Δημοσιονομική βόμβα 1,3 δισ. ευρώ από το ΣτΕ για τις συντάξεις
Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις είναι πιθανό να προκαλέσει επιβάρυνση που θα κυμανθεί από 500 εκατ. ευρώ έως 1,3 δισ. ευρώ
- 21 Μαΐου 2015 08:49
Η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές που πραγματοποιήθηκαν σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις από το 2012 και μετά, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, είναι πιθανό να προκαλέσει μια επιβάρυνση που θα κυμανθεί από 500 εκατ. ευρώ έως 1,3 δισ. ευρώ.
Η δικαίωση των 15 συνταξιούχων που προσέφυγαν ενάντια στις τότε κυβερνητικές αποφάσεις, έχει προφανώς επίδραση στον προγραμματισμό για τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες, καθώς θα πρέπει, για λόγους δικαίου, να αυξηθούν οι συντάξεις στα επίπεδα του 2012, για όλους τους συνταξιούχους. Το ακριβές κείμενο της απόφασης, που ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί και δεν αναμένεται άμεσα να δοθεί στη δημοσιότητα, θα κρίνει τελικά το ύψος της δαπάνης.
Ο γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς επισημαίνει ότι τα ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν από την απόφαση του ΣτΕ είναι δύο: Αρχικά εάν θα ισχύει η αναδρομικότητα και για ποιους συνταξιούχους (για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια ή για όλους) και εν συνεχεία εάν θα αποκαθίστανται εκτός από τις περικοπές και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, που επίσης περικόπηκαν.
Το υπουργείο Εργασίας, πάντως ήδη κάνει τον προγραμματισμό του, για να επαναφέρει σταδιακά και σε βάθος χρόνου, τις συντάξεις στην, προ των περικοπών, κατάσταση.
Το ζήτημα της αναδρομικότητας, δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο πολύ τη γενική γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού όπως όλα δείχνουν, το ΣτΕ δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν τα ποσά που έχασαν από το 2012 και μετά. Το γεγονός βέβαια ότι πρόκειται να υπάρξει μια θετική απόφαση, κατά τα φαινόμενα, για τους συνταξιούχους και καταδικαστική για την Πολιτεία, «ανοίγει την όρεξη» και σε όσους δεν είχαν προσφύγει να ακολουθήσουν την ίδια οδό. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς, τώρα πια δεν μπορούν να το πράξουν, αφού τίθεται θέμα υπέρβασης της χρονικής προθεσμίας που υπάρχει για την κατάθεση της οποιασδήποτε προσφυγής. Αλλά ακόμα και στο ενδεχόμενο που υπάρξει και νέος «γύρος» προσφυγών, η ολοκλήρωση αυτών των υποθέσεων θα απαιτήσει τουλάχιστον άλλη μια τριετία. Άρα, στο υπουργείο Εργασίας, θεωρούν ότι άμεση δημοσιονομική επιβάρυνση, δεν υφίσταται.
Η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά καταδικάζει την πρόσθετη ειδική εισφορά, ύψους 5-20%, που επιβλήθηκε για το τμήμα εκείνο των συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Επίσης, αναφέρεται και στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, που επέφερε περικοπή κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑ, το περασμένο καλοκαίρι. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, όπως έχουν υπολογίσει συνδικαλιστικοί φορείς, οι περικοπές που έχουν γίνει σε συντάξεις από το 2010 έως σήμερα, έχουν στερήσει από τους συνταξιούχους ένα ποσό που υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα στο dikaiologitika.gr
«Κούρεμα» 10% σε όλα τα νέα εφάπαξ
Οι άξονες για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο