Δημόσιο: “Μεγαλώνει” το φέσι προς την αγορά -”Δύο μέτρα και δύο σταθμά” στην κουλτούρα συναλλαγών

Διαβάζεται σε 4'
Δημόσιο: “Μεγαλώνει” το φέσι προς την αγορά -”Δύο μέτρα και δύο σταθμά” στην κουλτούρα συναλλαγών
ISTOCK

Το δημόσιο σε αντίθεση με τους πολίτες, εάν καθυστερήσει να αποδώσει τα οφειλόμενα δεν έχει καμία κύρωση. Οι πολίτες εάν δεν εξοφλήσουν στην ώρα τις υποχρεώσεις τους αντιμετωπίζουν επιβαρύνσεις με επιτόκια ενώ κινδυνεύουν και με κατασχέσεις.

“Βαρίδι” για την οικονομία αποτελούν τα χρέη του δημοσίου προς την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 έσπασαν το φράγμα των 3 δισ. ευρώ φθάνοντας στο 1,4% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά, το όλο ζήτημα που αποτελεί και ένα από τα σημεία που διαχρονικά παρακολουθεί και η Κομισιόν, αποστερεί την οικονομία από κρίσιμους πόρους. Επίσης καταφαίνεται ότι το δημόσιο σε σχέση με πληρωμές έχει “δυο μέτρα και δυο σταθμά”. Όταν είναι να πληρώσει καθυστερεί χωρίς κυρώσεις, ενώ όταν είναι να πληρωθεί, η όποια καθυστέρηση από τους φορολογούμενους φέρνει επιτόκια και πρόστιμα, αλλά και κατασχέσεις.

Κύρια αιτία, για το φαινόμενο είναι το ότι οι υπηρεσίες δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις διαδικασίες ελέγχου των πληρωμών, πέρα από το ότι, βέβαια, με αυτόν τον τρόπο “κρατιέται” φουσκωμένο το ταμείο του Δημοσίου.

Τα νοσοκομεία

Να σημειωθεί ότι με τα μισά από αυτά να χρωστούν τα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, βάσει των Δελτίων Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, τα χρωστούμενα των Δημόσιων Νοσοκομείων το Σεπτέμβριο του 2023 ανήλθαν στα 1,4 δις ευρώ, από τα 0,3 δις ευρώ το Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), ενόψει της αλλαγής στη χρηματοδότηση της νοσοκομειακής περίθαλψης από το 2024, το 2023 αναμένεται να «κλείσει» με χρέη 1,3 δις. ευρώ. Οι οφειλές αφορούν 661 εκατ. ευρώ για φάρμακα και άλλα 652 εκατ. ευρώ για λοιπές δαπάνες. Το ποσό αυτό θα είναι αυξημένο κατά 4,6% εφέτος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, όπου τα χρέη των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (16/11), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα (μαζί με το Βέλγιο, και την Ιταλία) στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών (οδηγία 2011/7/ΕΕ). Ειδικότερα, η Ελλάδα παραπέμπεται στο Δικαστήριο λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει το 2019.

Οι οφειλές

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, παρά το ότι “μαζεύονται” έσοδα στον “κουμπαρά”, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς με αποτέλεσμα να είναι διογκωμένες κατά 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 που είχαν φθάσει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό τα κρατικά φέσια ανέρχονται σε 2,376 δισ. ευρώ και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 590 εκατ. ευρώ και τις οφειλές από τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φθάνουν τα 3,065 δισ. ευρώ.

Στα θετικά είναι το γεγονός ότι περιορίζονται οι φόροι που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ανέρχονται στο ποσό των 210 εκατ. ευρώ από 403 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά η εικόνα των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου έχει ως εξής:

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές φθάνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 1,374 δισ. ευρώ από 907 εκατ. ευρώ που ήταν το «στοκ» των οφειλών τον Δεκέμβριο του 2022. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένο κονδύλι άνω των 400 εκατ. ευρώ το 2024 για την Υγεία για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν στα 545 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 505 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί τον Δεκέμβριο.

Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους έφθασαν τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 και 82 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 207 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα