ΔΝΤ για Ελλάδα: Ύφεση 9,5% για το 2020 και ετήσια ανάπτυξη 5% την επόμενη διετία
Τι προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα στην δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας.
- 02 Οκτωβρίου 2020 20:29
Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ και ισχυρή ανάκαμψη με μέσο ρυθμό ανάκαμψης 5% του ΑΕΠ για το 2021 -2022 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στην δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Tο ΔΝΤ βλέπει κινδύνους από μια παρατεταμένη πανδημία, η οποία συνοδευόμενη από μια μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, ενώ αντίθετα μια ταχεία ανακάλυψη και μαζική διανομή του εμβολίου θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάκαμψης. Όπως τονίζεται, πρόσθετα μέτρα στήριξης θα απαιτήσουν και πρόσθετες εγγυήσεις από πλευράς της κυβέρνησης. Επίσης εκτιμά ότι επιβαρυντικά για την οικονομία θα είναι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την κρίση του κορονοϊού και τονίζει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα εργαλεία για την εκκαθάριση των ισολογισμών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή χαιρετίζει την δημιουργία του νέου πτωχευτικού κώδικα και θεωρεί προς την σωστή κατεύθυνση την πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία μιας bad bank.
Το ΔΝΤ δίνει εύσημα στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας αξιέπαινη την ταχεία λήψη μέτρων όπως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ενώ η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά τονίζεται ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων χρήζει προσοχής. Θετικό είναι το ταμείο και το πακέτο έκτακτων μέτρων που υλοποιείται για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο βοηθήθηκε και από ανάλογες πρωτοβουλίες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή την δημοσιονομική χαλάρωση και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με την απόφαση για κατ’ εξαίρεση των κανόνων αγοράς και των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του- έκτακτου- προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης.
Ισχυρή ανάκαμψη την διετία 2021-2022
Με αυτά τα δεδομένα το Ταμείο κάνει την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9,5% του ΑΕΠ για φέτος με προοπτική να φτάσει η οικονομία στα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2022 με το επόμενο και το μεθεπόμενο χρόνο να προβλέπεται ανάπτυξη 5% σε ετήσια βάση. Το αποτέλεσμα αυτό θα έρθει με την βοήθεια και των σημαντικών κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης (Nexr Generation EU ) και μια ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης.
Ωστόσο επιμένει στην από ετών πρόβλεψη του ότι μόλις τα χρήματα του ταμείου απορροφήσουν η ανάπτυξη θα υποχωρήσει ξανά στην μακροχρόνια δυνητική ανάπτυξη του 1% τ ου ΑΕΠ για κάθε χρόνο. Μάλιστα τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και το 2021 και για να υπάρξει το περιθώριο να θέσει ως αρχικό στόχο πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ.
Επαναλαμβάνει ότι μεσοπρόθεσμα η δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής. Τούτο με δεδομένο ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες για τις ανάγκες του χρέους είναι διαχειρίσιμες υπό το βασικό σενάριο, που συνεκτιμά την ρύθμιση που έχει γίνει από την ΕΕ και την ΕΚΤ, καθώς και από το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας. Έτσι τονίζεται ότι μετά από μια μια αύξηση το 2020, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις. Προαναγγέλλει δε νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέος στην επόμενη αξιολόγηση του άρθρου IV του καταστατικού του ταμείου.
Τονίζει τέλος ότι θα πρέπει να προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr