Δάνεια για λίγους

Δάνεια για λίγους

Την ώρα που η αγορά ασφυκτιά, οι τράπεζες αρνούνται να ενισχύσουν την ρευστότητα, απορρίπτοντας την πλειοψηφία των αιτήσεων για δανειοδότηση. Πολύ σκληροί όροι για τους πολίτες. Προϋπόθεση για το νέο πακέτο ενίσχυσης, να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης λέει η κυβέρνηση

Κλείνει η στρόφιγγα των δανείων προς τους καταναλωτές, καθώς η οικονομική στήριξη των τραπεζών χορηγείται εδώ και αρκετούς μήνες μόνο στους ολίγους, αλλά και με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διαμηνύει στους τραπεζίτες ότι θα πάρουν το πακέτο ενίσχυσης των 25 δισ. ευρώ μόνο αν διαθέσουν τα χρήματα στην αγορά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”,  οκτώ στις 10 αιτήσεις νέων δανείων απορρίπτονται, ενώ οι τράπεζες βάζουν φρένο και στις μεταφορές υπολοίπου, κυρίως ανάμεσα σε πιστωτικές κάρτες. Στην επιχειρηματική πίστη οι όροι είναι τόσο σκληροί και τα επιτόκια τόσο υψηλά, που η ρευστότητα στην αγορά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στεγαστικά δάνεια που για να χορηγηθούν απαιτούνται επιπλέον εχέγγυα, όπως σταθερή εργασία, τριτεγγυητές και η ύπαρξη επιπλέον μετρητών για ώρα ανάγκης.  Να σημειωθεί ότι πλέον και αυτού του είδους τα δάνεια σπάνια χρηματοδοτούνται για πάνω από το 70% της εμπορικής αξίας τους.

Αντίστοιχα, στις μεταφορές από κάρτα σε κάρτα πολλές τράπεζες έχουν βάλει φρένο στις αναχρηματοδοτήσεις επιτρέποντας μία κίνηση ανά εξάμηνο, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια η προσημείωση ακινήτου είναι ουσιαστικά μονόδρομος προκειμένου να εγκριθούν χρηματοδοτήσεις ακόμα και άνω των 10.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, ελάχιστες φέρονται οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια των τραπεζών. Ωστόσο, το κόστος του χρήματος είναι τόσο υψηλό (μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 10% για κεφάλαιο κίνησης) που οι επιχειρηματίες δεν προχωρούν τελικά στη σύναψη του δανείου.

Σε υψηλά επίπεδα άνευ προηγουμένου έχουν εκτιναχθεί και τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα φτάσουν ακόμα και το 10% του συνόλου μέχρι το τέλος του χρόνου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 25 δισ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή του νόμου για την προστασία των δανειοληπτών αρκετοί τραπεζίτες φοβούνται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των δανείων που δεν θα εξυπηρετούνται, καθώς τα χρέη σε κάποιες περιπτώσεις θα παραγράφονται.

Μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η εκτίναξη των επισφαλειών, οι περιορισμένες καταθέσεις και η αδυναμία μακροχρόνιου δανεισμού από τις αγορές, συγκρατούν την ρευστότητα σε χαμηλά επίπεδα. Αν η ΕΚΤ σταματήσει να τις χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ίσως να βρεθεί με χρέη που θα αδυνατεί να καλύψει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα