Δεν ‘χαρίζεται’ στην Ελλάδα το Eurogroup. Νέα προθεσμία έως τα μέσα Δεκεμβρίου

Δεν ‘χαρίζεται’ στην Ελλάδα το Eurogroup. Νέα προθεσμία έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015,για την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Προετοιμάζουν το έδαφος για τις δύσκολες αποφάσεις που συνδέονται με το ασφαλιστικό. Στις αρχές του 2016 τις τοποθετούν οι Βρυξέλλες. Καλά νέα για τις τράπεζες, μόλις στα 5,5 δισ. το κόστος ανακεφαλαιοποίησης

Νέα ηχηρά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που αφορούν στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, απέστειλε το Eurogroup της Δευτέρας.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της παρά μια μόλις εβδομάδα για την υλοποίηση μιας λίστα με 13 προαπαιτούμενα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατόν και δη εντός του τρέχοντος μήνα, προκειμένου να μην κινδυνεύσει να «χαθεί».

Αναφερόμενος στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της συνεδρίασης, εξήγησε πως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ταχύτατα και δη έως τα μέσα του Δεκεμβρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δόση.

Όπως εξήγησε, το δεύτερο πακέτο πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως τα μέσα του τρέχοντος μήνα, ώστε στη συνέχεια να «τρέξουν» τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση και θα πρέπει να υλοποιηθούν στις αρχές του 2016. Πρόκειται φυσικά για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά.

Τα καλά νέα για τις τράπεζες

Μόλις στα 5,5 δισ. ευρώ τοποθετείται το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα επωμιστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESΜ, μετά την αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, όπως ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, με το κόστος να εκτιμάται στα 5,5 δισ. ευρώ, ήτοι πολύ χαμηλότερα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Λαμβάνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις που έρχονται από το μέτωπο των τραπεζών, καθώς, όπως τόνισε, δεν θα απαιτηθεί το σύνολο των κεφαλαίων που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Όπως επιβεβαίωσε, οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα για να κλείσει το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, ενώ δεν δίστασε να τονίσει πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις στις αρχές του 2016, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Για δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μερικές από τις οποίες έγιναν ήδη, έκανε λόγο με τη σειρά του και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα