ΔΕΘ: Τι έδωσε και τι πήρε σε φόρους ο Πρωθυπουργός

Διαβάζεται σε 6'
ΔΕΘ: Τι έδωσε και τι πήρε σε φόρους ο Πρωθυπουργός
Φορολογία (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Στο φορολογικό πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προβλέπει την κατάργηση του ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας, που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

Στοχευμένες μικρές αυξήσεις, αλλά και ρυθμίσεις που δίνουν ώθηση στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης ανακοίνωσε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, απέφυγε να περιγράψει σε σχέση με τα εισοδήματα και την ακρίβεια έναν οδικό χάρτη “δομικών” λύσεων.

Στο δε στεγαστικό προγράμματα για λαϊκές κατοικίες αλλά και στο “Σπίτι μου ΙΙ”, πολλοί σημειώνουν ότι έχει περιορισμένη εμβέλεια αλλά και ουσιαστικά ωθεί προς τα πάνω τις τιμές.

Στον αντίποδα ανακοίνωσε 400 εκατομμύρια για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών και απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

Κοστολόγησε, δε, το όλο πρόγραμμα, στα 3,5 δισ. “Οι δαπάνες μας για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε τρεις κατηγορίες, με πρώτη την άμυνα. Εκεί θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. Είναι αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ναι, γιατί το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη φρεγάτα Belh@rra, τον «Κίμωνα».

Ακόμα 1 δισεκατομμύριο θα αφορά την αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης και 1 δισ. θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες.

Καθαροί αριθμοί, καθαρές προτεραιότητες, καθαρές προθέσεις: πρώτον, τη στήριξη του μέσου εισοδήματος και την προστασία της οικογένειας και των πιο ευάλωτων, δεύτερον, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και τρίτον, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Οι αυξήσεις

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, “από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξάνονται εκ νέου περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, από 2,2% ως 2,5%. Ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα με στόχο να ανέλθει, όπως έχουμε δεσμευτεί, στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027. Είναι μία εξέλιξη που θα συμπαρασύρει αυτόματα προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα”.

Έκτακτο επίδομα σε ευπαθείς ομάδες

“Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, αυτόν τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ, ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας: 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά θα λάβουν ως 200 ευρώ, ενώ 767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση του, 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ. Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Και 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν τον Δεκέμβριο αυξημένο κατά 50%” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το δημόσιο

“Στο δημόσιο, τέλος,” όπως είπε ο Πρωθυπουργός, “από την επόμενη άνοιξη σχεδόν 700.000 υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις, οι οποίες σταδιακά θα φτάσουν και τα 100 ευρώ το μήνα, ώστε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να μην υπολείπονται του κατώτατου μισθού. Γιατί το εισόδημα πρέπει να ενισχύεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να εκδηλώνεται και με στοχευμένες πρωτοβουλίες εκεί που απαιτείται. Έτσι, αυτή η συγκεκριμένη δέσμη συμπληρώνεται με δύο ακόμα μέτρα που αφορούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στην υγεία και την ασφάλεια.

Ένστολοι

Στο εξής, λοιπόν, και ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ, η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών 130 ευρώ, ενίοτε και περισσότερο.

Σημειώνω, επίσης, ότι μόλις προχθές υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση που δίνει μεγάλη πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, προσέξτε, έως 7.200 ευρώ ετησίως, σε γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αυτή είναι η δική μας έμπρακτη απάντηση στα πραγματικά προβλήματα του τόπου, αφήνοντας στους άλλους τυφλές διαμαρτυρίες και τις εύκολες εντυπώσεις.

Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα των ενστόλων μας, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.”

Σύμπραξη με ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα

Επίσης, ανακοίνωσε ότι αυξάνεται στο 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 € έναντι θεομηνιών. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10%, αλλά από τον Απρίλιο του 2025, αν δεν ασφαλιστούν, δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

Παράλληλα ανακοίνωσε την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 € θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται.

Τόνισε, δε, ότι η υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές θα ισχύει και για τα Ι.Χ. Η υποχρέωση θα ισχύει για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιών συμβάσεων οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

Επίσης, καταργείται ο φόρος 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών.

Φόροι

Τέλος, το φορολογικό πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προβλέπει την κατάργηση του ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας, που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

Επίσης, οι εργοδότες που παρέχουν έως 5.000 € ετησίως σε νέους γονείς θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε σχέση με το πολιτικά “καυτό” θέμα των ελευθέρων επαγγελματιών, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση από το 2025.

Παράλληλα, το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500. Επίσης, το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

Παράλληλα, αυξάνεται και ο φόρος που καταβάλλεται για κάθε ημέρα διαμονής μέσω των ενοικιάσεων από πλατφόρμες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα