Δάνεια έως 25.000 ευρώ από το ΤΜΕΔΕ
Στην πρώτη φάση της λειτουργίας του, το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions θα χορηγεί δάνεια μόνο στα μέλη του. Τα αντικείμενα χρηματοδότησης.
- 05 Απριλίου 2022 06:40
Θέμα χρόνου είναι η λειτουργία του πρώτου Ιδρύματος Μικροπιστώσεων με στόχο τη χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ, κυρίως σε φυσικά πρόσωπα καθώς το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, γνωστό ως ΤΜΕΔΕ, απέκτησε την πρώτη σχετική άδεια.
Πρόκειται για το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, που είναι ο πρώτος θεσμικός Φορέας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των μικροχρηματοδοτήσεων. Αποτελεί τον πρώτο αδειοδοτημένο – κατόπιν αξιολόγησης – Φορέα από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν. 4701/2020, έχει αποκλειστικό σκοπό τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων έως 25.000 ευρώ για την ενίσχυση κεφαλαίου και υπάγεται στις σχετικές εποπτικές ρυθμίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΜΕΔΕ είναι βασικός μέτοχος στην Attica Bank, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης μέσω κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η Τράπεζα έχει επιβαρυνθεί με σημαντικές ζημίες που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων και την διαχείριση τους, για το ξεκαθάρισμα των οποίων κατέφυγε στην κρατική στήριξη και στο ΤΧΣ, που συνεισέφερε στην πρόσφατη ΑΜΚ περί τα 150 εκατ. ευρώ για να διασώσει την τράπεζα.
Η δραστηριοποίηση του ΤΜΕΔΕ στον τομέα των μικροπιστώσεων ενδεχομένως να αποτελεί μια επιλογή της διοίκησης για να δοκιμαστεί σε έναν καινούργιο τομέα με σαφώς μικρότερη έκθεση.
Σε ότι αφορά στην Attica Bank και την εξυγίανσή της, οι διαδικασίες για τη νέα ΑΜΚ που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της τράπεζας βρίσκονται σε εξέλιξη με τον χρόνο υλοποίησης της αύξησης να εκτιμάται μετά το α ‘ εξάμηνο του έτους.
Όπως εξηγούν πηγές με γνώση του project, ο νέος φορέας – ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την πλήρη οργάνωσή του – απαντά στην πιεστική ανάγκη παροχής ρευστότητας και προϊόντων χρηματοδότησης, με εξειδικευμένα και στοχευμένα εργαλεία. Παράλληλα έρχεται να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημα της οικονομίας για την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και νέων φορέων, για τη διευκόλυνση των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, και τη διασφάλιση της άρτιας και ποιοτικής παροχής των υπηρεσιών του – οι οποίες θα είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακές – έχει τόσο ο μητρικός φορέας ΤΜΕΔΕ, όσο και η Attica Bank, που αναλαμβάνουν από κοινού να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την επέκτασή του.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση της λειτουργίας του, τα δάνεια θα παρέχονται μόνο στα μέλη του ΤΜΕΔΕ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Business Plan του νέου φορέα.
Αντικείμενα χρηματοδότησης
Η χορήγηση χρηματοδοτήσεων αφορά ενδεικτικά τα κάτωθι αντικείμενα:
- Χρηματοδότηση νέας επιχείρησης
- Χρηματοδότηση νέας δραστηριότητας
- Κάλυψη εξόδων επαγγελματικού ακινήτου (αγορά/μίσθωση, συντήρηση ή ενεργειακή αναβάθμιση)
- Αγορά/μίσθωση μηχανολογικού εξοπλισμού
- Εκσυγχρονισμό πληροφοριακών υποδομών και συστημάτων
- Αγορά/μίσθωση αυτοκινήτων (με προτίμηση στα ηλεκτροκίνητα/υβριδικά)
- Χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων (μεταπτυχιακού τίτλου, επαγγελματικών πιστοποιήσεων κ.λπ.)
- Κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών
- Συγχρηματοδότηση επιδοτούμενων προγραμμάτων
Το επιτόκιο
Σημειώνεται ότι οι μικροπιστώσεις έχουν ως στόχο την τόνωση της ρευστότητας και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις, startups και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από τράπεζες.
Η μικροπίστωση δίνεται με την υπογραφή μιας σύμβασης, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Οι εταιρείες μικροπιστώσεων στην πράξη δανείζουν από το κεφάλαιό τους, διότι δεν λαμβάνουν καταθέσεις, και, για αυτό, δεν μπορούν να ζητούν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Είναι σαν ένας ιδιώτης να δανείζει έναν άλλον με ιδιωτικό συμφωνητικό και σε λογικό επιτόκιο. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του νόμου, απαγορεύεται ιδιώτης που δεν είναι αδειοδοτημένη εταιρεία πιστώσεων ή μικροπιστώσεων να δραστηριοποιείται στο χώρο των χρηματοδοτήσεων.
Ως προς το επιτόκιο, αυτό μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και θα πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα στη σύμβαση αλλά και σε κάθε διαφημιστικό ή ενημερωτικό υλικό. Όσον αφορά στο ύψος του επιτοκίου, αυτό θα πρέπει να ακολουθεί την αγορά και να κινείται σε λογικά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές σήμερα δεν θα επιτρέψουν επιτόκια πάνω από το 8%.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις