‘Δεν ξέρω πότε θα επιστρέψει το ΔΝΤ’, παραδέχεται ο Τσακαλώτος
Δήλωσε ότι το ΔΝΤ κρατά «πολύ σκληρή στάση και ζητά μείωση συντάξεων» αλλά η κυβέρνηση αντιτείνει ότι στην Ελλάδα οι συντάξεις «παίζουν ρόλο κοινωνικού εισοδήματος». Δήλωσε, πάντως, ότι θα βρεθεί λύση καθώς την επιθυμούν «πολύ περισσότεροι παίκτες»
- 03 Μαρτίου 2016 12:18
Την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης λόγω της σκληρής στάσης του ΔΝΤ που επιμένει στην περικοπή κύριων συντάξεων εξέφρασε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει λύση καθώς έχουν πειστεί οι υπόλοιποι θεσμοί.
«Εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την καθυστέρηση από την πλευρά του ΔΝΤ» είπε ο κ. Τσακαλώτος ενημερώνοντας τη Βουλή για την ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου. «Οι επικεφαλής του ΔΝΤ έφυγαν στις 5 Φλεβάρη είπαν θα έρθουν σε δέκα ημέρες τους και τώρα είναι σχεδόν ένας μήνας που δεν έχει έρθει ακόμη…» είπε και παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ ζητεί να περικοπούν συντάξεις για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. «Το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση» πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα και αναγνώρισε ότι η καθυστέρηση από την πλευρά του ΔΝΤ «δημιουργεί πολιτικά και οικονομικά προβλήματα» και κινδυνεύει να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία η άποψη ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.
Ερωτηθείς, μάλιστα, για το πότε θα επιστρέψει το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι δεν ξέρει πότε θα γίνει αυτό. «Δεν θα πω ημερομηνία γιατί δημιουργεί προσδοκίες και μετά έρχονται απογοητεύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δήλωσε, όμως, αισιόδοξος ότι τελικά θα κλείσει η αξιολόγηση. «Νομίζω ότι λίγοι πια θέλουν αποτυχία. Οι παίκτες που θέλουν λύση είναι περισσότεροι από αυτούς που δεν θέλουν και αυτό είναι πηγή αισιοδοξίας. Σε ένα λογικό κόσμο δεν πρέπει να είναι μακριά η λύση. Ελπίζω να επιβεβαιωθεί ότι είναι λογικός ο κόσμος όπου ζούμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί πολύ πιο συνολική λύση από ό,τι πιστεύαμε πριν από δύο η τρεις εβδομάδες». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι τεχνικές λεπτομέρειες αλλά να υπάρξει λύση και να σταλεί στο μήνυμα εντός και εκτός της χώρας ότι «η Ελλάδα άλλαξε σελίδα». Εξέφρασε, μάλιστα, την βεβαιότητά του ότι θα ξεπεραστεί αυτή η αξιολόγηση και θα υπάρξει στο μέλλον «και δεύτερη και τρίτη».
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εξήγησε στο ΔΝΤ πως «δεν μπορούν να μειωθούν περισσότερο οι τρέχουσες συντάξεις» πρώτον γιατί έχουν κοπεί ήδη πολλές και δεύτερον γιατί στην Ελλάδα οι συντάξεις παίζουν ο ρόλο κοινωνικού εισοδήματος καθώς «βοηθούν εγγόνια». Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα υποστήριξε ότι κανονικά θα έπρεπε να ζητούνται λιγότερα μέτρα αφού οι προβλέψεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν το καλοκαίρι του 2015 που έκλεισε η συμφωνία. «Είναι αδιανόητο να λένε ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι αυτά τα επιχειρήματα είχαν μεγάλη ανταπόκριση σε όλες τις πλευρές του Ευρωκοινοβουλίου.