ΔΝΤ: Ύφεση 9,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 και κατάρρευση των εσόδων από τουρισμό
Ύφεση 9,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα λόγω και της μεγάλης πτώσης των εσόδων από το τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πότε θα έρθει η ανάπτυξη
- 13 Οκτωβρίου 2020 15:45
Στις φθινοπωρινές του προβλέψεις για την πορεία και τις μακροοικονομικές προοπτικές των κρατών μελών του (World Economic Outlook), ο διεθνής οργανισμός διατηρεί για την χώρα μας τις προβλέψεις που έκανε με την 2η αξιολόγηση μετά το μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε πριν 10 ημέρες. Τονίζει βέβαια εξ αρχής ότι όλες οι προβλέψεις εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας λόγω του ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια και το τέλος της υγειονομικής κρίσης.
Απολογιστικά για την έως τώρα πορεία της οικονομίας εντοπίζει το μεγαλύτερο χτύπημα του κορονοϊού για την οικονομία στο τουρισμό, από τον οποίο τα έσοδα από 5% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατέρρευσαν στο 0,6% του ΑΕΠ λόγω του lock down της οικονομίας αλλά και της καθυστέρησης στην έναρξης της τουριστικής περιόδου, η οποία εξελίχθηκε μόνο για ένα ποσοστό των διαθέσιμων καταλυμάτων.
Με αυτά τα δεδομένα προβλέπει για την Ελλάδα ότι σε ετήσια βάση η ύφεση για φέτος θα φτάσει στο 9,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 η οικονομία θα ανακτήσει λιγότερο από το μισό των απωλειών που θα έχει από την οικονομική κρίση που έχει πυροδοτήσει ο κορονοϊός φτάνοντας σε ετήσια ανάπτυξη 4,1% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα το υπουργείο οικονομικών στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού κάνει πρόβλεψη για ύφεση 8,2% του ΑΕΠ για φέτος και ανάκαμψη 7,5% του ΑΕΠ το 2021.
Το Ταμείο κάνει και μια επιμέρους πρόβλεψη για το ΑΕΠ εκτιμώντας για ύφεση 9,2% του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Η οικονομία θα ανακάμψει μεν αλλά η ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 θα είναι έως 6,8% του ΑΕΠ .
Διατηρεί επίσης και την απαισιόδοξη πρόβλεψη του ότι με την ανάκτηση των απωλειών από τον κορονοϊό με την βοήθεια και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί ένα χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1% του ΑΕΠ τουλάχιστον ως το 2025.
Το ΔΝΤ αναμένει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών που θα φτάσει στο 7,7% του ΑΕΠ με δεδομένη και την κάθετη μείωση των εσόδων από τον Τουρισμό, την εστίαση και τις μεταφορές με προοπτική να περιοριστεί στο 4,5% του ΑΕΠ το 2021 με δεδομένη της ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία θα βελτιώσει αλλά δεν θα ανακτήσει πλήρως τις απώλειες στους τρεiς αυτούς σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.
Στο πεδίο της ανεργίας, ο Διεθνής Οργανισμός είναι πιο απαισιόδοξος από ότι ο προϋπολογισμός, αναμένοντας την ανεργία να φτάσει για φέτος το 19,9% για να υποχωρήσει κατά 1,6% στο 18,3% το 2021 έναντι πρόβλεψης για μείωση κατά 2,1% που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό το Ταμείο προβλέπει για φέτος αποπληθωρισμό, δηλαδή μείωση του ΔΤΚ κατά 0,6% και παράλληλα μεγάλη ύφεση της οικονομίας ενώ το 2021 αναμένεται ο ετήσιος πληθωρισμός να φτάσει στο 0,7% .
Παγκόσμια ύφεση 4,4% του ΑΕΠ
Στο σύνολο της Ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος ύφεση 8,3%, ανάπτυξη 5,1% και βελτιώνει την πρόβλεψη του για το παγκόσμιο ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 4,4% λόγω της καλύτερης του αναμενομένου πορείας της Κίνας, η οποία παρά το ότι ήταν χώρα αναφοράς για τον κορονοϊό αναμένεται ακόμη και φέτος να έχει ανάπτυξη 1,9% του ΑΕΠ της (και 8,2% του ΑΕΠ της το 2021) αλλά και της μικρότερης του αναμενομένου ύφεσης στις ΗΠΑ, όπου η οικονομική συρρίκνωση αναμένεται να είναι 4,4% του ΑΕΠ το 2020 με προοπτική να έχει ανάπτυξη 3,9% το 2021.
Ως βραχυπρόθεσμη στρατηγική για όλες τις χώρες το Ταμείο προτείνει την παράταση των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους και την συνεχή ενίσχυση των συστημάτων υγείας ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατό οι συνέπειες του κορονοϊού. Στην επόμενη φάση όμως το ΔΝΤ τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα να μην αρθούν τα μέτρα στήριξης νωρίτερα από όσο χρειάζεται ώστε να αποφευχθούν πρόσθετες ζημιές στην πραγματική οικονομία και την απασχόληση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr