Δήμοι: Στην ΑΑΔΕ “μπιλιετάκια” για παλιά πρόστιμα και κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας

Δήμοι: Στην ΑΑΔΕ “μπιλιετάκια” για παλιά πρόστιμα και κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας
Τροχαία (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τρέχουν οι υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας ώστε να μην παραγραφούν οι προ του 2018 κλήσεις.

Ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων, με βεβαιωμένα, δηλαδή, χρέη στην εφορία και αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας είναι πιθανόν να βρεθούν φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα καθώς εκκρεμότητες με οφειλές προς τους Δήμους παίρνουν την “άγουσα” προς την ΑΑΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι ΟΤΑ ώστε να βεβαιώσουν χρέη και να προλάβουν τις παραγραφές, λόγω παρέλευσης του σχετικού διαστήματος, για οφειλές που “γεννήθηκαν” από το 2008 και φτάνουν μέχρι και το 2018. Πρόκειται για παλιές κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και το 2008 αλλά και ανείσπρακτες οφειλές και πρόστιμα (για ΤΑΠ, δημοτικά τέλη κλπ), που οι δήμοι πλέον επιχειρουν να ξεκαθαρίσουν ώστε είτε να εισπραχθούν, είτε να σταλούν στην ΑΑΔΕ, καθώς οι ΟΤΑ δεν έχουν τη δυνατότητα αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Ειδικότερα, οι Δήμοι όλης της χώρας σπεύδουν, τώρα, έστω και αν έρχονται και δημοτικές εκλογές, και ο φόβος του πολιτικού κόστους είναι μεγάλος να βεβαιώσουν τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έχουν καταγραφεί από τις 23/2/2007 έως και 31/12/2018. Κι αυτό γιατί λήγει η προθεσμία που έχει ορίσει ο νόμος 5027 (ΦΕΚ Α’ 48/02-03-2023). Βέβαια οι παραβάσεις έως 23/02/2007 έχουν ήδη παραγραφεί σύμφωνα με το νόμο 4795 και το άρθρο που αφορά στην διαγραφή οφειλών.

Καθώς, βέβαια, οι Δημότες είτε δεν δίνουν “βάση” στις σχετικές ειδοποιήσεις των δήμων, είτε δεν είναι εφικτό να ενημερωθούν, ενώ. βέβαια, δεν υπάρχει και η δυνατότητα για ενημέρωση μέσω του πεδίου της “προσωποποιημένης πληροφόρησης” μέσω του Taxisnet, μια και εκεί εμφανίζονται μόνο οι οφειλές που αφορούν άμεσα την εφορία και όχι αυτά που εισπράττονται υπέρ τρίτων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν “δράματα” με αδυναμία εκτέλεσης πράξεων μεταβίβασης ή είσπραξης χρημάτων από το Δημόσιο, μια και δεν μπορεί να εκδοθεί φορολογική ενημερότητα. Για να μάθουν, βέβαια, το λόγο για το “μπλοκάρισμα” αυτό, οι φορολογούμενοι, αναγκαστικά, θα πρέπει να απευθυνθούν στην οικεία εφορία για να μάθουν από που προέρχεται το χρέος.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι όφειλες αυτές δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα