Διαπραγμάτευση: Στην κόψη του ξυραφιού χωρίς σύμμαχο τον χρόνο
Την Τρίτη ξεκινούν εκτός απροόπτου οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών. Το παιχνίδι εντυπώσεων και η μάχη του... ξενοδοχείου. Όλα τα ανοιχτά μέτωπα
- 27 Ιουλίου 2015 09:21
Σε… παιχνίδι της κολοκυθιάς τείνει να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς η έλευση των τεχνοκρατών στην Αθήνα παίρνει αναβολή από μέρα σε μέρα καθυστερώντας την έναρξη των διαβουλεύσεων και καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη οριστικής συμφωνίας έως τα μέσα Αυγούστου.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο Τρίτη ξεκινούν – εκτός απροόπτου – οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ωστόσο οι επικεφαλής των δανειστών θα πρέπει να αναμένονται επί ελληνικού εδάφους προς τα τέλη της εβδομάδας και δη Πέμπτη ή Παρασκευή.
Το εξαιρετικά σφικτό χρονοδιάγραμμα συντηρεί ζωντανό το σενάριο ενός ακόμη δανείου – γέφυρα για την Ελλάδα, το οποίο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το τοποθετούν στα 5 δισ. ευρώ.
Όπως αποκάλυψαν το βράδυ της Κυριακής οι Financial Times, κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας είναι τόσο μεγάλες που δεν λύνονται μεμιάς, γεγονός που οδηγεί μοιραία σε ένα ακόμη δάνειο – γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ, για να συνεχιστούν προς το φθινόπωρο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Εάν η Ελλάδα λάβει νέο δάνειο – γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ, αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:
– 3,2 δισ. ευρώ για την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ που λήγει στις 20/8
– 500 εκατ. ευρώ για καταβολή τόκων
– αποπληρωμή μιας μικρής δόσης προς το ΔΝΤ
– καταβολή μισθών και συντάξεων
Όμως ακόμη και το δάνειο – γέφυρα δεν αποτελεί μια εύκολη λύση για την κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές συνδέουν αυτόματα τη χορήγησή του με έναν ακόμη γύρο – τρίτο κατά σειρά – προαπαιτούμενων μέτρων, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη βουλή (στις 15 και 22 Ιουλίου αντίστοιχα) άνοιξαν την όρεξη στους πιστωτές της χώρας.
Σε έναν νέο γύρο προαπαιτούμενων η Αθήνα ίσως να μην καταφέρει να αποφύγει τα καυτά ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών.
Για την ώρα, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα περί αξιώσεων για νέα προαπαιτούμενα από την πλευρά των δανειστών, ενώ δεν επιβεβαιώνουν ούτε τα σενάρια για νέο δάνειο – γέφυρα.
Το παιχνίδι εντυπώσεων και η μάχη του… ξενοδοχείου
Ένα ιδιαίτερο παιχνίδι εντυπώσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και παρά το γεγονός πως ο χρόνος τρέχει αμείλικτος σε βάρος της Αθήνας.
Ο λόγος για τον τόπο των συναντήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνοκρατών που τείνει να εξελιχθεί όχι μόνο σε Γόρδιο Δεσμό, αλλά και σε βασική αιτία της καθυστέρησης έλευσης των δανειστών στην πρωτεύουσα.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά συνεχίζει να λέει όχι στις αξιώσεις των ελεγκτών να περνούν την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης.
Για να αποφευχθεί η πρόσβαση στο υπουργείο, σχετικές επαφές ίσως απαιτηθεί να πραγματοποιηθούν στο κεντρικό ξενοδοχείο που θα διαμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ελληνική πλευρά και εκπρόσωποι των δανειστών έχουν, στον αντίποδα, συμφωνήσει οι τελευταίοι να έχουν πλήρη πρόσβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στην ΕΛΣΤΑΤ, και σε κάθε άλλη ανεξάρτητη αρχή για την απαραίτητη συγκέντρωση στοιχείων, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Οι ξένοι τεχνοκράτες θα διαπραγματεύονται με ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γ. Χουλιαράκη, όμως εφόσον οι δανειστές το απαιτήσουν, θα υπάρξουν και επαφές σε ανώτερο επίπεδο, είτε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, είτε με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.
Τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης
Αμέσως μόλις ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, οι πιέσεις για την ελληνική πλευρά θα κορυφωθούν ευθύς αμέσως, καθώς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν όλα τα καυτά ζητήματα, όπως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το δημοσιονομικό κενό του 2015, το χρέος, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα κόκκινα δάνεια, η μείωση μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο καθώς και οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις.
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού και των εργασιακών καταλυτικό ρόλο δεν αποκλείεται να διαδραματίσει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Οι πληροφορίες πως προτιμά μέτρα όπως οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και η κατάργηση των επιδομάτων δικαιολογούν το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου»…