DBRS: Επιβεβαίωσε το BB (high) με σταθερό outlook για την Ελλάδα
Ένα "σκαλί" κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) διατήρησε την Ελλάδα ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar.
- 11 Μαρτίου 2023 11:58
Η DBRS επιβεβαίωσε εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στη βαθμίδα BB (high) με σταθερές προοπτικές (outlook).
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής (10/3), το σταθερό trend αντανακλά την άποψη της DBRS Morningstar ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και του χρέους, παρά το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και τα μέτρα στήριξης, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ανήλθε κοντά στο 6% το 2022.
Η αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στην οικονομία φέτος, ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι προοπτικές ανάπτυξης υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με την όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και σε ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση.
Τα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων του αυξημένου ενεργειακού κόστους είχαν ως αποτέλεσμα πρωτογενές έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5% το 2021.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, επωφελούμενο από τη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και την ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, σύμφωνα με την DBRS.
Παρά τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του χρέους, η εφαρμογή ενός συνετού σχεδίου εξυγίανσης θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, οικοδομώντας παράλληλα ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης σημειώνει ο Οίκος.
Παράλληλα αναφέρεται στις οικονομικές κληρονομιές που κληρονόμησαν από την παρατεταμένη κρίση της Ελλάδας, δηλαδή από τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους και τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον, σημειώνει ότι οι χαμηλές επενδύσεις βαραίνουν την Ελλάδα με το επενδυτικό χάσμα να παραμένει προς το παρόν υψηλό. Οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν τα χρόνια της κρίσης από 21% του ΑΕΠ το 2009 σε 13,3% το 2021, το χαμηλότερο στη ζώνη του ευρώ και πολύ μακριά από το μέσο όρο του 22,2%.
Τα ρίσκα
Σύμφωνα με την DBRS, η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν συμβεί ένα ή συνδυασμός των παρακάτω:
– συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές διαρκής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά
Αντίθετα, τα κίνητρα για μια υποβάθμιση περιλαμβάνουν:
-επίμονα αδύναμες οικονομικές επιδόσεις ανατροπή ή αναστολή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ανανεωμένη αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα
Μετά την DBRS ακολουθεί ο αμερικανικός οίκος Moody’s, ο οποίος θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του για τη χώρα μας στις 17 Μαρτίου. Η επόμενη αξιολόγηση του καναδικού οίκου είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις