Δεν λέει όχι και για τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια η Fraport
Η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανακατασκευή και διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ανοίγει τα χαρτιά της.
- 12 Ιουνίου 2018 21:28
Ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε επενδυτή. Ένα στοίχημα που είναι πιο εύκολο να κερδίσεις, παρά να χάσεις. Κι αυτό επειδή ο ελληνικός τουρισμός πραγματοποιεί κάθε χρόνο ρεκόρ επισκεπτών αλλά και εσόδων. Πάντως, πάντα υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας και με τις αλλαγές των κυβερνήσεων και τις διαφορετικές πολιτικές, υπάρχουν αρκετά ζητήματα με χρονοβόρες διαδικασίες.
Μια τέτοια περίπτωση ήταν η αποκρατικοποίηση 14 από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας. Ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε με τη σημερινή, περνώντας από πολλά στάδια, διότι ενώ είχε υπογραφεί η πράξη παραχώρησης, η παράδοση των αεροδρομίων στην Fraport Greece έγινε αρκετό καιρό μετά.
Ουσιαστικά, η εταιρεία έχει αναλάβει εδώ και 14 μήνες τη διαχείριση των 14 αεροδρομίων (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κέρκυρα, Ακτιο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Σκιάθο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη, Χανιά, Σάμο, Κω και Ρόδο), με σκοπό την ανακατασκευή τους και τη διαχείριση για 40 χρόνια με τίμημα 1,234 δισ. ευρώ.
Πάντως, ο Αλεξάντερ Τσινέλ, διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, για πρώτη φορά αναφέρθηκε χθες σε ενδιαφέρον της εταιρείας για την ανάληψη και των 23 υπόλοιπων αεροδρομίων της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πρώτα ότι δεν εξαρτάται από την εταιρεία, αλλά από την κυβέρνηση, διότι υπάρχει νομοθεσία σχετική και τα αεροδρόμια τα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ο Αλεξάντερ Τσινέλ, ανέφερε ότι έχουν πολύ καλές ιδέες για τα 23 αεροδρόμια και το μέλλον τους, τονίζοντας ότι θέλει να καταλάβει ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για αυτά. Παράλληλα, εκμυστηρεύτηκε ότι έδωσαν διάφορες απόψεις επί του τρόπου λειτουργίας των αεροδρομίων, σε συμβουλευτική εταιρεία που είχε αναλάβει να διερευνήσει τις προθέσεις της Fraport Greece.
Τώρα, για να περάσουμε στα στοιχεία, ήδη, σε ρεπορτάζ που παρουσιάσαμε κατ’ αποκλειστικότητα, καταδείξαμε όλες τις αλλαγές και αναβαθμίσεις που συντελέστηκαν ή συντελούνται αυτή τη στιγμή, ενώ έχουν πολλά να γίνουν ακόμα, μεγαλύτερα έργα, από τον Οκτώβριο και μετά που θα κοπάσει η μεγάλη τουριστική περίοδος.
Κι ενώ το 2016 έκλεισε με 27,6 εκατ. επιβάτες στα 14 αυτά αεροδρόμια, με αύξηση 10,3% σε σχέση με το 2016, το 2018 «τρέχει» τώρα με +11,1% κι ακόμα δεν έχουμε μπει στο φουλ της σεζόν.
Στα θετικά είναι το γεγονός ότι η αύξηση από το εξωτερικό, ο εισερχόμενος τουρισμός, είναι πολύ μεγάλη, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός παρουσίασε κάμψη.
Οσον αφορά στο 2018, από την αρχή της χρονιάς, οι Γερμανοί πέρασαν πρώτοι σε επισκεψιμότητα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με 25,4%, αφήνοντας δεύτερο τους πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο με 22,3%. Τρίτοι είναι οι Ολλανδοί με 6,9% και ακολουθούν οι Ιταλοί με 4,9%, ενώ οι Κύπριοι είναι με 4,7%.
Συνολικά, όλα τα αεροδρόμια εμφανίζουν αύξηση κίνησης, με δεκάδες νέες πτήσεις από το εξωτερικό, ωστόσο ξεχωρίζει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάζει τεράστια αύξηση και είναι αεροδρόμιο που θα «δουλέψει» πολύ και τον χειμώνα.
Αυτό είναι και το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Τσινέλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η εταιρεία με τοπικούς φορείς και ξενοδόχους στις περιοχές γύρω από τα αεροδρόμια αυτά, προκειμένου να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος, διότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για τις τοπικές κοινωνίες.
Ο Αλεξάντερ Τσινέλ, ερωτηθής για τα 27 εκατ. ευρώ που επιδίκασε η επιτροπή επίλυσης διαφορών και πρέπει να λάβει από το ελληνικό δημόσιο, επειδή καθυστέρησε η παραλαβή των αεροδρομίων και ήταν σε χειρότερη κατάσταση, τόνισε ότι τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν εκ νέου στα αεροδρόμια.
Για το θέμα των χρεώσεων, επειδή ορισμένες εταιρείες τις θεωρούν υψηλές, ανέφερε ότι οι χρεώσεις είναι για όλα τα αεροδρόμια ίδιες, στα 13,5 ευρώ. Κι αυτό, για να μην υπάρχουν ανισότητες ανάμεσα σε ισχυρά αεροδρόμια, όπως της Θεσσαλονίκης και λιγότερο ισχυρά, όπως της Καβάλας.
Σχετικά με τα κίνητρα που σκέφτεται να δώσει η Fraport Greece, προς εταιρείες προκειμένου να βάλουν νέα δρομολόγια, το ενδιαφέρον είναι για τον χειμώνα, ώστε να ενδυναμωθεί η περίοδος αυτή, σε όλα τα αεροδρόμια και ειδικά στα μεγαλύτερα.
Καταλήγοντας, επιμέρους ανά αεροδρόμιο για το 2017, η κίνηση έχει ως εξής, σε χιλιάδες επιβάτες (σε παρένθεση η αύξηση που παρουσιάζεται τους 5 πρώτους μήνες του 2018 έναντι των αντίστοιχων του 2017): Θεσσαλονίκη 6.396 (+11,5%), Ρόδος 5.302 (+6,6%), Χανιά 3.043 (+2,6%), Κέρκυρα 2.918 (+5,1%), Κως 2.321 (+20,7%), Σαντορίνη 1.928 (13%), Ζάκυνθος 1.660 (+16,9%), Μύκονος 1.207 (18,6%), Κεφαλονιά 630 (+15,1%), Ακτιο 569 (+17,9%), Μυτιλήνη 436 (+3,8%), Σκιάθος 425 (+5,2%), Σάμος 410 (+12,9%) και Καβάλα 338 χιλιάδες (+22,8%).