ΔΝΤ: Τα σήματα για μεταρρυθμίσεις
Διαβάζεται σε 5'
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.
- 07 Απριλίου 2025 18:23
Σήμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και διατήρησης της δημοσιονομικής ορθοδοξίας όπως και προώθηση με περισσότερο στοχευμένο τρόπο των κοινωνικών δαπανών στέλνει το ΔΝΤ στην ετήσια Έκθεση του άρθρου 4.
Παράλληλα το Ταμείο αφού επισημάνει την ανάγκη κεφαλαιακής θωράκισης των τραπεζών μέσα από τις αυξημένες κερδοφορίες σχολιάζει θετικά τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας αλλά και την πορεία του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει υψηλός στο 2,1% το 2025. Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης, υποστηριζόμενες από έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα παραμείνει σταθερή, υποστηριζόμενη από την ευνοϊκή αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό τονίζει ότι προβλέπεται πτωτική τάση λόγω σταθεροποίησης των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, αν και ο πυρήνας του πληθωρισμού θα είναι πιο επίμονος λόγω του πληθωρισμού των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών. Βέβαια υπάρχει το νέο σκηνικό που δημιουργεί αβεβαιότητες.
Οι τράπεζες
Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα αναφέρει ότι τα πιστωτικά συστήματα έχουν ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά τους, υποστηριζόμενες από την ενίσχυση των ισολογισμών. Η ποιότητα του ενεργητικού στις συστημικά σημαντικές τράπεζες έχει βελτιωθεί περαιτέρω, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται σε περίπου 3%.
Όπως αναφέρει το Ταμείο οι τράπεζες διατήρησαν υψηλά κέρδη, τα οποία, μαζί με τις εκδόσεις κεφαλαιακών μέσων, ενίσχυσαν την κεφαλαιακή επάρκεια. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί αισθητά, με αποθέματα ασφαλείας πολύ υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις και τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί. Οι δυνητικοί αντίξοοι παράγοντες περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, την επιδείνωση των περιφερειακών συγκρούσεων και την παγκόσμια αβεβαιότητα πολιτικής.
Καμπανάκι για μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα το Δ.Ν.Τ αναφέρει ότι η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Η ισχυρότερη και πιο επίμονη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος ενδεχομένως να επιδεινωθεί από τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες και περιφερειακές τιμές της ενέργειας.
Αξιολόγηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου
Όπως αναφέρεται οι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι του Ταμείου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεχιζόμενη ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας, τις ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές και τη σταθερή πτωτική πορεία του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος ωστόσο παραμένει υψηλός.
Σημειώνοντας την ενδεχόμενη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης της ΕΕ επόμενης γενιάς και τα εμπόδια στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης που προκύπτουν από τα εναπομείναντα κληροδοτήματα της κρίσης και τις διαρθρωτικές ανισορροπίες, οι Διευθυντές ζήτησαν το σωστό μείγμα πολιτικής και φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στη διατήρηση της εύρωστης ανάπτυξης, θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και θα διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι διευθυντές επαίνεσαν την έντονη πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία οφείλεται στις ισχυρές επιδόσεις των εσόδων, εν μέρει λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Συμφώνησαν ότι η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας έναντι μελλοντικών σοκ.
Επισημαίνοντας τις σημαντικές επενδυτικές ανάγκες, μεταξύ άλλων για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, συνέστησαν να δοθεί προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις για να συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών και περιορίζοντας τις πιέσεις στις δαπάνες, ιδίως στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα.
Ενώ χαιρέτισαν την πρόσφατη πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι διευθυντές τόνισαν τη σημασία περαιτέρω ολοκληρωμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών εμποδίων από την πλευρά της προσφοράς και την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης. Τόνισαν ότι η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδίως των γυναικών, και η καλλιέργεια ενός καλύτερα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης. Συμφώνησαν ότι η μείωση του ρυθμιστικού φόρτου και των εμποδίων εισόδου για τις επιχειρήσεις, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών, θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό και θα αύξανε την παραγωγικότητα.
Η ευρεία πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του χρέους που κληροδότησε η κρίση, στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην περαιτέρω ενίσχυση του επιχειρηματικού δυναμισμού και της παραγωγικότητας. Επιπλέον, υποστήριξαν τη συνέχιση της προόδου στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ώστε να βοηθήσουν στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και στην περαιτέρω ενίσχυση της αύξησης της παραγωγικότητας.
Οι διευθυντές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενισχυμένη ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, με τη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και τη μείωση των κινδύνων ρευστότητας και χρηματοδότησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες τρωτότητας. Εν μέσω της επιτάχυνσης της πιστωτικής αύξησης, τόνισαν ότι δικαιολογείται η στενή παρακολούθηση των κινδύνων που συνδέονται με την πιστωτική έκθεση.
Χαιρέτισαν την ενεργοποίηση ενός θετικά ουδέτερου αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας και μέτρων με βάση τον δανειολήπτη για τους δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων και συνέστησαν τη βαθμονόμηση των μακροπροληπτικών εργαλειοθηκών ώστε να ευθυγραμμίζονται με τους αναδυόμενους κινδύνους. Οι διευθυντές συνέστησαν επίσης ότι τα επί του παρόντος αυξημένα κέρδη των τραπεζών θα πρέπει να αξιοποιηθούν πρωτίστως για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και της ικανότητάς τους να απορροφούν ζημίες, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των τραπεζών.