ΔΝΤ: Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 – Στα ύψη ο πληθωρισμός
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας παγκοσμίως.
- 25 Ιανουαρίου 2022 17:28
Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και υψηλότερο πληθωρισμό προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Οκτωβρίου.
Η επίπτωση της Όμικρον στην ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα ξεθωριάσει από το δεύτερο τρίμηνο, με τον ρυθμό της να υποχωρεί φέτος στο 4,4% από 5,9% το 2021, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου. Για το 2023, το Ταμείο προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,8% που είναι, όμως, ελαφρά υψηλότερη από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου (3,6%) και αντανακλά κυρίως την ανάκαμψη μετά την εξάλειψη αρνητικών παραγόντων.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι προβλεπόταν τον Οκτώβριο, με τις συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις υψηλές τιμές ενέργειας να συνεχίζονται και το 2022. Με την υπόθεση ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες θα είναι σταθερές, «ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά καθώς οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης θα εξασθενούν το 2022 και θα υπάρξει αντίδραση της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες οικονομίες».
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται εν μέσω πολλών δυσκολιών καθώς μπαίνουμε στο τρίτο έτος της πανδημίας. «Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον έχει οδηγήσει σε νέους περιορισμούς στην κινητικότητα σε πολλές χώρες και σε αυξημένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Οι διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τη δραστηριότητα και συμβάλλουν στον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις πιέσεις από την ισχυρή ζήτηση και τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τροφίμων. Επιπλέον, τα χρέη-ρεκόρ και η αύξηση του πληθωρισμού περιορίζουν τη δυνατότητα πολλών χωρών να αντιμετωπίσουν νέες διαταραχές».
Μεγαλύτερη αναθεώρηση έχει γίνει στις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 4% από 5,6% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της μη ψήφισης του δημοσιονομικού πακέτου που προωθούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν (Build Back Better), των συνεχιζόμενων διαταραχών στην προσφορά και της απόσυρσης νωρίτερα της νομισματικής στήριξης.
Μεγάλη είναι η υποβάθμιση και των προοπτικών της Κίνας κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, με τον ρυθμό ανάπτυξής της να εκτιμάται στο 4,8% από 8,1% πέρυσι, λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων στον τομέα ακινήτων και της πιο αδύναμης από το αναμενόμενο ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 3,9% από 5,2% πέρυσι και έναντι 4,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Από τις χώρες της περιοχής, η μεγαλύτερη υποβάθμιση αφορά τη Γερμανία (0,8 μονάδες) λόγω του μεγαλύτερου αντίκτυπου που έχουν στην οικονομία της οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Παρά το ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται, η προβληματική απόκλιση στις προοπτικές μεταξύ των χωρών παραμένει. Ενώ οι αναπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να επανέλθουν φέτος στην προ της πανδημίας τάση, πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες και αναδυόμενες αγοράς αναμένεται να έχουν σημαντικές απώλειες παραγωγής μεσοπρόθεσμα. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2021 κατά περίπου 70 εκατομμύρια σε σχέση με την προ πανδημίας τάση, αναστρέφοντας την πρόοδο πολλών ετών για την εξάλειψη της φτώχειας», σημειώνεται.
H γνώμη σου μετράει! Απάντησε εδώ στην έρευνα της aboutpeople και μπες στην κλήρωση για ένα ρολόι Xiaomi Mi Smart 5
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις