.oz. Ανοδικά, έστω και χαμηλότερα κινείται το ασήμι, ενώ το πετρέλαιο, υπό το φόβο ύφεσης σε διεθνή κλίμακα, καταγράφει απώλειες.

Σε ασφαλή “καταφύγια” σπεύδουν οι επενδυτές παρά τη συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS την ώρα που οι ασιατικές αγορές είχαν απώλειες λίγες ώρες μετά το deal, ενώ ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανοίγουν με πτώση γιατί οι επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα σε Παρίσι, η πτώση είναι άνω του 1,4%, σε Φρανκφούρτη η πτώση είναι πάνω από 1,8% ενώ πτωτικό είναι και το Λονδίνο με ποσοστό 1,49%.

Μεγάλη είναι η πτώση στις τραπεζικές μετοχές. Έτσι Deutsche Bank χάνει 10,9% και η Commerzbank 8,5%. Οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Societe Generale περίπου 8,2% και 7,5%, αντίστοιχα. Οι μετοχές της Standard Chartered χάνουν 7,7% – ενώ οι Natwest και Barclays 7,8% και 7,4%, αντίστοιχα

Την ίδια ώρα στην προσυνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης η μετοχή της Credit Suisse καταγράφει μεγάλες απώλειες όπως αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της καταγράφει απώλειες 61,95% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ζυρίχη. Η μετοχή της Credit Suisse διαπραγματεύεται στα 0,61 ελβετικά φράγκα (0,6578 $) στην προκαταρκτική διαπραγμάτευση ενώ υποχωρεί και η μετοχή της UBS κατά 4,73% στα 15,81 φράγκα.

Στο μεταξύ, ομόλογα αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων (17,3 δισ. δολάρια) της Credit Suisse ανανμένεται να “μηδενιστούν” μετά την εξαγορά της τράπεζας από την ανταγωνίστριά της UBS έναντι 3 δισ. φράγκων. Η συμφωνία θα προκαλέσει μια “πλήρη απομείωση” των ομολόγων ΑΤ1 της τράπεζας, προκειμένου να αυξηθεί το βασικό κεφάλαιο, ανέφερε η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η διαγραφή ομολόγων είναι η μεγαλύτερη απώλεια που έχει υποστεί μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή αγορά AT1 -ύψους 275 δισ. δολαρίων- επισκιάζοντας κατά πολύ τις απώλειες περίπου 1,35 δισ. ευρώ που υπέστησαν οι κάτοχοι ομολόγων κατώτερης εξασφάλισης της ισπανικής τράπεζας Banco Popular το 2017, όταν απορροφήθηκε από την Banco Santander SA για να αποφευχθεί η κατάρρευση.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα AT1 εισήχθησαν στην Ευρώπη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 για να απορροφούν τους κραδασμούς από την πτώχευση τραπεζών. Έχουν σχεδιαστεί είτε για να επιβάλλουν μόνιμο “κούρεμα” στους ομολογιούχους ή είτε για να μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια εάν οι δείκτες κεφαλαίου μιας τράπεζας πέσουν κάτω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο, στηρίζοντας ουσιαστικά τον ισολογισμό της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτοί οι διαχειριστές σε αυτού τους είδου τα ομόλογα θα δημιουργούσαν μια “καταιγίδα” στην αγορά για τη χρηματοδότηση των τραπεζών ύψους 275 δισεκατομμυρίων. Επιπλέον, οι εξελίξεις αυτές, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, απειλούν με πλήγμα τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει.

Όπως σημειώνεται, οι πιστωτές εξετάζουν εναγωνίως τα ψιλά γράμματα αυτών των λεγόμενων τίτλων CoCos της κατηγορίας Tier 1 για να καταλάβουν αν οι αρχές άλλων χωρών θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: Να τους “αφανίσει”, διατηρώντας, παράλληλα, μια αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως για τους επενδυτές μετοχών. Υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να είναι αυτή η σειρά κατάταξης, επιμένουν ορισμένοι κάτοχοι των ομολόγων. “Αυτό δεν έχει νόημα”, δήλωσε ο Πάτρικ Κάουφμαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management, ο οποίος κατέχει τέτοιου είδους ομόλογα. “Οι μέτοχοι θα έπρεπε να πάρουν μηδέν, καθώς είναι απολύτως σαφές ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές”.

Πτώση στην Ασία

Στην Ασία πάντως το κλίμα ήταν βαρύ. δείκτης Hang Seng είχε τις πιο μεγάλες απώλειες και υποχώρησε πάνω από 3%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech είχε επίσης απώλειες 3,37% Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,2%, ενώ ο Shenzhen Component ήταν 0,23% υψηλότερος. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,38% και έκλεισε στις 6.898,5 μονάδες.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,42%, κλείνοντας στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% και έκλεισε στις 1.929,3 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,69% και τερμάτισε στις 2.379,2 μονάδες. Μόνον ο Kosdaq αντιστάθηκε στην πτώση, κλείνοντας 0,6% υψηλότερα στις 802,2 μονάδες.

Όλα αυτά συνέβησαν, παρότι οι ρυθμιστικές αρχές στην Ασία εμφανίστηκαν καθησυχαστικές για το τραπεζικό σύστημα με αφορμή τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS έναντι 3 δισ. ευρώ.

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της πόλης είναι ανθεκτικός με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αντίστοιχα, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι οι δραστηριότητες της Credit Suisse θα συνεχιστούν “χωρίς διακοπές ή περιορισμούς”. Όσον αφορά την Ιαπωνία, το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι απίθανο να επηρεαστεί από τη συμφωνία, δήλωσε ο Cyrus Daruwala, διευθύνων σύμβουλος της IDC Financial Services.

Χρυσός και πετρέλαιο

Στο μεταξύ ο χρυσός, ως αναμένεται σε περιόδους αναστατωσης ανεβαίνει, σε ποσοστό 0,79% πάνω από τα 2003 δολάρια-USD/t.oz. Ανοδικά, έστω και χαμηλότερα κινείται το ασήμι, ενώ το πετρέλαιο, υπό το φόβο ύφεσης σε διεθνή κλίμακα, καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,6% με το αμερικανικό αργό να είναι περίπου στα 64 δολάρια/βαρέλι και το μπρεντ λίγο πάνω από τα 70 δολάρια/βαρέλι. Πτωτικά κινείται και το φυσικό αέριο στον Ολλανδικό Δείκτη TTF με ποσοστό άνω του 6% με τιμή στα 40 ευρώ/MWh.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα