Διπλό μήνυμα από το ΔΝΤ

Διπλό μήνυμα από το ΔΝΤ
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους να κάνουν γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να μειώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων και φοροαπαλλαγών και να αλλάξει την αγορά εργασίας

Άμεση ελάφρυνση χρέους μεγαλύτερη από αυτήν που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές μείωση τω δημοσιονομικών στόχων και ρεαλιστικές προβλέψεις για ανάπτυξη ζητά το ΔΝΤ στην «γνώμη» που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα και αναφέρει της παρατηρήσεις του ταμείου για μείωση υφιστάμενων συντάξεων και φοροαπαλλαγών.

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων ήταν στον επίλογο της συνάντησης που είχε νωρίς το πρωί με την υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μαζί βέβαια μαζί βέβαια η Βελκουλέκσου ανέπτυξε και το γνωστό «πακέτο» του ΔΝΤ για περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης ( παρά την πρόσφατη μείωση του αφορολόγητου ) ,των αλλαγών στην αγορά εργασίας και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού, αφού οι τελευταίες αλλαγές σύμφωνα με το ταμείο δεν είναι επαρκείς και το πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζεται.

 Πάντως εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε την θέση του ταμείου για την ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης του χρέους και αναθεώρησης το στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ( 3,5% του ΑΕΠ ) τουλάχιστον για μια 10ετια.

 Στο σημείωμα που δόθηκε στην δημοσιότητα ως αρχική γνώμη για την Ελλάδα τονίζεται ότι παρά το PSI του 2012 το ελληνικό χρέος συνέχισε να αυξάνεται αντανακλώντας την μη επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που είχαν τεθεί από το πρόγραμμα . Χαρακτήριζε μη ρεαλιστικούς τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε μεγάλο ορίζοντα χρόνου που επέβαλλαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές και τόνιζε ότι μοναδική λύση για την εξομάλυνση είναι η ελάφρυνση χρέους σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που σχεδιάζεται η οποία θα είναι βασισμένη σε ρεαλιστικές προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας .

 Μάλιστα ενίσχυε το επιχείρημα για άμεση ελάφρυνση χρέους και με το πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος που έχει αναλάβει η Ελλάδα λόγω του προσφυγικού.

 Υπερ της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων είχε ταχθεί και ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρας με τον οποία συναντήθηκε κ. τά πριν από τον κ. Τσακαλώτο . Στην συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη , επεσήμανε την ανάγκη ταχείας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων , χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης αλλά και γης εταιρικής διακυβέρνησης των ελληνικών Τραπεζών υποδεικνύοντας έτσι την καθυστέρηση στην αξιολόγηση των στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η κ. Βελκουλέσκου είχε μέσα στην εβδομάδα συναντήσεις με τους υπουργούς εργασίας , εσωτερικών με τις εμπορικές τράπεζες και παραγωγικούς φορείς όπου συγκέντρωσε αναλυτικά στοιχεία για όλους του τομείς των δημόσιων οικονομικών αλλά και της αγοράς.

 Η έκθεση του άρθρου IV θεωρείται «τυπική» και αφορά όλα τα κράτη μέλη του Ταμείου που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ταμείο.. Η Ελλάδα ως γνωστό διέκοψε επίσημα τον Μάιο του 2015 το πρόγραμμα χρηματοδότησης που είχε μέσω του δευτέρου μνημονίου οπότε θα έπρεπε να γίνει μια τέτοια έκθεση.

 Ωστόσο η χρονική συγκυρία της αξιολόγησης θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι σχέσεις του ΔΝΤ με την Ελλάδα αναμένεται να περάσουν τους επόμενους μήνες μια κρίσιμη καμπή.

 Το αποτέλεσμα της έκθεσης αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 3 μήνες Μεσολαβεί όμως η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ από τις 7 έως και τις 9 Οκτωβρίου όπου το θέμα της Ελλάδας θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων τόσο προσκηνιακά όσο και παρασκηνιακά .

 Σημείο αναφοράς για την στάση του ταμείου απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα , θα είναι η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που έχει προαναγγέλλει από την συμφωνία της 24ης Μαΐου όταν εγκρίθηκε η δόση των 10,3 δις ευρώ . Πολλοί πιστεύουν ότι η έκθεση αυτή θα είναι η απάντηση κυρίως προς τους άλλους Ευρωπαίους και λιγότερα προς την Ελλάδα για την περαιτέρω στάση του Ταμείου

 Το ΥΠΟΙΚ

 Με δική του ανακοίνωση το υπουργείο οικονομικών χαιρέτιζε την υποστήριξη του ταμείου για την ελάφρυνση του χρέους και την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα . Σε ότι αφορά όμως τις απαιτήσεις του ταμείου για δημοσιονομικά ασφαλιστικό και εργασιακά σημειώνονταν ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

«Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για την δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης» κατέληγε η ανακοίνωση του υπουργού οικονομικών.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα