Δασμοί Τραμπ: 90 μέρες αγωνίας – Τα ρίσκα, οι προβλέψεις και τα “αδύναμα” σημεία

Διαβάζεται σε 17'
Πλοία φορτώνονται με εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι του Λος Άντζελες
Πλοία φορτώνονται με εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι του Λος Άντζελες AP PHOTO

Σε συνθήκες παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο πληθωριστικών πιέσεων, μια και πολλές χώρες θα θελήσουν, για μια κρατήσουν μερίδια στη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, να απορροφήσουν μέρος των δασμών και να μετακυλήσουν κόστη σε άλλους εμπορικούς περιορισμούς.

Μπορεί τα χρηματιστήρια του κόσμου, σε κάποιες περιπτώσεις, να ανακτούν απώλειες, αλλά να παραμένουν σε ένα κλοιό νευρικότητας, ωστόσο η πραγματική οικονομία και κυρίως οι καταναλωτές και δη οι μη έχοντες σταθμίζουν τα νέα δεδομένα. Πολλοί, δε, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις, έστω κι αν θεωρούν ότι το επικρατέστερο σενάριο παραπέμπει σε έναν συμβιβασμό.

Ήδη, βέβαια, ΕΕ και ΗΠΑ είναι σε φάση “ανακωχής”, με κάποιους από τους πρώην εταίρους της,  ωστόσο η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη καθώς η κλιμάκωση με την Κίνα είναι δεδομένη. Ήδη, το Πεκίνο αύξησε την Παρασκευή (11/4) τους δασμούς του στις αμερικανικές εισαγωγές στο 125%, ανταποδίδοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 145%.

Βέβαια, ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αισιοδοξεί ότι θα καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, έστω και αν ουσιαστικά, προς ώρας, έχει επιβάλλει εμπάργκο στα Κινεζικά προϊόντα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, εν μέσω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων που συγκλονίζει τις αγορές.

«Ο πρόεδρος το κατέστησε σαφές ότι είναι ανοιχτός σε μια συμφωνία με την Κίνα. Εάν η Κίνα συνεχίσει τα αντίποινα, δεν είναι καλό για την Κίνα», είπε η εκπρόσωπος. Δεν διευκρίνισε ωστόσο για ποιον λόγο είναι «αισιόδοξος» ο Τραμπ, όταν ένας δημοσιογράφος την ρώτησε σχετικά. Οι δασμοί που επιβλήθηκαν στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα παραμένουν στο 145%, πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στις άλλες χώρες, η κ. Λέβιτ είπε ότι υπάρχουν ήδη στο τραπέζι περισσότερες από 15 προτάσεις και ο Τραμπ ελπίζει ότι θα συναφθούν συμφωνίες πριν λήξει η αναστολή των 90 ημερών στους δασμούς. Όταν λήξει αυτό το χρονικό διάστημα, «ο πρόεδρος θα πάρει τις αποφάσεις του», είπε.

Πάντως σε παγκόσμιο επίπεδο οι φωνές για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης είναι συνεχής. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ λίγο πριν κλιμακώσει το ποσοστό των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα είπε ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», κατά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ όπου και ζήτησε και συνεργασία με την Ευρώπη.

Η αναζήτηση εταίρων της Κίνας και η αγωνία για τη μεγάλη αγορά

Είναι προφανές, πάντως, ότι και για την Κίνα η όλη κατάσταση είναι δύσκολη καθώς, χωρίς την “αδηφάγο” αμερικανική αγορά, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι μεγάλο. Πού θα βρει, με άλλα λόγια, τόσο καλούς πελάτες, όσο τους υπερκαταναλωτές μέσους αμερικανούς, που ζουν το “όνειρό” τους αγοράζοντας τα φθηνά, μέχρι πρότινος, κινεζικά προϊόντα. «Το πρόβλημα της Κίνας σχετίζεται περισσότερο με τη ζήτηση, καθώς έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», αναφέρει ο Γκάρι Εντζι, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis Corporate and Investment Bank. «Η απώλεια των υπερπόντιων αγορών μπορεί να πιέσει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων της Κίνας και να τροφοδοτήσει τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό», προσθέτει.

Σύμφωνα με αναλυτές, καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ θα μειώνεται –ειδικά αν υπάρξει ύφεση– οι Κινέζοι παραγωγοί θα μείνουν με μεγαλύτερα απούλητα αποθέματα, δημιουργώντας ακόμη πιο έντονο εγχώριο ανταγωνισμό και ασκώντας πίεση στις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους.

«Οι δασμοί είναι πλέον τόσο υψηλοί που αποτελούν ουσιαστικά ένα εμπορικό εμπάργκο κατά της Κίνας. Οι Κινέζοι εξαγωγείς θα πρέπει να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον σε μια μικρότερη αγορά», δήλωσε ο Σου Τιάνσεν, οικονομολόγος με ειδίκευση στην Κίνα από το Economist Intelligence Unit.

«Η καθοδική πίεση στις τιμές θα είναι πιο ορατή στον βιομηχανικό τομέα της Κίνας, ενώ η πτώση που αναμένεται στις τιμές βασικών εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω ασθενέστερης ζήτησης, θα ενισχύσει την τάση», εκτίμησε ο Σου.  «Ακόμη και αν οι τιμές αυξηθούν στην Κίνα λόγω του υψηλότερου κόστους, ο αποπληθωριστικός κίνδυνος θα παραμείνει πιθανότατα λόγω της ζήτησης για άλλα ένα με δύο χρόνια», εκτιμά ο Εντζι.

Ενίσχυση συνεργασιών

Πάντως, με βάση την κινεζική πλευρά, το Πεκίνο έχει στη στη διάθεσή του «περισσότερα εργαλεία» για να ενισχύσει την ανάπτυξη, «αν χρειαστεί». Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Πέδρο Σάντσεθ, ο Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε σαφές μήνυμα στήριξης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την να συνεργαστεί με την Κίνα απέναντι στον «μονομερή εκφοβισμό».  Υπό αυτό το πρίσμα, είπε πως Κίνα και ΕΕ θα πρέπει να «υπερασπιστούν τους διεθνείς κανόνες και τη δικαιοσύνη» και να ενισχύσουν τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία.

Η θέση των ΗΠΑ

Στην αντίπερα όχθη, στις ΗΠΑ, ο εξελισσόμενος πόλεμος τροφοδοτεί την ανησυχία, όχι μόνο πολλών επιχειρηματιών, αλλά κυρίως των πολιτικών, που ψήφισαν τον Ν.Τραμπ για να κάνει και πάλι  την «Μεγάλη Αμερική» (MAGA), Η Goldman Sachs ανεβάζει πλέον την πιθανότητα ύφεσης σε 45%, ενώ ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει περίπου 15% από το ρεκόρ του Φεβρουαρίου. 

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, όπως ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε επαφή με περισσότερες από 75 χώρες για νέες εμπορικές συμφωνίες. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με το Βιετνάμ και την Ταϊβάν, ενώ η Ιαπωνία προετοιμάζει αποστολή στην Ουάσιγκτον.  Ωστόσο, η αβεβαιότητα, το κόστος και η διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων συνεχίζουν να προκαλούν σκεπτικισμό στους επιχειρηματίες. Ενώ το μορατόριουμ του Τραμπ έφερε πρόσκαιρη ανακούφιση, η εμμονή του στον οικονομικό προστατευτισμό αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο εμπόριο με τρόπους που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν.  Αυτό που φοβούνται περισσότερο, όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, είναι το ενδεχόμενο η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας να μετατραπεί σε μετωπική σύγκρουση με παγκόσμιο αντίκτυπο και ικανή να επιφέρει αναδιάταξη του παγκόσμιου εμπορίου. Κάτι τέτοιο, φυσικά, εγκυμονεί κινδύνους ύφεσης και γεωπολιτικές συνέπειες που δύσκολα θα μπορούσαν να προβλεφθούν.

Παράλληλα, το μεγάλο γεωπολιτικό παζάρι, που, όπως φαίνεται, επιδιώκει να κάνει ο Ντ.Τραμπ, βάζοντας όλα τα “πιόνια πάνω στη σκακιέρα”, από τους δασμούς, μέχρι την άμυνα, έχει πολλές μεταβλητές και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να τιναχτεί στον αέρα με ευρύτερες συνέπειες.

Η Ευρώπη

Στο μεταξύ τα όργανα της ΕΕ και συγκεκριμένα το Eurogroup και το Ecofin  συνεδριάζουν στη Βαρσοβία, ενώ ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα για να συζητήσει για τους τελωνειακούς δασμούς με την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Μάρος Σέφκοβιτς θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ και άλλους παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Κομισιόν προσδοκά να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, μετά από εβδομάδες αδιεξόδου.

“Η ΕΕ είναι πρόθυμη να βρει αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα, αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με τους Αμερικανούς ομολόγους μας για να αποφύγουμε τους δασμούς και να αποφύγουμε οποιαδήποτε επιβλαβή κλιμάκωση που θα ήταν επιζήμια και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού”, δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει προτείνει τον αμοιβαίο μηδενισμό των δασμών για τα βιομηχανικά αγαθά. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επί του παρόντος δασμούς 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα της ΕΕ, δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και δασμούς 10% σε όλους τους τομείς.

“Προσφέραμε μηδενικούς δασμούς για τα βιομηχανικά αγαθά, όπως έχουμε κάνει με επιτυχία με πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα πριν από την ανακοίνωση της 90ήμερης παύσης από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή ανέστειλε την Πέμπτη την επιβολή ανταποδοτικών δασμών σε έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων που τα κράτη μέλη υιοθέτησαν την Τετάρτη απαντώντας στους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα, θέλοντας να δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτίμησε την Παρασκευή τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που εξαπέλυσε η αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 0,8% έως 1,4% έως το 2027, υποστήριξε. “Ο αρνητικός αντίκτυπος στην ΕΕ θα είναι μικρότερος από ό,τι στις ΗΠΑ, περίπου 0,2% του ΑΕΠ”, επισήμανε.

Πτώση ΑΕΠ

“Εάν οι δασμοί θεωρηθούν μόνιμοι ή εάν οι χώρες που αποτελούν στόχο προβούν σε αντίποινα, πυροδοτώντας έναν εμπορικό πόλεμο, οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν πιο αρνητικές: έως 3,1%-3,3% για τις ΗΠΑ, 0,5%-0,6% για την ΕΕ και 1,2% για το παγκόσμιο ΑΕΠ, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωνόταν κατά 7,7% σε 3 χρόνια”, πρόσθεσε.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τις ΗΠΑ και να βρούμε εποικοδομητικές λύσεις, αποδεκτές από όλους», δήλωσε κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ που διεξάγεται στη Βαρσοβία.

«Όμως θα περάσουμε και ένα μήνυμα: αν δεν δούμε αλλαγή από την αμερικανική πλευρά, επιθυμία να απομακρυνθεί από τη δασμολογική της πολιτική, θα πρέπει να υπερασπιστούμε την οικονομία μας», διαβεβαίωσε ο Ντομπρόβσκις.

«Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα των οικονομικών θεμελίων του ευρώ», εκτίμησε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου που απέστειλε μήνυμα ενότητας έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας πως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους στην ανάγκη να τηρηθεί μια ενιαία απάντηση στην πολιτική δασμών των ΗΠΑ.

«Είμαι σίγουρος ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να υποστηρίξουμε τη δουλειά που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση και για αυτό πρέπει να αφήσουμε τον Επίτροπο Ντομπρόβσκις να κάνει τη δουλειά του, να συνδιαλλαγεί με τα κράτη-μέλη ξεχωριστά και να ανακοινώσει τις προτάσεις του. Είμαι σίγουρος ότι θα κρατήσουμε μια ενιαία στάση», δήλωσε ο κ. Ντόνιαχου κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Βαρσοβία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών και κατά συνέπεια της οικονομίας. Η ίδια αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την νομισματική πολιτική, καθώς την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.  Παράλληλα, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμενιά, σχολίασε πως οι αγορές αντιδρούν έντονα ειδικά στις ΗΠΑ και πως παρά την παύση των 90 ημερών στην επιβολή των επιπλέον δασμών στις ΗΠΑ η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές. «Η Ευρώπη πρέπει να δει την αλλαγή στην παγκόσμια τάξη ως μια ευκαιρία για να ενισχύσει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την παραγωγικότητά της. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πιο ενωμένη Ευρώπη», σημείωσε.

Οι κίνδυνοι από το χάος

Στο μεταξύ, μιλώντας στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  9- 12 Απριλίου. Ο Martin Wolf, Chief Economics Commentator των Financial Times είπε με νόημα: «Με εξέπληξε το χάος. Μέσα σε 90 ημέρες άλλαξε 4 εμπορικές πολιτικές. Έχει αναγάγει το χάος σε βασικό στοιχείο της πολιτικής του, ως μορφή τέχνης», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως αυτή η πολιτική στον τομέα του εμπορίου δημιουργεί ζητήματα στην υλοποίηση επενδύσεων καθώς οι επενδυτές δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η συνθήκη ούτε καν στους επόμενους μήνες.

«Η μη προβλεψιμότητα υπάρχει στον μηχανισμό λειτουργίας του γιατί του αρέσει να δείχνει πόσο δυνατός είναι», σχολίασε ενώ τόνισε πως αποτελεί μία ίσως ιστορική πρωτοτυπία ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται και λειτουργεί ο Πρόεδρος Τραμπ στην δεύτερη θητεία του.

Σχολιάζοντας την πολιτική αυτή που πολλοί χαρακτηρίζουν ως «επανάσταση», ο κ. Wolf έφερε μία αναλογία της σημερινής αυτής συνθήκης με την πολιτισμική επανάσταση στην Κίνα και τις αλλαγές που επέφερε εκεί ο Μάο Τσετούνγκ στους τομείς λειτουργίας του κράτους και της κουλτούρας. Παράλληλα τόνισε πως ο Τραμπ αρέσκεται σε ένα μοντέλο ιμπεριαλισμού του 19ου αιώνα αντιμετωπίζοντας την εξωτερική πολιτική ως «κτηματίας και ιμπεριαλιστής». Αυτό τόνισε είναι κάτι που δεν θα έχει θετικό αποτύπωμα στους εθνικιστές της Ευρώπης θέτoντας το ερώτημα αν η πολιτική αυτή του Τραμπ μπορεί να οδηγήσει στην Ευρώπη σε μία στροφή από εθνικούς εθνικισμούς σε ένα συλλογικό ευρωπαϊκό εθνικισμό.

Σχολιάζοντας τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ, ο κ. Wolf υπογράμμισε πως η αλλαγή ισορροπιών που ενδεχομένως θα επιφέρει παγκοσμίως μπορεί να μειώσουν τη δύναμη του δολαρίου δημιουργώντας ευκαιρίες για την ανάδειξη του ευρώ, ως το ισχυρότερο αποθεματικό νόμισμα μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια.

«Μια επανάσταση όταν ξεκινήσει δεν την ελέγχεις, σε ελέγχει», ανέφερε ο Ivan Krastev, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Κέντρο Φιλελεύθερων Σπουδών στη Βουλγαρία σχολιάζοντας τις πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου και συμπλήρωσε πως η δεύτερη θητεία του αποτελεί, ίσως και μια μορφή εκδίκησης προς το ρεπουμπλικανικό σύστημα που δεν του επέτρεψε στην πρώτη του θητεία να λάβει τις αποφάσεις που εκείνος προέκρινε. Θέλοντας να σχηματοποιήσει τον τρόπο υλοποίησης πολιτικής του Τραμπ έφερε ως παράδειγμα τις αλλαγές που έκανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Σοβιετική Ένωση στη δεκαετία του ’80 αναφέροντας πως ο Τραμπ υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του.

«Η οπτική που έχει για τον κόσμο είναι εκείνη που έχει κάποιος που ασχολείται με την ακίνητη περιουσία. Βλέπει τη Γάζα ως οικόπεδο και τους κατοίκους της ως ενοίκους», σχολίασε τονίζοντας πως ο εθνικισμός του Τραμπ δεν μπορεί να βρει ακολούθους εκτός ΗΠΑ. «Το ζήτημα με αυτή την επανάσταση που θέλει να επιφέρει ο Τραμπ είναι να μην ρωτάμε τι θέλει να κάνει εκείνος, γιατί ούτε και ο ίδιος πιστεύω γνωρίζει», ανέφερε ο κ. Krastev.

Σχολιάζοντας τη θέση που πρέπει να λάβει η Ευρώπη απέναντι στη νέα αυτή συνθήκη τόνισε πως δεν θα πρέπει να λαμβάνει ως δεδομένη την ασφάλειά της ενώ επίσης, σημείωσε πως υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και προσεγγίσεις, ειδικά αναφορικά με την εμπορική πολιτική που διαμορφώνει η κάθε χώρα. «Το θέμα με την αμυντική συνεργασία στην ΕΕ είναι ότι θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα», σχολίασε και τόνισε πως η μεγαλύτερη επιτυχία της έως σήμερα είναι να καταστήσει έναν μεγάλο πόλεμο εντός της ΕΕ αδιανόητο.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι πέρα από τις κινήσεις επαναβιομηχανοποίησης σε επίπεδο άμυνας, το 70% των Ευρωπαίων δεν είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα εδάφη του αν αυτό καταστεί αναγκαίο. «Όσα κι αν ξοδέψουμε θα χρειαστούμε ανθρώπους», σημείωσε τονίζοντας πως αυτή η συνθήκη ενδεχομένως να ενισχύσει τις συζητήσεις για τα πυρηνικά που μπορούν να δώσουν μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας ενώ χαρακτήρισε πολύ μεγάλη την εξάρτηση της Ευρώπης από τις αμερικανικές πληροφορίες. Τέλος, τόνισε πως η αλλαγή ισορροπιών στον εμπορικό τομέα παγκοσμίως και ειδικά αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υποστηρικτής

Από την πλευρά του, πάντως, μιλώντας στους Δελφούς, ο Μάθιου Μπόιλ, Επικεφαλής Γραφείου Ουάσιγκτον, Breitbart News, τόνισε  ότι η προεδρία Τραμπ οδηγεί σε μια πιο ισχυρή Αμερική, κάτι που –κατά τον ίδιο– είναι θετικό για όλο τον κόσμο: «Είμαστε φάρος ελπίδας απέναντι στις δυνάμεις του σκοταδισμού και του κακού στον πλανήτη». Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος βλέπει την Κίνα ως την κύρια γεωπολιτική απειλή και τόνισε ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί απέδωσαν: «Η Κίνα εξετέθη ως η νέα δύναμη του κακού – αυτό ήταν ο στόχος του Προέδρου και τον πέτυχε».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η παγκόσμια τάξη, όπως τη γνωρίζαμε, αλλάζει, με τον πρόεδρο Τραμπ να επιχειρεί τη δημιουργία ενός «καλύτερου κόσμου». Υπογράμμισε τη σημασία της Ινδίας, λέγοντας πως «είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο και στηρίζει όσα γίνονται», ενώ εκτίμησε ότι «οι σύμμαχοι των ΗΠΑ παραμένουν μαζί μας – όλοι θέλουν να κάνουν συμφωνίες». Καταλήγοντας, δήλωσε πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Ινδίας μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξη της παγκόσμιας ισορροπίας.

Φόβοι πληθωρισμού

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, πάντως, σε παρέμβασή στο ertnews και στην εκπομπή prime review το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε ότι, σε συνθήκες παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο πληθωριστικών πιέσεων, μια και πολλές χώρες θα θελήσουν σε προσπάθεια να κρατήσουν μερίδια στη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, να απορροφήσουν τους δασμούς και να μετακυλήσουν κόστη σε άλλους εμπορικούς περιορισμούς. Όπως ανέφερε, οι πληθωριστικές πιέσεις θα κυμανθούν σε επιπλέον 0,4-0,5% ανατρέποντας τα σχέδια της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων. 

Προβληματισμός, όμως, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, επικρατεί και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Ήδη, την πρώτη μέρα εφαρμογής των δασμών, η αξία του δολαρίου έναντι του ευρώ έπεσε στο 1,1 φτάνοντας στη χαμηλότερη ισοτιμία εξαμήνου. Παράλληλα, η ενίσχυση του ευρώ θα κάνει τις εξαγωγές των χωρών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού ακριβότερες και μη ανταγωνιστικές για τις περισσότερες χώρες, γεγονός που μπορεί να ανακόψει τις τουριστικές ροές και προς την Ελλάδα. Ο ΠΟΕ εκτιμά ότι από την επιβολή δασμών θα προκληθεί συρρίκνωση 1% στο παγκόσμιο εμπόριο, η συνολική αξία του οποίου το 2024 έφτασε τα 33 δις $, ενώ η πτώση του ΑΕΠ της Ε.Ε. ύψους 18,8 τρις $ αναμένεται να κυμανθεί από 0,4% έως 0,8%.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, επίσης στο ertnews, ο Αλέξανδρος Κουρής, συνιδρυτής της ζυθοποιίας “Νήσος” ότι οι δασμοί αυξάνουν το κόστος, αποδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα και μετακυλίονται στους καταναλωτές. Παράλληλα, ανέφερε ότι αντί να στοχοποιείται το διεθνές εμπόριο, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο αμοιβαιότητας – ένα σύστημα που κατανέμει δίκαια τόσο τα οφέλη όσο και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Καμπανάκια της αγοράς για τις ανισότητες

Μιλώντας, επίσης, στο Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος επισήμανε το θέμα των ανισοτήτων αλλά και της ανάγκης αναθεώρησης του πλάνου της παγκοσμιοποίησης στην κατεύθυνση διάχυσης του πλούτου: «Ο μεγάλος πλούτος που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση κρατήθηκε στο υψηλότερο 3% της κοινωνίας, στους πιο πλούσιους. Αν δεν βρει τα κοινωνικά μοντέλα να περάσει στη μεσαία και την κατώτερη τάξη δεν θα είναι βιώσιμη».

Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης, τόνισε από την πλευρά του ότι “αν η κρίση μονιμοποιηθεί και αποκτήσει χαρακτηριστικά αντιπαλότητας ο κίνδυνος είναι σοβαρός, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα φέρει. Στο κομμάτι των δασμών για τα αεροσκάφη, είναι αυτοκτονικό και για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη γιατί έχουν παραγωγούς που παίρνουν κομμάτια από όλο τον κόσμο, από 50 – 60 χώρες. Απλώς θα ακριβύνουν και τα δύο, χωρίς κανένα ανταγωνιστικό κέρδος ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.  Τέλος, επίσης στο Φόρουμ των Δελφών, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης πρόεδρος της Ένωσης των Σούπερ Μάρκετ και επικεφαλής της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ σημείωσε πως: «Όλοι ελπίζουμε ότι τελικά θα βρεθεί μια λύση. Βρισκόμαστε προ απειλών αλλά ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία για να μην μπλέξουμε σε πόλεμο των δασμών».

Στο ίδιο Φόρουμ η Πρόεδρος & CEO του ΟΦΕΤ, Ιουλία Τσέτη, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία στην Ευρώπη για την έλλειψη φαρμάκων, καθώς πλήθος κρατών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, τα πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης έχουν σημαντική παραγωγή. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς εισάγουν φάρμακα από τις χώρες αυτές. Πρόσθεσε, δε, πως στην Ευρώπη ήμασταν πάντα πρώτοι στις ανακαλύψεις μορίων, τα  αντιβιοτικά και  τα εμβόλια και ότι θα πρέπει να δούμε και άλλες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική.

Φρένο στο “χαράτσι” στα πλοία

Μια, πάντως, από τις “απειλές” Τραμπ, φαίνεται να παραμένει στα χαρτιά. Ο λόγος για τα προτεινόμενα τέλη για τα πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα που προσεγγίζουν λιμάνια των ΗΠΑ. Όπως φαίνεται, δε θα επιβληθούν όπως ανέφερε ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Jamieson Greer, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής της Γερουσίας για τους δασμούς.  Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από σειρά αντιδράσεων και ανησυχιών από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς και ερωτήματα από τους πολιτικούς σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα