Μόνο “αντίδοτο” στο βουνό κορονοχρεών η αύξηση στο κούρεμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – “Δεν αρκεί” λέει η αγορά
Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, που αφορά άμεσα τα χρέη της πανδημίας, μια «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας, αφορούσε την αύξηση του «κουρέματος» στα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
- 13 Σεπτεμβρίου 2021 06:42
Τα χρέη της πανδημίας που συσσωρεύτηκαν λόγω αναστολών κτλ προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και φτάνουν συνολικά στο ύψος 35-40 δισ. αποτελούν μια από τις «βραδυφλεγείς» βόμβες της Ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δόθηκε δυνατότητα αναστολής πληρωμής δανείων σε 405.473 δάνεια ύψους 28,42 δισ. ευρώ, από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως τα τέλη Μαρτίου του 2021.
Ουσιαστικά από το εάν θα πληρωθούν και πώς τα ποσά αυτά κρίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό το πώς θα διατηρηθούν στη ζωή, την επόμενη μέρα, χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και θέσεις εργασίας. Επίσης είναι ένας σημαντικός πονοκέφαλος τόσο για τις τράπεζες όσο και για το κρατικό ταμείο, στις περιπτώσεις, βέβαια, που οι οφειλές αυτές «κοκκινίσουν».
Ωστόσο, στο μεγάλο ζήτημα αυτό, που «καίει» την αγορά ο πρωθυπουργός, καθώς από τη νέα χρονιά αρχίζει το «βουνό» των υποχρεώσεων, δεν αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου χτες περιοριζόμενος στα όσα είχε πει για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές το Σάββατο το βράδυ στην ομιλία του στην 85η ΔΕΘ. Όπως είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μειώνεται μέχρι και 50%, ανάλογα με την απώλεια τζίρου, η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιχειρήσεις που έχουν λάβει πόρους από τους μηχανισμούς τους.
Ενώ επεκτείνεται για τρεις ακόμα μήνες η επιδότηση δανείων του προγράμματος «Γέφυρα», ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα το οποίο ανταμείβει τους συνεπείς δανειολήπτες και επεκτείνεται για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα η στήριξη της απασχόλησης με το πρόγραμμα Συν-εργασία».
Οι εκπτώσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Σύμφωνα με την κυβέρνηση σε σχέση με την επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:
-Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
– Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).
Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι:
- To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
- το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),
- το 33% θα επιστρέψουν το 50%.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.
Επιπροσθέτως των ανωτέρω ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.
Τι αλλάζει;
Υπενθυμίζεται ότι για τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας, όπου όλο το ποσό ήταν δάνειο, προβλεπόταν «κούρεμα» ως εξής:
- για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, θα έπρεπε να επιστραφεί το 70%, ενώ για όσες είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, θα έπρεπε να επιστραφεί το 50%.
- για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020) θα έπρεπε να επιστραφεί το 50%, ανεξαρτήτως του τζίρου έτους 2020.
Πλέον στο «κούρεμα» εντάσσονται αφορά και τους 7 κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής και φτάνει ως το 75%, ανάλογα με την πτώση του τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών προ του 2019):
- Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων
- Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων
Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
Σε σχέση με το δημοσιονομικό κόστος που επιβαρύνει το κρατικό ταμείο, αυτί το 2021 φτάνει τα 660 εκατ. ευρώ.
Τι λέει η αγορά;
Πάντως με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, χτες, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, ανακοινώθηκε μείωση του ποσοστού επιστροφής για όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές, όμως δεν ακούσαμε κάτι για τις οφειλές σε εφορία και ταμεία που συσσωρεύτηκαν τους τελευταίους 18 μήνες και που πιέζουν ασφυκτικά χιλιάδες επιχειρήσεις» τονισε χαρακτηριστικά.
Οι δόσεις
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ψηφίστηκε μια ρύθμιση το καλοκαίρι που κρίνεται από πολλούς στην αγορά ότι δεν αρκεί, καθώς δεν προβλέπει «κουρέματα» των οφειλών αλλά σε περιπτώσεις μακράς περιόδου αποπληρωμής ένα σημαντικό επιτόκιο.
Όπως είναι γνωστό η ρύθμιση προβλέπει ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και τον Ιούλιο 2021 μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:
α) Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.
β) Ολες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.
γ) Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.
δ) Ολες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις