Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν. Θρίλερ με τα κόκκινα δάνεια

Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν. Θρίλερ με τα κόκκινα δάνεια
Press conference of the European Commission's vice president Valdis Dombrovskis along with the Ministers of Economy and Finance, George Stathakis and Euclid Tsakalotos, Athens, October 26th, 2015. / , , , 26 2015. SOOC

Μπαράζ επαφών για συμφωνία σε όλα τα μέτωπα. "Όλα για όλα" θα παιχτούν στο βραδινό ραντεβού Τσακαλώτου, Σταθάκη με δανειστές για τα κόκκινα δάνεια. Παραμένει η διαφωνία για την πώλησή τους σε funds. Ανοιχτό ακόμη και το «κεφάλαιο» αποκρατικοποιήσεις. Στερεύει ο χρόνος

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον πιο καθοριστικό γύρο της διαπραγμάτευσης, καθώς στερεύει επικίνδυνα ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές ως αύριο.

Από το πρωί σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε μπαράζ συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να κλείσουν εντός των επόμενων λίγων ωρών όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και δη της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ο κρισιμότερος όμως γύρος της διαπραγμάτευσης είναι εκείνος που έχει προγραμματιστεί για τις 19:00, με αφορμή τη νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια, με αιχμή του δόρατος την πώλησή τους σε ξένα funds. Το θέμα των κόκκινων δανείων συζητήθηκε και σε έκτακτη συνάντηση των κ. κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, προκειμένου η ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα ενόψει του νέου κρίσιμου ραντεβού με το κουαρτέτο.

Η συμφωνία των δύο πλευρών στο θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων δεν θα είναι εύκολη. Η Αθήνα επιμένει να τάσσεται κατά του ενδεχομένου πώλησης των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαμηνύοντας πως δεν τίθεται κανένα θέμα υπαναχώρησης, αλλά και προωθώντας μόνο την πώληση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Από την πλευρά τους οι δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν να μην υπάρχει καμία εξαίρεση ως προς το ποια δάνεια θα πουληθούν σε ξένα funds.

Η διαφωνία αυτή αναμένεται να κυριαρχήσει στη βραδινή συνάντηση των κ. κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους επικεφαλής των δανειστών, με στόχο να αναζητηθεί η «χρυσή τομή». Το θέμα παραμένει ακόμη ανοιχτό και το μεγάλο «παζάρι» δεν έχει ακόμη ξεκινήσει…

Νωρίτερα προηγήθηκε και συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους δανειστές, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στο «μενού» της συζήτησης του κ. Αλεξιάδη με τους επικεφαλής των θεσμών βρέθηκε η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς και ενδεχόμενες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Δεν έκλεισε το κεφάλαιο «αποκρατικοποιήσεις»

Ανοιχτό παραμένει και το κεφάλαιο «αποκρατικοποιήσεις», όπως προέκυψε μετά την πρωινή συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τους δανειστές. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι χωρίς ουσιαστική συμφωνία, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να μεταφερθεί στο βραδινό ραντεβού με τους δανειστές. Ωστόσο, αυτό που θα κυριαρχήσει το βράδυ θα είναι τα κόκκινα δάνεια.

Το τοπίο, όμως, για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων παραμένει ακόμη θολό, καθώς μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει μόνο βασικά στοιχεία της στρατηγικής της στο εν λόγω project, όπως:

– To νέο Ταμείο θα συσταθεί στις αρχές του 2016.

– Θα έχει έδρα στην Ελλάδα.

– Θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές.

– Θα διέπεται από τους κανόνες του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου περί ανωνύμων εταιρειών.

– Θα έχει μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα